E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kovid-19 karantinaları sırasında spekülatif hisse senetlerine yatırım akımı birçok perakende yatırımcının küresel borsalar çökmeden önce yüksek miktarlarda getiriler elde etmesine yardımcı oldu.
Aynı zamanda efsane yatırımcı Warren Buffett’ın ortağı olan Berkshire Hathaway’in Başkan Yardımcısı ünlü milyarder Charlie Munger bu tür spekülatif borsa getirilerinin bağımlılık yaratacağına dikkat çekiyor. Munger bu bağımlılıkla baş edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Fortune’un haberine göre, Munger konuyla ilgili bir yıl önce yaptığı açıklamasında, “İnsanlar kumar oynamayı seviyor ve asıl sorun şu ki bu eroin kullanmak gibi bir şey. Önemli miktarda insan bir kez başladıktan sonra aşırıya kaçar. Bu bağımlılık yaratır. Gerçekten çılgınca bir şey. Medeniyetimiz bu olmadan çok daha iyi bir yer olurdu” ifadelerine yer verdi.
Munger, röportaj sırasında borsanın iki tür tüccarı cezbettiğini söyledi: uzun vadeli yatırımcılar ve "kumarhane bahsi yapmak" isteyen insanlar. Milyardere göre, sorun bu iki kategorinin birlikte ticaret yapmasına izin verildiğinde ortaya çıkıyor.
Borsa uzmanı, “Şimdi, kapitalizmin kumarhane tarafını giderek daha verimli, daha cazip ve daha baştan çıkarıcı hale getirmek ülkeye ne tür bir hizmet sağlar? Bu çılgınca bir kamu politikası. Öte yandan, bu durumu değiştirme şansının neredeyse sıfır olduğunu düşünüyorum" açıklamasında bulundu.
Munger, spekülatif ticaretin etkilerinin, 1929'da tarihteki en kötü borsa çöküşüyle başlayan Büyük Buhran'a neden olduğuna inanıyor. Milyarder yatırımcı ‘kumar’ türünde yatırımların bariz tehlikeleri olsa da bu konuda hiçbir şey yapılamayacağını sözlerine ekliyor
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre milyarder yatırımcı söz konusu açıklamaları yaptığında GameStop ve AMC gibi spekülatif hisseler 100 kat civarında değerlenmişti. Bu hisselere yönelik perakende yatırımcı akımından önce AMC iflas riski altındaydı ve GameStop da balonlaşan hisse senedinin sadece küçük kısmı değerindeydi. Piyasa koşulları o zamandan beri çarpıcı bir şekilde değişmiş olsa da bu spekülatif hisse senetleri 2023'te bile iyi dönemler geçirebildi. Özellikle Hisse senetlerinin yükseldiği dönemlerde perakende yatırımcılar hisse senetlerindeki çılgınlığa katkıda bulundu.
Munger, hisse senetlerine yapılan yatırımlar ile gayrimenkul gibi sektörler arasında ayrım yapıyor. Zira hisse senetleri daha hızlı alınıp satılabiliyor. Munger hisselerin likitliğinin bir sonucu olarak, spekülasyonların son zamanlarda "çılgıncasına” arttığına dikkat çekti.
99 yaşındaki milyarder bugünün borsalarındaki işlem hacmine atıfta bulunarak, "Ben Harvard Hukuk Fakültesi'ndeyken günde bir milyon hisse için ödeme yapıldığı nadir olurdu. Belki yılda bir veya iki kez olurdu. Şimdi her gün milyarlarca hisse senedi ticareti yapıyorlar” dedi.
Buffett'ın iş ortağı, spekülatif yatırımın borsaya zarar verebileceği ve uzun vadede yatırımcılar için bir strateji olarak çalışmayacağı üzerine uzun zamandır fikir beyan ediyor.
Buffett, Berkshire Hathaway'in şubat ayındaki hissedarlar mektubunda "Dünya aptal kumarbazlarla dolu ve onlar sabırlı yatırımcı kadar başarılı olamayacaklar" diye yazdı.
Munger'ın hedefinde kripto da var
Elbette, Munger'in eleştirdiği tek yatırım kategorisi bu değil. Milyarder yatırımcı Bitcoin'i "aptalca ve kötü" olarak nitelendiriyor ve kripto para birimlerini şiddetle eleştiriyor. Munger geçmişteki bir açıklamasında kriptonun asla icat edilmemiş olmasını dilediğini söyledi. Bu yılın başlarında, kriptonun işlem görmesine izin verdiği için ABD’yle "gurur duymadığını" belirten Munger kriptonun yasaklanmasını istediğini söyledi. Wall Street Journal için yazdığı bir yazıda Munger kriptoyu "masanın neredeyse %100 avantajlı bir kumar sözleşmesi" olarak nitelendirmişti.
Şubat ayında CNBC'ye verdiği demeçte kripto için, "Değersiz, iyi değil, çılgınca, zarar vermekten başka bir şey yapmayacak, buna izin vermek antisosyal bir davranış" diyen Munger, "Yatırım pozisyonuma karşıt rasyonel bir argüman olduğunu sanmıyorum" açıklamasında bulundu.
Musk Twitter'ın logosunu değiştirdi! Dogecoin uçuşa geçti
JPMorgan Chase CEO'su Dimon: Bankacılık krizi henüz bitmedi
Credit Suisse son düşen domino taşı olmayabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yürü be Dede.....
Tamda üstüne basmış adam işi biliyor.yıllarca adesa , çemaş iehol, ihlas grubu hisseler, aldık paramız resmen pul oldu.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:14)