E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya, Borsa İstanbul’un finansal istikrara yönelik attığı yeni adımları Kurumsal Yatırımcı dergisinde kaleme aldı. İşte o yazı…
Borsa İstanbul Grubu olarak, geçtiğimiz yılı yeni bir görev seti üstlenerek kapattık.
Sermaye piyasası için entegre pazar yeri işlevimize ek olarak, bankacılık kesimine de hitap eden ve doğrudan finansal istikrarı hedefleyen altyapı ve ürünler oluşturma inisiyatifimiz Yeni Ekonomi Programı kapsamında yer aldı. Bu misyon 2019-2023 stratejik planımızın önde gelen unsurlarından biridir. 2018 Ağustos ayında yaşadığımız kur atağını izleyen günlerde başlattığımız çalışma ile 1 Ekim tarihinde FX Swap Piyasasını hayata geçirdik. Geleneksel olarak Londra merkezli bir tezgah üstü ürün olan FX Swap, hızlı ve başarılı bir uygulama ile organize piyasaya adapte edildi. Piyasamız 6. ayını doldurmadan , kümülatif 40 milyar dolara yaklaşan işlem hacmiyle hepimiz içir gurur vesilesi oldu.
Bankalarımız Takasbank’ın verdiği Merkez Karşı Taraf hizmeti sayesinde ISDA altyapısına ve Londra bankalarının piyasa yapıcılığına ihtiyaç duymaksızın birbirleri ile işlem yapabilir hale geldiler. Bugün bankacılık sektörümüzün USD/TL swap işlemlerinde TL plasman yönlü akımın çok büyük bir kısmı piyasamızda gerçekleşmektedir.
Bizi mutlu eden bu adımın yolun sadece başlangıcı olduğuna inanmamız. Faaliyet gösterdiğimiz finansal mimari içinde TL faiz riskini yönetmek çoğunlukla son derece güç, bazen de fiilen imkansız. DİBS piyasamızın likiditesi yetersizdir. TL faizi beklentilerinin kanalize olduğu ana mecra uzun yıllardır swap piyasası haline gelmiştir. Bankalarımız sabit faizli aktiflerden kaynaklanın risklerini yönetmek için döviz likiditesine muhtaçtır. Büyük şirketlerimiz için TL faiz riski yönetimi son derece maliyetli, KOBİ’lerimiz için imkansıza yakındır. Kurumsal yatırımcılarımız için de durum farklı değildir. Geçtiğimiz ağustosta yaşanan dalgalanma sırasında şahit olduğumuz gibi, Bireysel Emeklilik Sistemimiz faiz dalgalanmalarına karşı oldukça savunmasızdır. Finansal sistemimizi istikrara kavuşturmak için bu mimarili temelden sorgulamak ve uluslararası standartlara getirmek zorundayız.
Bu yolda attığımız diğer adım, Aralık ayında TCMB’nin Borsamızda gerçekleşen repo işlemlerine zorunlu karşılık muafiyeti getirmesi ardından Bankalararası ile Normal Repo / Ters repo piyasalarını birleştirmek oldu. Bu sayede ortaya çıkan derin ve yüksek hacimli piyasada oluşan orana dayalı bir referans faiz endeksini önümüzdeki süreçte ilan etmeyi planlıyoruz. Böylece TL cinsinden değişken faiz altyapısının spot bacağını, LIBOR geçişi çalışmalarını sürdüren gelişmiş ve gelişmekte olan ülke uygulamalarına uyumlu olarak tamamlamış olacağız.
Bu altyapı üzerine kurulacak OIS benzeri vadeli ürünler, verim eğrisinin kısa tarafını tahkim edecek bir para piyasası, döviz teminatsız TL değişken / sabit faiz takasını mümkün kılacak bir Faiz Swap ortamı, yatırım ve BES fonlarımızın SGMK portföylerini etkin yönetmelerine hizmet edecek bir vadeli piyasa, DİBS ikincil piyasa likiditesini artıracak önlemler ve başka pek çok yeni uygulama takvimimizde yer almaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızca ilan edilen YEP hedeflerimizle uyumlu olarak geliştirme çalıştırmaları ve test aşamalarının ardından devreye alınacak her uygulamayı paydaşlarımıza takdim etmekten mutluluk duyacağız.
Kilometre taşlarını kasaca izah etmeye çalıştığım yol boyunca Portföy Yönetim sektörümüzün desteğine özellikle ihtiyacımız var. Büyüme trendi ve sermaye piyasamıza güçlü bir momentum kazandıran Bireysel Emeklilik Sistemimizin portföyünde bulundurduğu her varlık sınıfında etkin işlem altyapısını kurmak ve uzun dönemli volatilitenin azaltılmasına katkıda bulunmak temel hedefimizdir. Bu bakımdan kurumsal yatırımcılarımızdan gelen her türlü geri bildirime büyük önem veriyoruz.
Ayrıca yeni ürünlerin portföylere dahil edilmesi ve organize piyasaya likidite verilmesi ancak fon yöneticilerimizin çabasıyla mümkün olabilir. Bu çabanın fonlarımıza performans ve rakiplerden ayrışma fırsatı olarak yansıyacağına inanıyoruz. Endekslerimizin çeşitlendirilmesine ve etkin olarak kullanılmasına katkı vermenizi bekliyoruz.
Sermaye piyasamızın en önemli paydaşlarından biri olan Portföy Yönetim sektörünün değerli temsilcileriyle önümüzdeki dönemde daha yakın çalışmak ve güçlü bir işbirliği anlayışı temelinde fikirlerimizi paylaşmak üzere yakın zamanda bir araya gelmeyi ümit ediyoruz.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Sn Genel müdürüm allah yolunuzu açık etsin, sizin gibi bürokratlar, basında show değil icraatleriyle hakkını veriyorlar. Yaptıklarınızı belki taban anlayamaz (çünkü show yapmıyorsunuz) ama ekonomi sektöründekiler gayet iyi okuyor. Sağolun!
Sayın Genel Müdürüm,sizden bir ricam var:Tedbir kararı verilen hisselerle,tedbir kararı verenlerin bir ilgisi var mıdır?Bir hisse yükseliyor,tedbir kararı getirilerek hisse,satılarak , düşürülüyor ve tekrar yükseliyor.Acaba Borsa İstanbul'da hisse alıp hisse,yükselince tedbir kararı mı getiriliyor? Ben bundan endişe ediyorum
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:08)