E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisCeylan'ın satışının perde arkası---

Ceylan'ın satışının perde arkası

Ceylan'ın satışının perde arkası
12 Nisan 2011 - 13:23 borsaningundemi.com

Mintay Dış Ticaret’e satışı tamamlanan Ceylan Yatırım Holding, yeni bir "reverse merger” örneği olmaya aday.

ELİF BATU YENER/BORSAGUNDEM.COM
Küresel krizle birlikte içine girdiği darboğazdan kurtulamayan, bankalara olan borçları yeniden ödeme planına bağlanan ve bir dönem elinde kalan tek değeri olan markasına bile haciz gelen eskinin “Ceylan Giyim”i, yeni adıyla ise Ceylan Yatırım Holding, Mintay Dış Ticaret’e satıldı. Söz konusu satış Kemal Engin Yeşil ile sonlandırılan ortaklık görüşmelerinin üzerinden 15 gün gibi kısa bir sürenin ardından gerçekleşti. Görüşmelerinin bu kadar kısa bir sürede tamamlanması ise akıllara Mintay’ın Ceylan Yatırım Holding’i en kısa yoldan halka açık şirket olmak amacıyla alıp almadığı sorularını getirdi. Dünya genelinde sık olarak kullanılan ve "reverse merger" olarak adlandırılan bu uygulamanın en iyi örneklerinden biri İhlas Madencilik'in Okan Tekstil'i almasıyla görülmüştü. Reverse merger, uzun, karmaşık ve maliyetli halka açılma işlemlerini by-pass etmek için, halka kapalı bir şirketin halka açık bir şirketi satın alması, birleşmesi veya devralması işlemine dayanıyor.
Ceylan Yatırım Holding’in Birgül Yolcu kontrolünde olan tüm payları Ravelli gömleklerinin ihracatçısı Mintay Dış Ticaret şirketine satıldı. Ceylan Yatırım Holding’in yüzde 6,97’si yaklaşık 476 bin liraya Mintay Dış Ticaret’e devredildi. Böylece Mintay Ceylan’ın büyük hissedarı konumuna geldi. Satışın ardından Başta Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yolcu olmak üzere tüm yönetim istifa etti yerlerine Mintay Dış Ticaret’i temsilen yeni isimler atandı. Son olarak Büyükçekmece’deki gayrimenkulü Halk Bankası’na olan borçlarını borçların kapatılması için 5.9 milyon liraya satılan şubat sonu itibariyle potansiyel siparişi bulunmayan, kapasite kullanım oranı 0 olan bir şirketin Mitay Dış Ticacaret’e satılabilmiş olması da reverse merger uygulaması ile ilgili tahminleri oldukça güçlendiriyor aslında. Birleşme yaşanabilir
Reverse merger işleminde özel bir şirketin hissedarları halka açık bir şirketin kontrolünü ele geçirir ve daha sonra da sözkonusu halka açık şirketin kendi halka kapalı şirketleri ile birleşmesi işlemlerini tamamlarlar. Halka açık olan şirkete çekirdek şirket denir, çünkü birleşme işleminin sonucunda ortaya çıkan yeni şirket halka açık bir şirket haline gelir. Halka kapalı şirketin hissedarları halka açık şirketin hisselerinin çoğunu satın alarak yönetim kurulunun kontrolünü ele geçirirler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)