E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Birbirinden güzel 36 koya sahip ilçenin neredeyse her sene bir koyu kömür oluyor. Ekonomik açıdan da çam balı üretiminin ana merkezi olan Marmaris’teki üretim durma noktasına geldi. Sözcü muhabiri Mustafa Sarıipek yangın bölgesine gitti ve izlenimlerini yazdı.
“Muğla'nın Marmaris ilçesinde geçirdiğim 28 yılda o kadar çok fazla orman yangını içinde kalıp görev yaptım ki artık sayısını ben bile hatırlamıyorum. Fakat şunu söyleyebilirim; birbirinden güzel 36 koya sahip Marmaris'in neredeyse her sene bir koyu kömür oluyor.
Yangının çıktığı 7 Adalar ve Bördübet kesimi ile hala yangının devam ettiği yerleri dolaşırken bir kez daha içim acıdı. Daha geçen yılın yaraları sarılmamışken üzerine bir yenisi eklendi. Yine binlerce can yangında telef oldu.
BÖLGEDEKİ DÖRDÜNCÜ BÜYÜK YANGIN
1996 yılında Marmaris’in Çamlı Köyü Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) dinlenme tesislerinde çocukların çıkardığı ileri sürülmesine rağmen ispatlanamayan yangın, rüzgarın da etkisiyle Yeşilbelde, Hisarönü ve Armutalan Mahallelerine kadar ulaşırken cennet gibi koylar ateş altında kalmıştı. Üç bir yanımızın yandığı ortamda denize sığınarak canımızı zor kurtardığımız yangının soğutma çalışmalarıyla birlikte bir aya yakın sürdüğü unutulmamalı. Yangında 7 bin 105 hektar kül, yüzlerce hayvan telef olmuştu.
İkinci korkutan yangın ise 2002 yılında Çetibeli’ndeki orman yangınıydı. Bu bölgede “Deli Memed” adı verilen ve sürekli yön değiştiren rüzgar nedeniyle söndürülen yangın başka yerden patlak vermiş, 15 günde zor kontrol altına alınmıştı. İçten içe yanan ağaçlar günler sonrasında rüzgarla yeniden tutuştuğunu ilk kez orada gözlemlemiştim. Çetibeli’nde bin 500 hektar alan yanmıştı.
GEÇEN YILKİ YANGININ İZLERİ HALA SİLİNEMEDİ
Geçen yıl İçmeler Mahallesi karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler kesiminde 29 Temmuz’da çıkan, 9 gün süren ve 135 yapının zarar gördüğü yangında da 13 bin 650 hektar alanın zarar görmüştü. Bu yangının henüz yanan ağaçlarının bile temizlenemediği, çalışmaların sürdüğü bir anda yeni bir yıkım ile karşı karşıya kalındı. Marmaris Körfezi'ne denizden tek girişin bulunduğu İçmeler Mahallesi'nden girerken masmavi deniz ve zümrüt yeşili ormanın karşıladığı turistleri artık kara kara dağlar kucaklıyor. Bunun yanı sıra yangınlar ormanlarla birlikte, dünyaca ünlü çam balını da bitirdi. Çam balı üretiminde Muğla'da lokomotif rolü üstlenen Marmaris'in Osmaniye Mahallesi'nde artık çam ağacı diye bir şey kalmadı. Bu durum bal üreticilerini kara kara düşündürüyor.
CENNET KOYLAR YOLUNMUŞ TAVUĞA DÖNÜYOR
Marmaris'in bir diğer güzel yüzü ise Hisarönü Körfezi. Özellikle bu bölge mavi tur tutkunlarının vazgeçilmezlerinin başında geliyor. Birbirinden güzel koylara sahip bölgede hangi koya giderseniz gidin çam ağacının dalında sallanıp denize atlayıp yüzdükten sonra aynı çam ağacının köklerine tutunarak karaya çıkabilirdiniz. Sanırım artık bu durum da tarih olacak. Çünkü hemen her sene yanan ya da özellikle yakılan koylardan yakında eser kalmayacak. Cennet koylar adeta yolunmuş tavuğa dönmek üzereler.
ÇAM BALI ÜRETİMİ SIFIR NOKTASINDA
Muğla ve ilçelerinde, resmi kayıtlarda 1977-2018 tarihleri arasında orman yangınlarında toplam 74 bin 699 hektar kül olduğu biliniyor. Yarım asırda Marmaris 613 yangında 28 bin 890,5 hektarlık yanan alanıyla Muğla'da ilk sırayı alırken son dört yılda meydana gelen orman yangınları sonrasında artık sözün bittiği yerdeyiz dedirtiyor. Sanırım son söz olarak çam balı üretimi artık neredeyse sıfır noktasına gelmesi muhtemel. Yanmış, kömür gibi koylara mavi turların gelip gelmeyeceği ise meçhul. Acaba biten bir Marmaris ile karşı karşıya mıyız?”
Marmaris yangını yerleşim yerlerine kadar ilerledi: Evler boşaltıldı
Marmaris'teki orman yangını büyüyor
Valilikler orman yangınlarına karşı uyarıldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
DERDİNİN PARA VE RANT OLDUĞU YERDE HERŞEY OLUR......GEÇEN ORANIN YANAN YERLERİNİ GEZDİM SANKİ ŞAVAŞ CIKMIS GİBİ........DİMDİK DURAN ÖLÜ AĞAÇLAR....KARDEŞİM GÜZEL GÖRDÜĞÜNÜZ YERLERİ ASLA PAYLAŞMAYIN
Bunlar cennet ormanlarımızı, cennet koylarımızı ve cennet güzelliklerimizi cehenneme çevirmeden gitmeyecekler.
Yandaş işini bilir. İstanbulda yakmaya gerek olmadığından kesip atıyorlar ve villalar 20-30 milyondan satılıyor. Kuzey ormanları 3. Havaalanı ve 3. Köprüyle talan edilmeye başlandı. 3. Köprüden havaalanına giden yolun çevresi talan edilmiş.
havadan yeni otel palanlari yapilmiatir bile yapiliyordur
Kasten yakiyorlar.Yerine ne inşa ediliyor. Takip edin.
Ormanı dıjjj güçler yakıyor, yangını söndürmemizi dıjjj güçler engelliyor, yanan yerlere villa ve oteli dıjjj güçler yapıyor, imar iznini dıjjj güçler veriyor, yangın söndürme uçaĝı almamızı dıjjj güçler engelliyor. Ortada sorumlu kimse yok. Şaka gibi.
Allah'tan bizim yangınlar akıllı. Ne kadar lazımsa o kadar yanıyor.
geçmişte yanan yerlerin bügün ne olduğuna bakmak lazım. Eğer bunu tarım ve orman bakanlığı anlatırsa seviniriz... Neden akıllara ilk gelen oradaki arazilerin parsel parsel satılması geliyor ? Bu kadar mı milleti yönetenlerine güvenmez ? ilk akla gelen otel yap sat, arsa yap sat, özel izinle tokiye sat, toki aldıklarını bilmem ne inşaata sat.. olanalşrı engelleyen bir devlet kurumu yok ortada... Yaşadık ve yaşamaya devam eddeceğiz... birde kanun çıkar sosyal medyada ip ucu yakalayanları hapis ile cezalandır :D kimin ülkesini kim savunuyor kim yönetiyor ? nerede uçaklar ? resmi uçuş haritaları neden yayınlanmadı ? kaç uçak helikopter o uçuş izleri ile nerede yayınlandı ? hep hava civa açıklamalar... delilsiz söylemli işler yazık ormanlara
ne hikmetse kalemle çizilmiş gibi yanan yerler
O otellere gitmeseniz orada villa almazsanız. Yakmazlar.
Ya Türkiye ekonomisini nasıl büyüteceğiz Tabii ki betonla her şeyde bir hayır vardır Oraya 20 tane otel yaparlar Suudi Arabistan Kralı da geliyormuş bak
hemen otel ve villa yaparlar sorun kalmaz
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:42)