E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇelik piyasasında aşağı yönlü fiyat trendi---

Çelik piyasasında aşağı yönlü fiyat trendi

Çelik piyasasında aşağı yönlü fiyat trendi
25 Mayıs 2023 - 15:44 borsagundem.com

Türk çelik üreticileri deprem sonrası yeniden inşa çalışmalarının talebi artırmasını bekliyorlar, ancak fiyatlar düşüyor. Türkiye'nin çelik piyasasının Avrupa'da görülen aşağı yönlü bir fiyat trendini yansıtmakta olduğuna işaret ediliyor.

6 Şubat'ta yaşanan depremin ardından başlayan yeniden inşa çalışmalarının Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması ile hızlanacağı beklentilerine rağmen çelik alıcıları 14 Mayıs'tan sonra fiyatlarda düşüşe tanık oluyorlar.

MEPS'e konuşan kaynaklar, hala talepteki artış beklentisinin gerçekleşmesini beklediklerini ifade ediyorlar.

MEPS yayınladığı değerlendirmede, Türkiye'nin çelik piyasasının Avrupa'da görülen aşağı yönlü bir fiyat trendini yansıtmakta olduğuna işaret etti.

MEPS danışmanı Kevin Wong, "Asya'dan gelen düşük maliyetli çelik ithalatı, yerel arzın talebi hala aşmasına ek olarak aşağı yönlü fiyat baskısına katkıda bulunuyor. Yeniden inşa çabalarından kaynaklanan talebin henüz düzgün bir şekilde ortaya çıkmamasıyla, bu Türkiye'nin fabrikalarının yanıt vermek zorunda olduğu bir trend ve fiyatlar düşmeye başlıyor" dedi.

Mayıs başında yapılan MEPS araştırmasına göre, Haziran teslimi Çin menşeli sıcak haddelenmiş bobin için yerel limanlara CFR 570 USD/ton fiyatla satılıyordu ve bu, aylık bazda yaklaşık 100 USD/ton düşüşe işaret ediyor.

Malezya ve Mısır'dan gelen kaliteli tel çubuklar, CFR 590 ila 600 USD/ton fiyat aralığında satılıyor. Türk fabrikalarının fiyatları ise ton başına yaklaşık 50 USD daha pahalı.

İnşaat malzemelerine olan ihtiyaca rağmen, son haftalarda demir fiyatları da düşmeye devam etti, ancak daha az derecede bir düşüş oldu.

Talebin zayıf olması ve fiyatların düşmeye devam etmesi nedeniyle, MEPS kaynakları birçok çelik stokunun artık zararla tutulduğunu ve sadece zorunlu alımların yapıldığını belirtiyor. Fazla tonajları elden çıkarmak için elektronik açık artırmalar kullanılıyor.

Metal fiyatları zirvenin çok altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)