E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalara aşina olan yatırımcılar, hisse senetlerinin neden ve nasıl düşüp yükseldiğiyle ilgili genel bir kanaate sahiptir ve bu genellikle arz-talep ilişkisi şekilde açıklanır. Ancak özellikle talebe neyin neden olduğu konusundaki görüşler oldukça farklı seyredebilir.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu etkenlerden belki de en ilginç olanlarından birinin de CEO’ların üslubu ortaya çıkıyor. Yapılan bir araştırma, CEO’ların kazanç bildirimlerinde şakalara yer vermesinin hisse senedi fiyatlarını olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.
Mizah hisse senedi fiyatını artırıyor
Marketsinsider’dan George Glover’ın haberine göre, CEO'lar kazanç duyurularında daha fazla şaka yapmalı; çünkü araştırmalar, hisse senetlerinin bu şartlar altında daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor.
Review of Accounting Studies'de yayınlanan bir makaleye göre CEO'ların daha fazla şaka yapmaya başlama zamanı gelmiş olabilir. Araştırmacılar, 12.000'in biraz altındaki kazanç çağrılarından oluşan bir örneği analiz etmek için makine öğrenimi (machine learning) araçlarını kullandılar ve yöneticilerin mizah anlayışı göstermesinin, şirketlerinin hisse fiyatlarını anında artırabileceğini buldular.
Andrew Call, Rachel Flam, Joshua Lee ve Nathan Sharp, yayınladıkları makalede, “Yöneticiler bir kazanç açıklamasında mizahi öğeler kullandığında, hisse senedi piyasası getirileri ve çağrıyı takip eden analist tahmin revizyonları daha olumlu oluyor. Bunun başlıca nedeni olumsuz kazanç haberlerine sessiz bir tepki verilmesi” diyor ve ekliyor: “Mizahın borsanın anlık tepkisi, sonraki analist davranışı ve gelecekteki firma performansı ile önemli bir ilişkisi var.”
Sonraki 2 günde yüksek performans
Araştırmaya göre, yöneticilerin şaka yapması durumunda hisse senetleri, kazanç duyurusundan sonraki iki günlük dönemde daha iyi performans gösteriyor. Araştırmacılar, mizah anlayışına sahip CEO'ların 'olumsuz haberlerin açıklanmasını yumuşatabileceğini ve nispeten daha güçlü bir gelecek firma performansının sinyalini verebileceğini' söylüyor.
Araştırmacıların bulgularına rağmen, analistlerle üç ayda bir yapılan kontroller genellikle kahkahadan uzak oluyor; gazeteye göre bunların yalnızca yüzde 12'sinde bir mizah unsuruna rastlanıyor.
Karamsarlığın net etkisi
Bu araştırmanın karşıt kutupta da olsa doğrulayan bir örneğe daha yakından bakmak faydalı olabilir. Tesla'nın patronu Elon Musk, Ekim ayındaki üçüncü çeyrek kazanç açıklamasında oldukça karamsar görünüyordu, ABD ekonomisine yönelik potansiyel tehditler konusunda uyarıda bulundu ve elektrikli araç üreticisinin muhtemelen Cybertruck ile ‘kendi mezarını kazdığını' kabul ettiği bir konuşma gerçekleştirdi.
Analistler çağrıyı ‘mini felaket’ olarak nitelendirdi ve Musk'ı ‘küçük bir bebek' gibi davrandığı için eleştirdi. Bunun sonucunda ise Tesla hisseleri, kabus gibi çağrının ardından iki gün içinde yüzde 13 oranında değer kaybetti ve yaklaşık 100 milyon dolarlık piyasa değerini sildi. Bu örnek, CEO’ların mizah duygusuna sahip olmasalar da, kazanç duyurularında yatırımcılara en azından karamsarlık pompalamamaları gerektiğini göstermesi bakımından ders niteliği taşıyor.
Morgan Stanley: Kurumsal kazançlar hayal kırıklığı yaratabilir
Wall Street kazanç tahminlerinde yine yanıldı
Elon Musk'a Tesla darbesi: 25 milyar dolarlık kayıp
Elon Musk’ın tweet’leri kripto piyasasını nasıl etkiliyor?
Elon Musk'ın gizli ilişkisi Tesla'ya yatırımcı kaybettirdi
Robot CEO göreve başladı: Şirket hisseleri tavan yaptı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ilginç haber ))))
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:06)