E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
PwC'nin gerçekleştirdiği ''16. Yıllık Küresel CEO Araştırması''nda CEO'ların yarısı küresel ekonominin aynı düzeyde kalacağını ifade ederken, CEO'ların şirketlerinin büyümesine ilişkin güvenleri geçen yıla göre düşüş gösterdi.
PwC'nin 68 ülkede 1.330 Üst Yönetici (CEO) ile gerçekleştirdiği 16. Yıllık Küresel CEO Araştırması'nın sonuçları yapılan açıklamayla paylaşıldı.
''Aksaklıklarla başa çıkmak: Ayakta kalmak ve başarmak için uyum sağlama'' başlıklı araştırmaya göre, dünya çapında CEO'ların sadece yüzde 36'sı gelecek 12 ay içinde şirketlerinin büyüme göstereceğine aşırı güven duyarken, bu oran, geçen yıl yüzde 40 olan oranın ve 2011'deki yüzde 48 olan oranın altında kaldı.
Ekonomiye genel olarak bakıldığında, CEO'ların yüzde 18'i 2013 yılında küresel ekonominin daha fazla düşüş yaşayacağını, yüzde 28'i ekonomik iyileşme olacağını ve yüzde 52'side durumun aynı şekilde seyredeceği yönünde kanaat bildirdi.
''Türkiye, güçlü ve yükselen bir değer haline geldi''
Araştırma sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın, geçen yıllarda küresel arenada gözlenen ekonomik dalgalanmaya rağmen, Türkiye'nin bu süreçte jeopolitik konumu, uyguladığı ekonomik politikalar ve girişimcilerinin dinamik iş yaklaşımı ile dünya çapında güçlü ve yükselen bir değer haline geldiğini ifade etti.
Yalçın, ''Her ne kadar küresel CEO araştırması dünya genelinde büyüme kapsamında bazı tereddütleri yansıtsa da, Türkiye'nin bu noktada da olumlu ayrışma göstermesini beklemek hatalı olmayacaktır. PwC'nin '2041'te Türkiye' raporunda da öngörüldüğü üzere, dünyanın 12. büyük ekonomisi olmaya aday bir ülke olarak tüm iş dünyasının önünde büyük bir fırsat var. Yeter ki bu dönemde hepimiz devlet, kurumlar ve bireyler olarak üzerimize düşeni başkalarını beklemeden yerine getirelim'' değerlendirmesinde bulundu.
Araştırma kapsamında detaylı görüşmelerin gerçekleştirildiği CEO'lar arasında bulunan Turkven CEO'su Seymur Tarı da global ekonominin aksine kişisel olarak Türkiye'de belirsiz bir ekonomik ortam görmediğini belirterek, şunları kaydetti:
''Önümüzdeki yıllarda bazı küçük iniş çıkışlar olabilir. Ama genel trend olarak yukarıya doğru bir seyir olacaktır. Bizim için devam eden büyüme işlerimiz açısından olağan hale geldi. Türkiye'deki bazı şirketlerin bölgede çok iyi sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde orta ölçekli Türk şirketlerinin de bölgede çok daha hakim duruma geleceğini düşünüyorum.''
Güven düzeyi bölgelere göre farklılık gösterdi
16. Yıllık Küresel CEO Araştırması sonuçlarına göre, kısa vadeli gelir büyümesi olacağına en az inananlar Batı Avrupa'daki CEO'lar oldu. Batı Avrupalı CEO arasında büyümeye güven duyanların oranı, 2012 yılındaki yüzde 27 ve 2011 yılındaki yüzde 39 oranlarına kıyasla düşerek bu yıl yüzde 22 oldu.
Kısa vadeli büyümeye duyulan güven, Kuzey Amerika'da yüzde 33'e, Asya Pasifik'te de yüzde 36'ya düştü. Birçok kişi tarafından yüksek oranda büyüme gösterecek bir sonraki ekonomi olarak görülen Afrika'da dahi CEO'ların şirket büyümelerine duyduğu güven geçen yılki yüzde 57'lik orandan düşerek yüzde 44 olarak gerçekleşti.
Buna karşın Latin Amerikalı CEO'ların duydukları kısa vadeli güven geçen yıla göre yükselerek yüzde 53ü buldu.
CEO'ların beklentilerine ülke düzeyinde bakıldığında ise duyulan güven büyük ölçüde farklılık gösterdi. 2013 yılında gerçekleşecek gelir büyümesine yüzde 66'lık oranla aşırı güven duyan Rusya'daki CEO'ları, yüzde 63 ile Hindistan, yüzde 62 ile Meksika izledi. Bu ülkeleri, yüzde 44 ile Brezilya, yüzde 31 ile Almanya, yüzde 30 ile Amerika, yüzde 22 ile İngiltere, yüzde 18 ile Japonya, yüzde 13 ile Fransa ve yüzde 6 ile Kore takip etti.
Dünya çapındaki CEO'ların yüzde 46'sı gelecek 3 yıl için büyümeye aşırı güven duyduklarını ifade etti. Afrika'daki ve Ortadoğu'daki CEO'lar uzun vadeli büyümeye en fazla güveni göstererek sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 56 oranlarına ulaşırken, bu oran Asya Pasifik'te yüzde 52, Kuzey Amerika yüzde 51 oldu. Uzun vadeli güvene en düşük oran yüzde 34 ile Avrupa'da ulaşıldı.
CEO'ların endişeleri ve risk olarak gördükleri konular
Araştırma'da CEO'lar bulundukları ülkelerdeki sosyal karmaşa, ABD'de potansiyel ekonomik durgunluk ve siber atak gibi senaryoların şirketlerini olumsuz yönde etkilemesinden endişe ettiklerini dile getirdi. Bunun yanı sıra CEO'ların büyümelerinin önünde risk olarak gördükleri konuların başında yüzde 81 ile ekonomik büyümeye ilişkin süregelen belirsizlik geldi.
CEO'ların risk olarak gördüğü diğer konuları bütçe açığına karşı hükümetlerin aldığı tedbirler, aşırı regülasyon ve sermaye piyasalarındaki istikrar eksikliği oluşturdu.
İşe yönelik büyüme karşısındaki ana tehdit unsurları ise artan vergi yükü, yetenekli insan kaynağı, enerji ve ham madde materyallerinin maliyeti olarak tespit edildi.
PwC'nin 16. Küresel CEO Araştırması'nın diğer dikkat çeken sonuçları ise şunlar oldu:
CEO'ların sadece yüzde 25'i yeni ürün geliştirmeye yönelirken, yaklaşık yarısı umutlarını fırsatları gördüğü gelişmekte olan pazarlara bağlıyor ve sadece yüzde 17'si yeni satın alma ve birleşme amaçlıyor.
Yüzde 23'ü iş gücü hacmini küçültmeyi, yüzde 45'i de çalışan alımı yapmayı planlayan CEO'ların çalışan sayısını artıracağı alanlar arasında profesyonel hizmetler, mühendislik ve inşaat, perakende ve sağlık öne çıkıyor. Çalışan sayısında azaltma düşünülen alanlar arasında ise bankacılık, metal, ormancılık ve kağıt sektörleri bulunuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:11)