E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı, Çetinkaya söylem değişikliğinin kısa vadeli bir sinyal olmadığını ve gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabileceğini belirtti, rezervlerdeki gerilemeye dair ise "istisnai değil, sıradışı değil. Bizim döviz rezervlerimizde zaman zaman dalgalanmalar gerçekleşebiliyor." yorumunu yaptı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Çetinkaya enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler, finansal piyasalarda gözlenen oynaklık, farklı sektörlerde birikmiş maliyetler ve fiyatlama davranışlarına ilişkin belirsizliklerle enflasyon görünümüne ilişkin risklerin devam ettiğini bildirdi.
Çetinkaya geçen hafta yayınlanan para politikası metnindeki değişikliğin kısa vadeli bir sinyal değil, yapısal yaklaşım olduğunu söyledi. Çetinkaya yukarı yönlü risk olursa ilave sıkılaştırma yapılabileceğini söyledi. Çetinkaya "Metni bütüncül olarak okuyunca yukarı yönlü risklere vurgumuz devam ediyor, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun korunacağını ifade ediyoruz, bu elbette yukarı yönlü riskler olursa ilave sıkılaşma gerçekleşeceğini ifade ediyor, bu çok net...İlave iletişime ihtiyaç olup olmadığını da hep takip ediyoruz, ihtiyaç olduğunda bunu da gözden geçiririz" dedi.
"REZERV DALGALANMASI İSTİSNAİ DEĞİL"
Çetinkaya net rezervlerde son dönemdeki azalmanın sorulması üzerine şu yanıtı verdi;
Rezervler konusu yakın dönemde tartışıldığı için kapsamlı bilgilendirme ihtiyacının farkındayız. Biz TCMB olarak rezerv verilerinin paylaşımında uluslararası piyasalardaki en iyi pratiklerle uyumlu çerçevede devam ediyoruz. Bilançomuzu günlük olarak açıklıyoruz.
Rezerv gelişmelerini ektileyen alt kalemlerle ilgili verileri de düzenli olarak yayınlıyoruz. Şeffaflık konusunda dünyadaki en iyi uygulamalara örnek olacak noktada duruyoruz. Rezerv rakamlarındaki dalgalanma istisnai değil. Yakın döneme özgü değil ve sıradışı değil. Bizim Döviz rezervlerimizde dalgalanmalar gerçekleşebiliyor. Dalgalanmalarda en belirleyici unsurlardan biri, bankalara sunduğumuz çeşitli likidite araçlarının piyasa gelişmelerine bağlı olarak bankalarımız tarafından farklı yoğunluklarda kullanıyor olmasından kaynaklanıyor...Rezervler konusunda gerekirse detaylı bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz"
"Biz rezervle ilgili iletişimimizi bugüne kadar hep brüt döviz rezervi üzerinden gerçekleştirdik. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik. Artık net rezervlerin rutin bir kalem olduğunu, analizlerde çok kullanılmadığını biliyoruz.
Bizim takip etmekte olduğumuz rezerv yeterliliği kaynakları bakımından son aylarda hiçbir parametrede bozulma söz konusu değil.. Bizim görüşümüz rezervlerimizi önümüzdeki dönemde güçlendirme yönünde..
Önümüzdeki aylarda önemli artışlar da görebiliriz. Rezervlere trend ve orta vadede bakmak bizce daha sağlıklı olacaktır.."
Çetinkaya swap'lara dair "Bu araçları kullanırken rezervlere etkisini biliriz ama bu araçları kullanırken rezervleri hesaba katarak bir değişiklik yapmıyoruz" dedi, swap adımının piyasada etkin işleyiş için atıldığını bildirdi.
Çetinkaya sözlwerini şöyle sürdürdü, "Yapmak istediğimiz piyasanın etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak, Kullandığımız araçların tamamı buna hizmet ediyor, araçlar kalıcı ama dönemsel olarak kullanım oranları ve tanımları farklı olabilir..Merkez Bankası aktarımın çalışmamasını herhangi bir biçimde kayıtsız kalmaz, piyasa gelişmeleri yakından takip ederiz, analiz ederiz ve araçları uygulamaya alırız"
Bu arada Merkez Bankası 2019 yıl sonu TÜFE tahminini değiştirmeyerek %14,6 olarak tuttu.
TCMB enflasyon beklentilerini değiştirmedi
Çetinkaya'nın konuşmasında öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle;
- Küresel iktisadi faaliyetlerde gözlenen ivme kaybı 2018 son çeyreğinde sürdü. Büyüme hızı bazı gelişen ülkelerde de yavaşladı.
- Gelişmiş ülkelerde para politikası normalleşme süreçlerinin yavaşlayacağına dair sinyaller uzun vadeli tahvil getirilerinin gerilemesine yol açtı
- Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları dalgalı bir seyir izlemekte
- 2019 yılının ilk çeyreğinde iktisadi faaliyette bir önceki döneme göre kısmi bir toparlanma gözlenmiştir
- Üretici enflasyonunda yılık azalışa karşın TÜFE'deki ÜFE baskısı ilk çeyrekte de sürdü
- Bu dönemde net ihracatın büyümeye güçlü desteğiyle birlikte ekonomideki dengelenme eğilimi devam etmiştir
- Önümüzdeki dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesini bekliyoruz
- Fiyat istikrarına yönelik riskler göz önünde bulundurularak sıkı para politikası duruşu korunmuştur
- Mart'ın son haftasında yurt dışı swap piyasasında faizlerin yükselmesine neden olan TL likidite sıkışıklığının etkisini sınırlamak amacıyla döviz karşılığı TL swap imkanının limitini artırdık.
- Mevcut rapor döneminde kur takası faizleri ve döviz kuru oynaklıkları arttı
- Kredi büyümesi ilk çeyrekte ılımlı artış kaydetti, toparlanma ağırlıklı olarak ticari kredilerden kaynaklandı
- Enflasyon ilk çeyrekte Ocak enflasyon raporu tahminleri ile uyumlu gerçekleşti
- Yıllık enflasyondaki azalışta temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici oldu
- Bu dönemde gıda enflasyonu olumsuz seyretti
- Enflasyonun ana eğiliminde bir miktar iyileşme gözlendi
- İlk çeyrekte finansal oynaklık ve risk primi göstergelerinde kısmi iyileşme gözlendi
- TCMB'nin bir kur hedefi yok,kur gelişmeleri para politikasında elbette dikkate alınabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
swap DAYAĞI yiyenlerin bidaha bizi ve sahiplerimizi dövermisiniz ? diye sordu.
normal hal şahane...gerekirse, ilave yaparız tabi tabi. normali kaç olması lazım yahu ??? daha nere yükselecek ??? ilavemiş haha
Soru cevap kısmını da dinleyince iş atyınlandı. TCMB kamu bankasına dövizi vermiş o da Londra'da satmış. Bunu başkanın ağzından duymak duymak istiyorlar. Alanlar zararda olduğu için sürekli Financial Times'da haber yapıyor, yani vatandaş "TCMB de dolar bitti bendeki fazlayı alın" diyor. Karda olsalar TCMB başkanı yılın bankacısı adayı yaparlardı.
Birileri TL borçlanıp dolar almış. Vatandaş ise son haftalarda dolar satmış elinde patlamış dolar, ama spekulatör TL için faiz ödemeye devam ediyor, vade sonu kapatacak. Doları alanlar, merkez bankası söylesin bakalım dolar nerede diye medyadaki adamlarına sorduruyor. Ey ahali bu TCMB bizi bile ütüyor, size neler yapmaz demeye getiriyor. Vatandaşın derdi gıda fiyatı, az bir kesimin derdi dolar fiyatı. Ekonomistler faiz, dolar, borsa dışında bir şey söyleyecek donanıma sahip değil. Hukukun üstünlüğü olsun biz vatandaşı daha rahat sömürelim diyenlerin sesi oluyorlar. Aslen eski finans kapital ile yeni finans kapital aralarında itişiyor vatandaş faturayı ödüyor.
Kamu bankası LOndra'da dolar satı karşılığında ne almış?? O zaman dolar 5,40 idi, şimdi 5,95, dolar alan yabancı nasıl zararda oluyor??
Brüt rezerve ve trende bakın diyor. Yani kısa vadeli vur kaççıları görürsek net rezerv dinlemeyiz araçları kullanırız diyor.
bu kadar çok konuşup, bu kadar az anlatabilmek büyük başarı doğrusu. enflasyonu %20nin altına geriletemiyoruz, istifa ediyorum demek bu kadar mı zor
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:36)