E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Türkiye’deki basiretli maliye politikalarının, sağlam bankacılık sisteminin ve risk odaklı para politikasının şoklara karşı önemli bir direnç sağladığını söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, İstanbul Sanayi Odası’nda yaptığı konuşmada, "Küresel kriz sonrası dönemde, para politikalarının tek başına istikrarlı büyümeyi sağlayamayacağı görülmeye başlandı. Ekonomide güven faktörü, sağlıklı işleyen finansman kanalları ve gelir dağılımı gibi unsurlar, yatırımlar ve dengeli büyüme açısından orta ve uzun vadede çok daha önemli rol oynamaktadır. Türkiye’de basiretli maliye politikası, sağlam bankacılık sistemi ve risk odaklı para politikası çerçevesi şoklara karşı önemli bir direnç sağlamaktadır." dedi.
Son dönemde verimlilik, rekabet gücü ve tasarruf artışını destekleyecek düzenlemelerle bu sağlam yapının daha da güçlendirilmesinin amaçlandığını ifade eden Çetinkaya, "Öncü göstergeler, alınan teşvik ve tedbirlerin de katkısıyla, yılın son çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyette bir toparlanma gözleneceğine
işaret etmektedir. TCMB, para politikasının etkinliğini de artırmak amacıyla sadeleşme sürecine devam etmiştir. Para politikasının çizdiği çerçeve ve faiz oranları, genel parasal ve finansal koşulların bileşenlerinden sadece bir tanesidir. Finansal sistemden alınan verimliliğin azamiye çıkarılması, hem tasarruf oranı ve rekabet gücünü artırarak toplumsal refahı destekleyecek, hem de ekonomi politikalarına hareket alanı sağlayacaktır. Ülkemizde finansal sistem bankacılık sektörü ağırlıklı bir yapı arz etmektedir. Finansal sistemdeki çeşitlendirmenin verimlilik açısından getirebileceği katkıların çalışılması faydalı olacaktır." diye konuştu.
Fiyat istikrarı ile finansal verimlilik arasında güçlü bir ilişki bulunduğuna değinen Merkez Bankası Başkanı, "Fiyat istikrarı finansal derinleşmeyi beslemekte, uzun vadeli finansman maliyetlerinin düşük seviyelerde kalmasına katkıda bulunmakta ve finansal aracılığın daha sağlıklı işlemesini sağlayarak finansal sektörün üretime ve reel sektöre verdiği desteği artırmaktadır." dedi.
Merkez bankasının orta ve uzun vadede reel sektörün sağlıklı bir şekilde finansmana erişimi konusunda verebileceği en önemli ve kalıcı desteğin fiyat istikrarına ulaşmak ve bu istikrarı korumak olduğuna değinen Çetinkaya, şunları söyledi:
"Fiyat istikrarı ile ilişkili yapısal ve stratejik alanlarda toplumsal farkındalığı artırmaya gayret etmekte ve ortak çabanın önemine dikkat çekmekteyiz. Kalıcı çözümler üretmeyi ve paydaşlarla iletişim halinde ödünleşimleri azaltmayı amaçlıyoruz.
Gıda Komitesi’nin yeniden yapılandırılması enflasyonla mücadelede kararlılığı ve yapısal unsurlara karşı ortak çabayı temsil etmektedir.
Komite çalışmalarının gıda fiyatlarındaki oynaklığın azaltılmasına önemli katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.
Yapısal konularda atılan kararlı adımların makroekonomik politikaların etkinliğini önemli ölçüde artıracağına ve fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması sürecini hızlandıracağına inanıyoruz. Bu konulara ilişkin çalışmalarımızı, ilgili kurumlar ile stratejik işbirliğini en üst düzeyde tesis ederek sürdürmeye devam edeceğiz.
Merkez Bankası olarak fiyat istikrarına kalıcı biçimde ulaşmanın ülke ekonomisi ve tüm paydaşlar açısından sağlayacağı faydalara ilişkin farkındalığın artırılması için çabalarımızı sürdüreceğiz.Sağlam temellere dayanan ekonomimizin orta ve uzun vadede olumlu ayrışması beklenmektedir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:24)