E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCharles Schwab: Kolay para dönemi bankacılık kriziyle sona erdi---

Charles Schwab: Kolay para dönemi bankacılık kriziyle sona erdi

Charles Schwab: Kolay para dönemi bankacılık kriziyle sona erdi
07 Nisan 2023 - 18:21 borsaningundemi.com

ABD’de bankacılık kriziyle başlayan yeni kargaşanın kredi koşullarını sıkılaştırması ve bunun da resesyon ihtimalini artırması bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde kolay para dönemi Fed’in rekor faiz artırımlarıyla aşınmıştı. Bu gelişmenin yansımaları ise kendini bankacılık kriziyle gösterdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bankacılık krizi sonrası yaşanması muhtemel sıkı kredi koşullarının ise ABD ekonomisini resesyona sürükleme ihtimalini artırdığı düşünülüyor.

Resesyon kaçınılmaz

Insider’dan Phil Rosen’ın haberine göre, Charles Schwab Baş Yatırım Stratejisti Liz Ann Sonders, daha sıkı kredi koşullarının, kolay para çağından kalma zombi şirketleri daha fazla görünür kılacak olması nedeniyle ABD ekonomisinde ‘durgunluğun kaçınılmaz' olduğunu söylüyor.

Sonders'e göre, Fed politikası ve Mart ayındaki banka krizi on yıllık kolay para dönemini tam anlamıyla kapatıp kredi koşullarını sıkılaştırırken, bir durgunluk da giderek kaçınılmaz görünüyor.

Sonders, Silicon Valley Bank'ın başarısızlığının finansal sistemle ilgili endişeleri artırdığını, ancak sorunların bankaların ötesine geçtiğini söylüyor. Sonders, “Bunun 2008’dekine benzer bir durum olduğunu düşünmüyorum ancak bence bu kolay para çağının sonunun simgesi” diyor.

Warren Buffett’ın “Sadece dalgalar çekildiğinde kimin çıplak yüzdüğünü öğrenirsiniz” atasözüne atıfta bulunan Sonders, SVB’nin gerçekten de çıplak bir yüzücü olduğunu ve benzer vakaların yaşanmaya devam edeceğini vurguluyor.

Krizin yansımaları sürecek

Sonders, “Yüksek likidite ve sıfır faiz oranı ortamında ayakta tutulan veya büyümesine ve gelişmesine izin verilen birçok şirket, girişim ve zombi vardı. Ancak o günler geride kaldı ve bunun sonuçlarının hala bir şekilde önümüzde olduğunu düşünüyorum, geride değil” şeklinde konuşuyor.

Sonders, Fed’in yürüttüğü sıkılaştırma politikasının normal olarak bir şeylerin kırılmasına yol açtığını ve banka başarısızlıklarının kredi koşullarının sıkılaştırılmasıyla ilgili bir etkiye sahip olduğunu açıklıyor.

Dallas Fed'in bu hafta yaptığı bir ankete göre, geçen ay Credit Suisse'in UBS tarafından devralınmasının yanı sıra birkaç bölgesel bankanın notunun düşürülmesi, bankacılık sistemindeki güven krizini daha da derinleştirdi. Ekonomistler, toplam kredi hacminin Mart ayında düştüğünü, bunun da daha sıkı borç verme standartlarını ve kötüleşen mali görünümü yansıttığını tespit ediyor. Hatırlanacağı üzere, Fed Başkanı Jerome Powell da, Mart ayında hanehalkı ve işletmelerin banka krizinin bir sonucu olarak borç vermede bir gerileme ile karşı karşıya kalabileceğini tahmin etmişti.

Sonders, verilerin nihayetinde ekonomi için daha fazla olumsuzluk gösterdiğini söylüyor ve ekliyor: “Büyük ölçüde son gelen ekonomik veriler nedeniyle de bir durgunluğun bir şekilde kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum.”

Küresel piyasalar resesyon endişesiyle yön arayışında

 

Bank of America: Üç resesyon sinyalinden ikisi alarm veriyor

 

Resesyon endişeleri yeniden artıyor

 

Kolay para dönemi sona erdi

 

Jeremy Siegel: Bankacılık krizinin etkisi henüz tam olarak hissedilmedi

 

JPMorgan Chase CEO'su Dimon: Bankacılık krizi henüz bitmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)