E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Adalet Bakanı Bozdağ, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'ın cezaevleriyle ilgili soru önergelerine yanıt verdi. Bakan Bozdağ, CHP'li Parsak'ın soru önergesine ilişkin 12 Ekim 2016 tarihi itibariyle ülke genelinde 189 bin 269 kişilik kapasiteye sahip 372 ceza infaz kurumunda hükümlü ve tutuklu olarak 194 bin 973 kişinin bulunduğunu bildirdi. Bakan Bozdağ, MHP'li Parsak’ın önergesine verdiği cevapta ise, “Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden 671 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Kurum ve Kuruluşlara İlişkin Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 10.10.2016 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarından salıverilen kişi sayısının 44 bin 800 olduğu anlaşılmıştır” dedi.
“CEZAEVLERİNDE KANUN KAPSAMINDA KİTAP YASAĞI YOK”
Bozdağ, hükümlülerin mahkemelerce yasaklanmamış olması koşuluyla süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanabildiğini kaydetti. Eğitim ve öğretimine devam eden hükümlülerin ders kitaplarının denetime tabi tutulamayacağını belirten Bakan Bozdağ, süreli ve süresiz yayınlardan yararlanma hakkının 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’un 62. maddesinde düzenlenmiş olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Kurum güvenliğini tehlikeye düşüren veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumlan kapsayan hiçbir yayının hükümlüye verilmeyeceği hükümlerine yer verilmiştir. Hükümlünün mektup, faks ve telgrafları alma ve gönderme hakkı ise 5275 sayılı Kanun’un 68. maddesinde düzenlenmiş olup, maddenin ikinci fıkrasında hükümlü tarafından gönderilen ve kendisine gelen mektup, faks ve telgrafların mektup okuma komisyonu bulunan kurumlarda bu komisyon, olmayanlarda kurumun en üst amirince denetleneceği hükmüne yer verilmiştir.”
“DOKTOR İSTERSE JANDARMA ODAYA GİRER”
Adalet, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları arasında 2011 yılında imzalanan Tutukluların Sevk ve Nakilleri ile Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Protokol’ü kapsamında ceza infaz kurumu müdürlüğü bulunan yerlerdeki hastanelerde firara karşı engellerin bulunduğu muhafazalı muayene odalarının olduğunu anlatan Bakan Bozdağ, muayene esnasında mahkuma refakat eden jandarmanın da oda dışında durduğunu kaydetti. Doktorun yazılı olarak talep etmesi halinde jandarmaların muayene odalarına girdiğini belirten Bozdağ, “Hükümlü ve tutukluların mahkemeye ve hastaneye sevklerinin ‘Ceza İnfaz Kurumu ve Tutukevlerinin Dış Koruması ile Sevk ve Nakil Hizmetleri Yönergesi’ kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı tarafından gerçekleştirilmekte olup, Yönerge’nin sağlık kuruluşlarında muayene ve tedavi esnasında hareket tarzını düzenleyen 3. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen ‘yapılacak tedaviyi engellemediği ve doktor tarafından talep edilmediği müddetçe muayene esnasında kelepçe açılmaz’ hükmü uyarınca uygulama yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
“DİSİPLİN KARARLARI YARGI DENETİMİNE AÇIK”
Hükümlülerin disiplin cezalarına karşı infaz hakimliklerine başvuru yapabildiklerini ifade eden Bakan Bozdağ, infaz hakimliklerinin kararına da ağır ceza mahkemeleri nezdinde itiraz hakkı bulunduğunu, yargı denetimine açık bulunan disiplin kararlarında herhangi bir keyfiliğin söz konusu olmadığını kaydetti.
Aile görüşmeleriyle ilgili iddiaya da cevap veren Bakan Bozdağ, hükümlü ve tutukluların aile ziyaretlerinin mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirildiği, ziyaretçilere keyfi olarak görüşme yaptırılmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:54)