E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yılmaz, Ümraniye Belediyesi Osmangazi Millet Bahçesi Adile Sultan Sosyal Tesisleri'ndeki Ümraniye İş Dünyası Buluşması'nda yaptığı konuşmada, ekonomik programın başarısının siyasi ve toplumsal sahiplenmeye bağlı olduğunu, bunlar varsa programların başarılı olduğunu söyledi.
Ekonomide en olumsuz durumun belirsizlik olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Ne kadar yükselirse belirsizlik, ekonomiyi o kadar olumsuz etkiler. Türkiye şu anda bu belirsizlikleri en aza indirdiği bir dönemden geçiyor. Genel ve yerel seçimlerle siyasi belirsizlikler ortadan kalktı, uygulamakta olduğumuz Orta Vadeli Program ile de politika belirsizliklerini ortadan kaldırdık. Dolayısıyla öngörülebilirliği sağladığımız, istikrarı, güveni pekiştirdiğimiz bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz." diye konuştu.
Yılmaz, geçen yıl Orta Vadeli Programı ilan ettiklerini hatırlatarak, "Büyüme önemli, kalkınmakta olan bir ülkeyiz. Büyümemizi belli bir seviyede mutlaka sürdürmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da hep altını çiziyor, 'Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat.' diyor, sürdürülebilir, istikrarlı bir büyümeyi hep ön planda tutuyor. Nitekim son 20 yılda ortalama büyümemiz yüzde 5,4 olmuş. Aynı dönemde dünya yüzde 3,6 büyürken, ortalamasını söylüyorum, biz 5,4 büyümüşüz. Dünyadan oldukça iyi bir performans göstermişiz." ifadesini kullandı.
Geçen yıl Türkiye'nin yüzde 5,1 büyüme kaydettiğinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:
"14 yıl aralıksız büyüyen bir ekonomi olduğumuzu ortaya koyduk. Bütün bu ortalama büyümemizle birlikte ekonomimiz farklı bir yere geldi. Geçen yıl milli gelirimiz ilk defa 1 trilyon dolar seviyesini geçti, 1 trilyon 130 milyar oldu dolar bazında. Kişi başına gelirimiz 13 bin 243 dolara yükseldi. Bu önemli bir performans. Bu yılın ilk 6 ayında yüzde 3,8 büyüdük."
"Geçiş dönemini bu yılın haziran ayı itibarıyla tamamlamış olduk"
Yılmaz, Türkiye'nin büyümesinin devam ettiğini, yıl sonunda beklenilen milli gelir düzeyinin nominal dolar bazında 1,3 trilyon doların üzerinde, kişi başına gelir seviyesinin ise ilk defa 15 bin dolar civarında görüleceğini kaydetti.
Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek istediklerini anlatan Yılmaz, "Bu konuda da başından itibaren 'üç dönem' olacak dedik. Bir geçiş dönemi, dezenflasyon dönemi, bir de kalıcı fiyat istikrarı dönemi. Geçiş dönemini bu yılın haziran ayı itibarıyla tamamlamış olduk. Son 1 yıllık dönemde depreme rağmen geçen yıl bütçe açığının milli gelire oranı 5,2 oldu, bu sene beklentimiz 4,9. Geçen yıl depremin etkisiyle bazı ekonomistler 'Yüzde 10'a gidecek.' diyorlardı bütçe açığı, öyle olmadı. Geçen yılın bu 5,2'sinden deprem harcamalarını düşerseniz, yüzde 1,6 aslında bizim gerçek bütçe açığı, deprem hariç bütçe açığı." ifadesini kullandı.
Yılmaz, gelecek yıldan itibaren depremin etkisinin azalmaya başlayacağını, gelecek yıl için bütçe açığı beklentilerinin yüzde 3'ler civarında olduğunu ifade etti.
Cari açığın geçen yılın ortalarında 60 milyar dolara yaklaştığını vurgulayan Yılmaz, bugün gelinen noktada 20 milyar doların altında bir rakamla karşı karşıya kaldıklarını ve yıl sonu itibarıyla cari açığın milli gelire oranının yüzde 1,7 olacağını dile getirdi.
Yılmaz, "CDS" denilen ülke risk priminde de ciddi bir gerileme olduğunu, Merkez Bankasındaki rezervlerin 27 Eylül itibarıyla tarihi rekor seviyeye ulaştığını, brüt rezervlerin 157,4 milyar dolar olduğunu vurguladı.
"2026'da yeniden ülkemizi tek haneli rakamlarla buluşturmak istiyoruz"
Haziranla birlikte dezenflasyon dönemine girildiğinin altını çizen Yılmaz, "Başından beri hep söyledik, 'Bakın yılın ikinci yarısında belirgin bir düşüş olacak.' dedik. Nitekim mayıs ayına kadar enflasyonunuz arttı, mayısta tepeyi buldu. Mayıs ayından bugüne 26 puanın üzerinde bir düşüş oldu enflasyon oranında. Fiyat düşüşünden bahsetmiyoruz, enflasyon oranının düşüşünden bahsediyoruz. Tabii bu ayrımı yapmak gerekiyor. Son açıklanan rakamımız 49,4. Uzun bir aradan sonra yüzde 50'nin altını görmüş olduk. Yıl sonunda 41,5 gibi Orta Vadeli Programımızda tahminimiz söz konusu. Gelecek yıl enflasyonu 20'nin altına düşürmeyi hedefliyoruz. 2026'da ise yeniden ülkemizi tek haneli rakamlarla buluşturmak istiyoruz." diye konuştu.
Yılmaz, son 1 yılda Türkiye'de 1 milyonun üzerinde bir istihdam artışı olduğunu, 2024'ün ikinci çeyreğinde toplam çalışan sayısının 32 milyon 661 bin kişiye ulaştığını, bunun tarihi bir zirve olduğunu kaydetti.
İhracatın yıl sonunda 264 milyar dolar olmasını hedeflediklerini belirten Yılmaz, bütün bunların Orta Vadeli Programın çalıştığını, sonuç ürettiğini gösterdiğini söyledi.
Yılmaz, para politikasının önemli olduğunu dile getirerek şunları kaydetti:
"Maliye politikası da önemli. Ama üçüncü bir unsur daha var ki ekonomik programımızda biz bunu daha çok önemli görüyoruz. O da yapısal reformdur. Yani para politikaları ve maliye politikalarını, verimliliği, rekabet gücünü arttırıcı yapısal reformlarla bütünleştirdiğiniz zaman çok daha etkili bir programı hayata geçirme imkanınız oluyor. Biz de geçen yıl yaptığımız bir yenilikle Orta Vadeli Program'a yapısal reform takvimi ilave etmiştik. Bu yıl da onu güncelleyerek devam ettiriyoruz."
Altının kilogram fiyatı tekrar 3 milyon lirayı aştı
Borsa haftanın son gününü yükselişle tamamladı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Koskoca ülkeyi sıcak paraya muhtaç ettiniz. Yabancıya faizi, borsayı,kuru teslim ettiniz. Vatandaş umurunuzda değil , yeter ki dışarıdan para gelsin çark dönsün
her sözlerin sadice laftan ibaret oldugunu millet anlamaya başladı lakin geç oldu.
sizin bir Allah bir dediginize inanırım. onuda inandıgım için inanırım.
Bunların ilk secimde gönderilmesi gerek. Bunlara oy vererek bunların günahlarına ortak olmayın.
Onyedi milyon kişi devlet sosyal yardımlarından yararlanıyor. Giderlerse yardımlar kesilir korkusu ,yönetime oy vermeyi zorunlu kılmasa...
Apaçık aleni uluorta gözlerin içine baka baka lilak koton halka arzlarini planli soygun için masumların paralarini çalmak için uyguladilar, paralari sırıtarak keyifle bölüştüler , zalimler birlik kurmuş. Okuyanlar bir bakin grafiğe alçakligı görün
üzgünüm ama hiç bir öngörünüz tutmadı enflasyon halen çılgın .
Emekliler geçinemiyor acilen erken seçimmmmmmm
Acil intibakkkk maaş artışlarında adalet istiyoruz pirim günü çok olanla az olan aynı maaş olmaz illede adalet istiyoruz yeter artıkkkkkk
Gelir ve ücretlerin alım gücü büyük buhran günlerine dönüyor. Enflasyonun düşüp/düşmemesi şu tarih itibari önemsiz. 1 kg kuzu pırzola bin tl iken. bir ev almak hayal. otomobıl kullanmak ruya böyle zorunlu giderleri karşılayacak kazanç ve gelır yok iken enflasyon suçlu deildir. enflasyon bugun dursa, ine bu giderler karşılanamayacaktır. Sorun TL nin çok değersiz olması. TL değerlendiğinde problemler çözülebilir. Fakat TL değersi zolduğu halde ülkede hiç bir ÇİN MODELİ dediler ya, yerli üretim gerçekleşmemiştir. Ekonomi tv lerinde çıkanlar youtube arşivlerinde dediklerine bakabilir :D yandaş oldukları içindirki, hala tv lerde saatler boy gösteriyorlar. yanlışa yanlış deyip doğruya yön veremenler gitmeden asla düzelmede beklemiyorum. Helal süt emenlerin egemen olduğu bir ülke tek çözüm.
Ben şuna inanıyorum bu ülkede bakanlık yapan insanlar, başkanlık yapan insanlar, kurumlarda amirlik yapan insanlar, görevleri sona erdikten den sonra hesap vermediği ve hesap sorulmadigi, görevlerinde başarısız olanları bu başarısızlığının bedelini ödemediği sürece bu ülkede hiç bir şey düzelmez.. duzelmeyecekde ....
Son iki aydır enflasyon yükseliyor . 2.3 den sonra 2.9 u gördük aylık. Nitekim geçen sene ara zammı bu sene yapılmadığı halde. 2021/2023 son 3 ay enflasyonu %8 civarı. Şu an %49 olan enflasyon son ayı %2.9 olan bir enflasyon yırtınsa %45 in altına düşmez. %45 altına inmeyecek bir enflasyonda da faiz indirimi hayal . Yani faiz indirimi önümüzdeki bahara kaldı. Faiz sabit olduğu sürece carry trade devam. Yani yabancı bozdurur dövizini yıllık çatır çatır %30-40 döviz bazlı faiz alır. Vatandaş olarak da biz bunu ek vergilerimizle öderiz. Göreceli olarak hormonlu rezerv artışı olur . Faiz indirim süreci başlayınca hocanın Timurlenk’e giderken filden şikayet edenler gibi döviz rezervi de uçup gider. OVP yılbaşı %38 enflasyon işaret ediyordu.
Sorumluluğu merkez bankasına atın parayı hazineyi siz kullanın israfı siz yapın enflasyonu siz yükseltin paramızı siz pul edin sonra beceriksiz olan MB başkanı oluyor ine güzel memleket
Milletin içinden geçtiniz hiç utanmaz arlanmaz siniz değil mi?
Bu kaçıncı OVP, uygulanıp tutanı görmedim.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:49)