E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tüm dünyada lisanslama konusundaki baskıları ile dikkat çeken Microsoft, artık saygın bilimsel kuruluşlarda da rahatsızlık oluşturmaya başladı.
Sürekli artan lisans ücretleri ile dikkat çeken Microsoft aynı zamanda ortaya çıkan yazılım zafiyetlerindeki artış ile de gündemden düşmüyor. Yazılım güvenliği uzmanları açık kaynak olmayan yazılımlarda zafiyet riskinin daha yüksek olduğunu ifade ediyorlar. Bu aynı zamanda daha önce haberlere konu olan NSA-Microsoft işbirliği gibi bilinçli açık bırakılmış arka kapı haberlerini de akla getiriyor.
MICROSOFT ALTERNATİFLERİ PROJESİ BAŞLATILDI
Tüm bu risklerden ve artan maliyetlerden rahtsız olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bir kaç gün önce yaptığı açıklamada "açık kaynak yazılımlar kullanarak kontrolü geri almak" sloganıyla Microsoft Alternatifleri Projesini (MAlt) başlattığını duyurdu.
CERN bilgi teknolojileri ekibinden Emmanuel Ormancey imzalı açıklamada, “Microsoft Alternatifleri projesi bir yıl önce, beklenen yazılım lisans ücreti artışlarını azaltmak için başlatıldı. MAlt'ın amacı, açık yazılım kullanarak tekrar kontrolü geri almak. Şimdi bu projeyi daha geniş çapta sunmanın ve bilgi işlem ortamımızı nasıl şekillendireceğini açıklama zamanı” denildi.
Microsoft'un adeta bir tekel gibi hareket etmesi ve sürekli artan maliyetleri dünya genelinde farklı tepkilere neden oluyor.
AMAÇ TİCARİ RİSKLERİ EN AZA İNDİRMEK
Emmanuel Ormancey açıklamasında açık kaynağa geçiş projesiyle ilgili, “İlk amaç, CERN'in sürdürülemez ticari koşulların risklerine maruz kalmasını en aza indirmek için ticari yazılım ürünlerinden (Microsoft ve diğerleri) açık kaynaklı çözümlere geçişi araştırmaktı. Bunu yaparak CERN, çoğu yakın zamanda aynı ikilemle karşı karşıya kalan kamu araştırma kurumları arasında öncü bir rol oynamaktadır. MAlt çok yıllı bir çabadır ve şimdi ilk göçler ile yeni bir aşamaya girecektir" şeklinde konuştu.
VERİLERİN KONTROLÜ ELİMİZDE OLMALI
CERN geniş topluluğun birlikte çalıştığı bir proje. Bu nedenle herkese hizmet iletişim ve çalışma ortamı sunmak için çok sayıda Microsoft yazılım lisansı satın almak gerekiyor. Bu da CERN projesi için devasa bir maliyet oluşturuyor.
CERN, her çalışanına eşit hizmeti sunmak ve bunu yaparken de yazılım lisans maliyetlerine maruz kalmamak için açık kaynak yazılımlara yöneliyor. Bunun yanında olası riskler ve yazılımları üreten şirkete bağımlılıktan kurtulmak da Microsoft Alternatifleri Projesinin hedefleri arasında.
Emmanuel Ormancey, projenin en önemli hedeflerinden birinin de "Verilerin kontrolünü elimizde tutmak” olarak ifade ediyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çok doğru bir karar. Hava, su, internet temel kaynaklar artık. Windows10 ile ücretsiz bir şey kalmadı, Bill Gates milleti haraca bağladı. Libre Office kullamıyorum ben de.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:43)