E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Mobil iletişim teknolojileriyle çözümler sunan Vodafone, Türkiye'de süt sektörünün sürdürülebilir gelişimine katkı sağlayacak "Vodafone Süt Kayıt Sistemi"ni, Türkiye'de ilk kez Vodafone Çiftçi Kulübü çatısı altında hayata geçirdi.
Milas'ta düzenlenen etkinlikle tanıtılan "Vodafone Süt Kayıt Sistemi", mobil iletişim teknolojilerini süt toplama sürecine entegre ederek, bilgilerin dijital ortamda izlenebilirliğini ve SMS ile çiftçinin cep telefonuna aktarılmasını sağlayacak. Çiftçinin üretimini takip etmesini, süt birliğinin stokunu doğru yönetmesini, süt firmalarının planlamasını kolaylaştırmayı, geleneksel yöntemler yerine mobil teknolojileri aracılığıyla çözüm sunmayı hedefleyen proje, 2009 yılında, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen Vodafone Çiftçi Kulübü çatısı altında Milas Süt Üreticileri Birliği işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Vodafone Süt Kayıt Sistemi ile çiftçiler ne zaman, ne miktarda süt teslim ettiklerini cep telefonlarına anlık olarak gelen SMS'ler ile takip edecek, böylece tüm üretimleri dijital ortamda kayıt altında olacak.
Süt birlikleri manuel olarak yaptıkları teslimat kayıtlarını, süt toplama noktalarındaki Vodafone Smart tabletlere kurulan Vodafone Süt Kayıt Sistemi uygulaması üzerinden, dijital ortamda, daha düzenli ve tüm paydaşlarla şeffaf şekilde paylaşabilecekleri bir altyapıyla tutabilecekler. İş süreçlerine getirilen bu esneklik sayesinde süt birlikleri, çiftçilere daha kaliteli ve hızlı hizmet sunma imkanına kavuşacak.
Süt birlikleri ve süt firmaları, birliklerin ne kadar süt topladığını anlık olarak öğrenebilecek, böylece daha etkin lojistik ve üretim planlama şansı elde edecek.
Proje tanıtım toplantısında konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Mobil teknolojilerin yarattığı ekosistemin, bireylerin hayatının yanında iş dünyasının geleceğini de şekillendirdiğine işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bugün her işin başına bir 'm' - mobil kısaltması ekleniyor. Böyle bir dönemde, mobil teknolojilere ilişkin 30'u aşkın coğrafyadan beslenen bilgi birikimine sahip bir kurum olarak büyük bir sorumluluğumuz var. Bu kapsamda, sürdürülebilir bir dünyanın inşasına nasıl katkıda bulunabileceğimize yönelik bakış açısıyla, Türkiye'de tarımsal kalkınmaya ivme kazandırmak ve tarımsal iş süreçlerinde, mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla kaynakların daha verimli kullanılmasına olanak sağlamak amacıyla 2009 yılında Vodafone Çiftçi Kulübü'nü oluşturduk. Bugün 700 bini aşkın üyesiyle tüm dünyaya örnek oluşturan Vodafone Çiftçi Kulübü ile çiftçilerimizi, önümüzdeki 10 yıl içinde, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 26 ülkede, tarımsal gelirleri 138 milyar dolar artırma potansiyeline sahip mobil teknolojiler ile tanıştırdık. Tarım sektöründe henüz yararlanılmamış muazzam bir büyüme potansiyelini hayata geçirirken, dünyadaki kaynakların korunması ve geliştirilmesine yönelik bir vizyonun, mobil teknolojilerin katkısıyla tarım sektöründe nasıl kullanılabileceğini gösteriyoruz."
Vodafone Süt Kayıt Sistemi ile mobil iletişim teknolojilerini ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmeye odaklı vizyonlarını bir adım öteye taşıdıklarını belirten Timuray, süt sektöründe iş yapma süreçlerinin mobil teknolojiler aracılığıyla nasıl kolaylaştırılabileceğine dair güçlü bir örnek sunduklarını ifade etti.
Sürdürülebilir tarım, geleceğin yeşil ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor"
Toplantıya, dünya çapında sürdürülebilir tarımın fikir önderlerinden biri olan, ABD'de organik süt ve yoğurt üreten ve tüm dünyaya örnek gösterilen Stonyfield çiftliğinin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Gary Hirshberg de katıldı.
Sürdürülebilir tarım konusunda bir sunum yapan Stonyfield Yönetim Kurulu Başkanı Hirshberg, dünya üzerinde sürdürülebilir iş modelleri yaratmaya yönelik ufak girişimlerin bir araya gelmesiyle, kısıtlı doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir gelişim için çok büyük adımlar atılabileceğinin altını çizdi.
Hirshberg şu bilgileri verdi:
"Dünyada üretilen besin miktarı, mevcut nüfusu beslemeye yeterli olsa da, tarım politikaları, kaynakların verimsiz kullanımı ve iklim değişikliği gibi faktörler, nedeniyle mevcut üretim ve tüketim pratiklerini gözden geçirmek gerekiyor. Bu da bizi, geleceğin yeşil ekonomisinin belkemiği konumundaki 'sürdürülebilir tarım' kavramına getiriyor. Stonyfield'ı bundan 29 yıl önce bu düşüncelerle hayata geçirdiğimizde tek varlığımız, dünyanın sürdürülebilir geleceğine katkı sağlayacak mükemmel bir fikirdi. Sağlıklı gıda üretimi ile sağlıklı insanlar, sürdürülebilir bir gezegen ve sürdürülebilir iş modelleri yaratılabileceğine inanıyorduk. Organik tarım ise bunun anahtarıydı. Böylelikle tarımı kalite, sağlık ve çevresel standartlarla buluşturabiliyorduk. Bizim bunu hayal ettiğimiz dönemde, organik ürünlere talep yok denecek kadar azdı. Bugün geldiğimiz noktada ise dev bir endüstriden bahsediyoruz."
Türkiye'nin tarım konusunda avantajlı bir ülke olduğuna işaret eden Hirshberg, mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla daha da öncü konuma gelebileceği öngörüsünde bulundu.
"Vodafone mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla küçük çiftçilerin, sağlıklı besini, karlı ve sürdürülebilir şekilde üretmesine katkıda bulunuyor." ifadelerini kullanan Hirshberg, "Vodafone Çiftçi Kulübü çatısı altında hayata geçirilen Vodafone Süt Kayıt Sistemi'nin de dünyada sürdürülebilir tarımın önünü açacak örnek bir sosyal iş modeli olduğunu düşünüyorum. Dünyada pek çok gıda ve tarım konferansına katıldım, ancak ilk kez böyle etkileyici bir proje ile karşılaştım. Bu bağlamda, Sayın Serpil Timuray başta olmak üzere bu projeye hayat veren tüm iş ortakları büyük bir takdiri hak ediyor. Bu projenin, sadece çiftçileri için değil çiftçi ile tüketici arasında da var olan muazzam bir potansiyeli hayata geçireceğine ve sadece Türkiye'de değil dünyada da örnek bir proje olacağına inanıyorum." diye konuştu.
Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Çırak ise Vodafone Süt Kayıt Sistemi'nin süt hayvancılığı sektörünün tüm kanatlarına, dolayısıyla da sürdürülebilir gelişimine çok değerli katkılar sunduğuna dikkati çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Vodafone Süt Kayıt Sistemi ile manuel olarak gerçekleşen kayıt süreci, Vodafone Smart Tabletler ile tamamen dijital ortamda veritabanına aktarılıyor. Böylelikle çiftçilerimiz, sütlerini mevcut veritabanı üzerinden istedikleri zaman diliminde, istedikleri gibi takip edebiliyorlar. Biz, süt birlikleri olarak süt firmalarıyla teslimat verilerine ilişkin daha rahat takip edilebilir bir zeminde uzlaşma sağlayabiliyoruz. Tüm bu avantajlarıyla Vodafone Süt Kayıt Sistemi, Milas Süt Üreticileri Birliği olarak süt hayvancılığının önünü açma hedefimize ulaşmamızda önemli bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Projenin Türkiye'deki ilk uygulamasının Milas'ta başlaması ise ilerleyen yıllarda tüm Türkiye'ye örnek teşkil edecek bir çalışmanın ilk ayağına ev sahipliği yapmamız dolayısıyla bizleri ayrıca heyecanlandırıyor."
Vodafone Süt Kayıt Sistemi
Toplantıda projeye ilişkin verilen bilgilere göre, Vodafone Türkiye'nin, süt üreticisi çiftçilerin gerçek ihtiyaçlarından yola çıkarak ve bu ihtiyaçlara mobil tabanlı teknolojiler ile çözüm üretmek hedefiyle hayata geçirdiği "Vodafone Süt Kayıt Sistemi", süt üreten yüz binlerce çiftçiye ve süt sektörüne önemli katkılar sunuyor.
Türkiye'de süt birliklerine bağlı yaklaşık 450 bin çiftçi süt üretimi için 4,7 milyonun üstünde büyük baş hayvan yetiştiriyor. Üretilen sütler süt birliklerine teslim edilerek buralarda soğutma tanklarına konuluyor. Süt Birlikleri, üreticilerin teslim ettikleri süt miktarlarını elle kaydediyorlar. Daha sonra sütler, ambalajlı süt üreten şirketlere ihtiyaçlarına göre ulaştırılıyor. Şirketler aldıkları teslimatla ilgili verileri süt birliklerinin verileriyle karşılaştırıyor. Karşılaştırma sonucunda mutabakat sağlanınca süt üreten çiftçilere ödemeleri yapılıyor.
Bu sistemde bilgi akışı çiftçiden şirkete doğru gerçekleştiği için, üreticiler ürünlerinin teslimatıyla ilgili verimli bir takip yapamıyorlar. Ayrıca kayıtlar elle tutulduğu için zamandan tasarruf edilemiyor ve etkin planlama yapmak zorlaşıyor.
Vodafone Süt Kayıt Sistemi ile Vodafone Smart Tab'ler üzerinden bütün bu süreçler dijital ortama aktarılıyor. Veritabanı hizmeti tüm bilgilerin gerçek zamanlı olarak izlenmesine olanak sağlıyor.
Vodafone'un sağladığı SMS entegrasyon hizmeti ile ise bilgilerin veritabanına işlenmesini takiben, çiftçiler otomatik olarak teslim ettikleri süt ile ilgili SMS alıyor, aynı zamanda istedikleri zaman toplam ne kadar süt teslim ettiklerini sorgulayabiliyorlar.
Süt birliklerinin daha önce manuel olarak girdikleri bilgileri dijital ortamda kaydetmelerine, böylece çiftçiler ile çok daha şeffaf bir ticaret zemini oluşturmalarına olanak sağlayan Vodafone Süt Kayıt Sistemi, süt firmalarına ise bölge ve toplayıcı bilgilerine ilişkin günlük veri ve istatistikleri takip etme, böylelikle daha etkin planlama yapabilme avantajı sağlıyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:09)