E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomisi bu yılın ilk yarısında yüzde 13,7 küçülen ve kamu borcu 8 milyar dolara çıkan Ermenistan’ın askeri ekipman ithalatı ise 2010’dan bu yana yüzde 415 arttı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsün (SIPRI) verilerinden derlenen bilgilere göre, söz konusu dönemde, Ermenistan’ın edindiği askeri ekipmanların yüzde 94’ü Rusya'dan alınırken, bu ekipmanların bir kısmı Ermenistan’a bedelsiz verildi.
Rusya’nın Ermenistan’a tedarik ettiği askeri ekipmanlar arasında S-300 ve Tor hava savunma sistemleri, İskender kısa menzilli balistik füze sistemleri ve Su-30 savaş uçakları da bulunuyor.
Rusya, söz konusu ekipmanların bazılarını ücretsiz veya kredi karşılığında verirken, Ermenistan 2015 ila 2019 yıllarında Rus askeri ekipmanları için yaklaşık 5 milyar dolar harcadı. Moskova yönetimi, ekonomisi kötü olan Erivan yönetiminin silahların bedelini ödeyebilmesi için zaman zaman kredi açtı.
Erivan yönetimi son alarak Rusya’dan 200 milyon dolar değerinde kredi alarak söz konusu krediyle yine Rusya’dan askeri ekipman alınmasını öngören anlaşmayı da 2015'te onaylamış, ilgili anlaşma kapsamındaki silahları Rusya 2018'de Ermenistan'a göndermişti.
Azerbaycan'dan Ermenistan Hava Kuvvetleri'ne ağır darbe
Rusya'nın Ermenistan'a yoğun silah desteği eleştiriliyor
Halkının yaklaşık dörtte biri yoksulluk sınırı altında yaşayan ve kamu borcu bu yıl tarihinin en yüksek seviyesine çıkan Ermenistan’ın askeri harcamaları ise çoğu zaman soru işaretleri yaratıyor.
Dağlık Karabağ’da Ermenistan işgaliyle başlayan krizin çözümü için kurulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun eş başkanı Rusya, Ermenistan’a ücretsiz silahlar verdiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefinde yer alıyor.
Rus yetkililer, Azerbaycan'ın işgal altında toprakları bulunmasına rağmen operasyonların başlamasının ardından ateşkes çağrısı yapıyor ve Moskova'da Azerbaycan ve Ermenistan'dan yetkilileri buluşturarak "tarafsız ara buluculuk" rolü üstlenmeye çalışıyor.
Son olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de söz konusu çelişkili duruma işaret ederek, "Ateşkes isteyenler Ermenistan'a silahlar gönderiyor. Listesi bende var. Ateşkesi isteyen niye silah gönderir." değerlendirmesinde bulundu.
Rusya’nın Ermenistan’a yönelik askeri ekipman desteği, başta Türkiye, Azerbaycan ve de NATO’nun doğu kanadına karşı baskı aracı olarak kullanıldığı şeklinde yorumlanırken, bu destek Dağlık Karabağ sürecine tarafsız bir yaklaşım sergilemek zorunda olan Minsk sürecine gölge düşürmeye devam ediyor.
Türkiye ve Azerbaycan, Rusya karşıtı yaptırımlara katılmazken, ABD’nin başını çektiği Rusya karşıtı bloğun da içerisinde yer almıyor. Ancak Moskova yönetiminin Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki işgaline rağmen silah tedariki Azerbaycan’da derin rahatsızlık yaratıyor.
Ayrıca Ermenistan'da bulunan Rus askeri üssü üzerinden Dağlık Karabağ'a silah sevkiyatı yapıldığına dair bulgular da gündeme gelmeye devam ediyor.
Rusya’nın, Türkiye sınırına yakın Ermenistan'ın Gümrü kentinde yaklaşık 5 bin askeri, savaş uçakları ve bazı füze savar sistemlerini konuşlandırdığı 102. Askeri Üssü bulunuyor.
Aliyev, geçen hafta yaptığı açıklamada, Gümrü'deki üs üzerinden işgal altındaki Dağlık Karabağ'da bulunan Ermeni silahlı gruplara düzenli silah sevkiyatı yapıldığına dikkati çekmişti.
Azerbaycan-Ermenistan savaşında Türkiye etkisi
Ermenistan'ın altı S-300 füze sistemi imha edildi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 26 Ekim'de yaptığı ulusa seslenişte, Erivan'a silah desteği sağlayan ülkeleri eleştirerek, Azerbaycan ordusunun Ermeni ordusunu verdirdiği kayıpları şöyle sıraladı:
"252 tank imha edildi, 53'ü ele geçirildi. 50 zırhlı piyade aracı imha edildi, 29'u ise ele geçirildi. Farklı kalibreli 251 top imha edildi, 24'ü ele geçirildi. 61 hava topu imha edildi, 45'i ele geçirildi. 53 tanksavar, 82 Grad, 2 Uragan füze sistemi, 1 TOS füze sistemi, 4 TOR, 4 KUB, 1 Krug, 2 S-125, yaklaşık 40 OSA uçaksavar sistemi, 6 S-300 füze sistemi, 2 Elbrus balistik füze sistemi, 1 Toçka-U balistik füze sistemi, 20'si mühimmat dolu 231 kamyon imha edildi. 173 kamyon da ele geçirildi."
Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarma operasyonunun başladığı 27 Eylül'den bugüne kadar Azerbaycan ordusunun imha ettiği ve ele geçirdiği Ermenistan silahlarının değeri 1 milyar doları geçmiş durumda.
Bölgeyi yakından takip eden askeri uzmanlar, Ermenistan’ın tek başına Azerbaycan ile uzun süre savaşabilecek askeri ve ekonomik güce sahip olmadığı görüşünde birleşiyorlar.
Ermeni lobisi Kanada'yı ele geçirdi
Aliyev: Paşinyan'la koşulsuz olarak buluşmaya hazırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İt oğlu it trol maaşlı nedim
Serok denen yavşak git Ermenistan da efelen sen. İtin tohumu. Ermeni itleri Bebekleri katlederken neredeydin sen? Kahramanımız sikimin kahramanına bak sen. 30 senedir işgal edilen toprağı alıyor gardaşlar.
3 tane it kahrından geberiyor. Serok, mahod, cego! Geberin ulan it oğlu tler!
türkiye zor durumdaki yiğit ermenistana yardım etmese bile en azından dövüş meydanında azerbaycana dur diyebilir.türkiyenin misyonu işi tatlıya bağlamak olmalıdır.
Yiğit Ermenistan değil oğlum it it it Ermenistan . Ermenistana yiğit diyende it oğlu it tir
Lan Ermeni iti burda hödüklenme. Yiğitlik bebek öldürerek mi oluyor köpek
Ne alaka, işgal edilen topraklar var. İşgal altında topraklardan çıksın Ermenistan. Savaşı sivillere vuran ermenistandır. Savaş birinin işgal ettiği/diğerinin öz toprakları dır... Türkiye toprağıdır ermnistan toprağıda...
bizim ekonomi çöküyor ermenistanı kim takar
biz uçuyoruz
Ekonomisi bizim gibi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:42)