E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
NTV yayınına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ekonomi gündemini değerlendirdi.
Enflasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Yılmaz "Enflasyonda tek haneli rakamları 2026'da yakalayacağız" dedi.
Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Bu 1 yılda ekonomik ve sosyal politikalar öncelikliydi. İstihdamı artırma ve diğer taraftan enflasyondu. İkinci önemli başlığımız ise depremdi. Depremin yaralarını sarmanın peşindeyiz. Dış politikada Gazze gündemdeydi. Yoğun geçen bir yıl oldu.
"BÜTÇE VE CARİ AÇIK RİSKİNİ TÜRKİYE BERTARAF ETTİ"
Ekonomide o günün ihtiyaçlarına göre politika yaparsınız. Pandemi sonrası süreçten Türkiye en hızlı çıkış yapan ülke oldu. Reel tarafı hızlı olarak toparladık. Depremin etkileriyle tabii önemli bir bütçe ve cari açığımız vardı. Türkiye son 1 yılda bu riskleri bertaraf attı. İki tarafta da güçlü hale geldik, enflasyonla mücadele için geçiş sürecini tamamlamış olduk.
Yıl sonunda 5,2 ile yılı kapattık. Bundan depremi harcamalarını çıkardığımızda 1,6 bütçe açığı ile kapattık. Bu yıl için 6,4 öngörüyoruz.
"ENFLASYON YIL SONUNDA YÜZDE 38'LER SEVİYESİNE İNECEK"
Enflasyonla mücadelede geçiş döneminde zeminde güçlendiren adımlar attık. Mayıs'tan sonra düşüş başlayacak dedik. Temmuz-Ağustos-Eylül'de devam edecek düşüş süreci. Enflasyon yıl sonunda yüzde 38'ler seviyesine gelecek. 2026'da ise yüzde 10'un altına düşecek şekilde programımızı yaptık. 2026'da tek haneli rakamları yakalayacağız.
"TÜKETİM DEĞİL ÜRETİM AĞIRLIKLI BÜYÜME HEDEFİMİZ"
3 yıla yayılan bir planımız var. Tüketim ağırlıklı değil, üretim ağırlıklı büyümeyi öngörüyoruz. Bir taraftan enflasyonla mücadele ederken bir taraftan büyümeyi hedefliyoruz. Bu kolay bir şey değil. 3 yıllık bir perfpektifte bir taraftan enflasyonu düşürecek bir taraftan istikrarlı bir şekilde büyüyecek. Kısa vadede enflasyon ile büyüme arasında tartışmalar yapabilirsiniz. Ama en sağlıklı büyüme fiyat istikrarıdır. Orta vadede bu iki hedefte bir çelişki görmüyoruz.
İlk çeyrekte 5,7 oranlık bir büyüme yakaladık. İhracat büyümeye 5 çeyrek sonra katkı sağlamaya başladı. 5 dönem sonra ihracat pozitife geçmiş durumda. Bu da politikalarımız sonuç verdiğini gösteriyor.
"SEÇİM SONRASI MB REZEVLERİ 60 MİLYAR DOLAR ARTTI"
OVP seviyesinde yıl sonunda yüzde 4'lük bir büyüme bekleniyor.
Döviz ihtiyacımız da azaldı. Seçim öncesi spekülatif bir hava oluşturulmuştu. Nitekim seçim sonrası 60 milyar doların üzerinde Merkez Bankası'nın rezervlerinde bir artış gerçekleşti. Piyasada çok güçlü bir toparlanma var.
"KKM GÖREVİNİ YAPTI, ADIM ADIM ORADAN ÇIKIYORUZ"
KKM zaten başından itibaren geçici bir düzenlemiydi. Görevini yaptı, artık adım adım oradan çıkıyoruz.
BORSA'DA İŞLEM VERGİSİ OLACAK MI?
Bizim yapacağımız vergi düzenlemeleri enflasyonu artırıcı değil, kayıt dışılığı azaltacak bir teklif barındırıyor. Çok spekülatifler görüyoruz sosyal medyada. Yetkililer açıklanmadan söylentilere itibar edilmemeli. Borsada yapılan işlemler üzerinden cüzi bir miktar alma tartışmaları yapılıyor. Borsada kazançlar üzerinden bir vergi yok. Sadece 10 binde 1'ler olur mu bunun tartışması var işlem ücreti olarak.
YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI
Mevcut anayasımız darbe sonrası bir dönemde hazırlık, vesayetçi bir anlayış var. Birçok madde değiştirildi ama ideal bir anayasamız da yok. Türkiye artık sivil iradeyle oluşmuş bir anayasaya ihtiyacı var diye inanıyoruz. Diğer partilerle bir süreç yürütülüyor. Ümit ediyoruz toplum karşılığı da olarak bu süreç tamamlanır. İnşallah hep birlikte başarırız.
SİYASETTE YUMUŞAMA
Olumlu bir gelişme bu. Mutlaka farklılık olacak. Demokrasi böyle bir şey. Uslup ve usül çok önemli. Siyasette rekabett edelim ama saygımızı koruyalım. İçerik olarak baktığımızda da milli meselelerimiz var bizim. Burada tüm partilerin ortak bir duruş sergilemesi önemli.
SUÇ ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE
Bizim Türkiye Yüzyılı Vizyonu'muz var. Orada en temel başlıklardan biri Huzurun Yüzyılı. Bir taraftan terörle, bir taraftan çetelerle mücadele. Şimdi daha çok içerde insanımız huzurunu bopzan çetelere karşı bir mücadele var. Bu yeni bir şey değil. Öteden beri bir mücadelemiz var. Güvenlik konusunda tavizsiz bir şekilde çabalarımızı sürdüreceğiz.
İSRAİL'LE TİCARETİN SONLANDIRILMASI
Ticarette biliyorsunuz butün dünyaya öncülük yaptı Türkiye. Başka ülkelere örnek olmasını temenni ediyoruz. Dolayısıyla Türkiye diplaside, yaptırımlarda, hukiki alanlarda Filistin'in yanında mücadele ediyor.
ABD İLE F-16 ANLAŞMASI
Maalesef ABD ile çok çeşitli tartışmalar yaşadık. Terör örgütleri ile mesafe konusunda arzu edilen noktada değiliz. Ama ABD ile Türkiye'nin ortak menfaatleri var. Bir takım lobilerin iki ülkenin arasını açmasına müsaade etmemeleri lazım. Şimdi farklı bir hava oluşmuş durumda. F-16 ve bazı unsurlar bunun parçası. İsveç'in NATO'ya üye olması sonucunda bazı kısıtlamalar kalkmış oldu. Ümit ediyoruz bu süreç diğer alanlarda da olumlu süreç yaratsın.
DEPREME HAZIRLIKTA SON DURUM
Deprem en temel önceliklerimizden biri oldu. Depremin yaralarını sarmak. Tarihimiz en büyük afetini yaşadık. Yoğun bir inşa ve ihya faaliyeti devam ediyor. He ray 10-15 bin konutun teslimi devam ediyor. Yıl sonunda 200 bin konutu hak sahiplerine vermiş olacağız. Altyapıda da tahribat var. Orada da çalışmalarımız devam ediyor. 2 yılda 2 trilyon TL boyutunda kaynağı buna ayırmış durumdayız.
Kentsel dönüşümde 2.3 milyon konutumuzu dönüştürdük. Yeni bir kanun kurduk, yeni bir başkanlık kurduk kentsel dönüşümle ilgili. Çabamızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz.
31 MART SONRASI REFORM SÜRECİ
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi doğru bir sistem. Çok riskin olduğu bir bölgedeyiz, tüm yaşanan sıkıntılara rağmen istikrarı sağlayan bir sistem. Bu sistem de elbette iyileştirebilir. Sistemi daha iyi hale getirecek reformlar elbette mümkün.
TCMB Başkanı Karahan tek haneli enflasyon için tarih verdi
TCMB: Enflasyonundaki artışa en belirgin katkı enerji grubundan
Şimşek: Enflasyonda en kötüsü geride kaldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Büyüklerden vergi alın beşli grup Türkiye'nin yarısını ele geçirmiş,onların vergisini neden silyorsunuz,üstelik dolar üzerinden ülkeyi sömürüyorlar.
Amaç , dikkati borsa işlem vergisi konusuna kaydırıp öteki olumsuzları unutturmak. Enflasyon , sığınmacılar,Hatay, affedilen vergi borçları , zam yapılan yol köprüler vs vs yeter ki beyler yönetimde kalsınlar. Biz unuturuz nasılsa. Vurun abalıya..
Bankalardır her türlü spekülasyonun ve büyük kazançların sahibi sonra spekületör ve şirket sahipleri geliyor. Bunları haraca bağlasanız gayet adil olur.
Yılardır tüketim değil üretim ülkesi olacak diyorsunuz. Ürettiğiniz tek şey beton yapılar oldu. onların da ihalesini yüzde 1 lik kesimden 5 li kaymak tabakaya veriyorsunuz. Vatandaşın da sırtına binip vergi alıyorsunuz. Vatandaş sizi sırtında taşımaktan bıktı artık.
Siz bu ekonomi anlayışı ile hükümeti devredene kadar enflasyonu %20 nin altına indirin, den de hiç bir şey bilmiyorum. Ekonomi yönetimizin de beyanlarınız da hep spekülasyon kokuyor.
Carry-Trade ile kazananlarda vergi verecek mi? Adamlar işi biliyor, şimdide ucuzlatılan borsa ile bir vurgun daha yaparlar. Bizim gibi küçük yatırımcılarda avucumuzu yalarız.
Fayis kâr eden garanti ödemesi yapılan hastane,köprü,yolları işlemlerde yüzde kaç vergi alıyorsunuz memur idareci
Son halka arzlar da yatırımcıyı fahiş fiyattan soyan soymalarına izin verip fakirden aldırıp patron cebi doldurtanda iskontolu diye açıklama yapanlar sizin yatacak yeriniz yok örnek koton koçmt mogan entra horoz özyşr avgyo yiğit aküymüş iskontalıymış senin yiğitliğin nerede gösterde görelim mdeyemedikleri borçlarını yatırımcıya ödetmekmi
Borsa bilgi işidir. Girmeyin arkadaşım borsaya o zaman. Akıldan duyma sözlerle borsaya girilmez Hurdacı bile borsadaysa yandık.
Sayın Bakan ne yapacaksınız yeni anayasayı,olanı uygulamamak için köşe bucak kaçıyorsunuz.Sayın Cumhurbaşkanımız istediğini yapıyor,yeni anayasayla Türkiye'yi bölersiniz,Türk'ü bu topraklardan silersiniz.
İşin ilginç yanı i yapılan ankette % 35 lik kısım kim gelirde gelsin enflasyonu düşüremeyeceği ,vatandaşın alım gücünü yükseltemeyeceği inancında.
Yaptıklarımız yapacaklarınız göstergesidir. Güvenimiz sıfırın altında
şahsi düşüncem. Piyasadaki Tl yiy herkeslere tabana kadar yaydılar. İser istemez ev araba tarla vb iyi tl elde edenler oldu. bunları korumalu kurdan dolardan vb baskılar ile çıkarttırıp, sonrasında borsaya kadar soktular. özetle karşılıksız TL bir kaş kodaman bireyde değil, dolaylı vergi gibi bişilerde yaktırılıyor. borsa bilinçli olarak tl yakması için bu tarz oryantel söylemler ile yaktırılıyor. biride yakılmalı bu tl. kı yerıne yenılerı merkezce basılmalı boylece enflasyon aynı kalacak. birinde yanacak, merkez basacak. kodamanların hesap kitap borçlarıda dolar zaten . dunyadanm etkılenmeden, TC polıtıkalarından zarar gormedne garantili sistemlerde. TL ye gel güven derler : )) TL oyunları surmek zorunda karşılıksız ve kimse tl istemıyor global dunyada. çok fazla basıldı basılıyorda
ya aynı EYT olayına döndü. yok eyt var, yok çıkmayacak. yok çıkarsa bağkurlular 9 bın olmaz. yok ozaman bağkurlularda 7200 den emeklı olsun. yok eyt çıktı 5 bın gun ama herkese 5 bın gun deil kademeli olacak. kımı 5800 den kımı 5900 den eytli olacak. yok efendım eyt çıktı ama stajerlerın girişi kabul edılmeyecek.. zart zurt :D yahu adam gibi bir hazılık yaparak. spk yonetımıne danışsanızda seçenekler 3 e kadar düşse. sonra skp ortay açıkıp bizler bir iyiniyet mektubu ile çalışmaları onayladık bunu şunu goruştuk kamu oyu ıle paylaşıyorum dese. sonra sadece ilgili metın soru cevap metınlerı anlatsa olmazmıdı ? heryerde vergi furyası. zaten ulkenın kasa eksi. vergi dendıgınde öyle oranlar düşümülüyoki, yllardır borsada bekleyen yanbancı ve paraları bıle çıktı gitti. nasıl olsa düşürürüz. ne vars açıkalım gidelım. sonra yasa gelır belki geliriz diyorlar. o kadar vergiye aç ki ekonomımız. korkmamak elde deıl
Yav bu adamlarda yüzde kalmamış milletin gözünün içine baka baka yalan konuşuyorlar laf ebeliği yapıyorlar
Yabancının borsaya girebilmesi için bir düzeltme gerekiyordu onu verdiler işte. Borsa yakında 15-20 bin rallisine başlar. Sabırlı olun, full işlem girmeyin. Her zaman nakitiniz olsun.
emekli ağlıyor sizde ağlayın inşallah aminnnnnnnnnnnnnnn
kımler eopy verdiğine bak. Ağlayacasın tabi. Ağlamak en doğal hakkın. kendın ettın kendın buldun.
oKadar Çok İnandırıcınız ki 22 YıldırÜlke Masallar Ülkesi Oldu Pardon Yalanlar ÜlkesiOlduk.
Tabi tabi sarılın milletin gırtlağına bizde yedik toz zerresi kadar hakkım varsa sizlere helal etmiyorum
Adam gibi çıkıp bir açıklama yapan yok çünkü ne söyleseniz tersini yaptığınız için insanlar şaşırıyor artık net olun bunu daha fazla sürdürmeyin çıkın net bir şekilde var yada yok diyin millet ülkesinin borsasına güvenip yatırım yapıyor ky komple içerde borsa belirsizliği asla sevmez
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:17)