E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çelik ihracatı miktar bazında bu yılın 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artışla 3,2 milyon tona yükselirken, değer bazında karşılığı 1,8 milyar dolar oldu.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, ocak-şubat döneminde Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artışla 3,2 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 31,3 artışla 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2017 yılının ilk iki ayındaki toplam çelik ihracatı, miktar bazında 3,3 milyon ton, değer bazında ise 2,1 milyar dolar oldu.
Aynı dönemdeki rakamlara göre, Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 86 artışla 848 bin tona ulaşarak bölgeler arasındaki liderliğini sürdürdü. Avrupa Birliği'ni 755 bin tonla Orta Doğu, 526 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 302 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Söz konusu 2 aylık dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler, Hong Kong, ABD, İspanya, İtalya ve Yemen oldu.
Bu yılın ocak-şubat döneminde en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasına bakıldığında; 1,3 milyon tonla inşaat çeliği, 337 bin tonla yassı sıcak, 298 bin tonla dikişli boru, 290 bin ton ile filmaşin ve 233 bin tonla profil olduğu gözlendi.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre 2017 yılı şubat ayı ihracatı, 2016 yılının aynı ayıyla kıyaslandığında miktar bazında yüzde 7,8 artışla 1,7 milyon tona, değer bazında yüzde 27,5 artışla 950 milyon dolara yükseldi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik ihracatında miktar ve değer bazındaki artışın yılın ilk iki ayında da sürdürdüğünü belirterek, "Bu dönemi, son 4 yılın aynı dönemi ile kıyasladığımızda miktarda en yüksek ihracat oranına ulaştığımızı gördük. Çin’in fiyatlar üzerindeki baskısının ortadan kalkması sonucu küresel fiyat seviyesi yükselmiştir. Bu durumun rekabet gücümüzü artırarak ihracatımıza olumlu yansımasıyla değer bazında yüzde 31,3’lük bir yükseliş yakaladık. Böylece değer bazında en çok artış sağlayan sektörler sıralamasında otomotiv ve kimya sektörlerinden sonra üçüncü sırada yer almayı başardık. Sektörümüz açısından en olumlu gelişme ise 2016 yılı Aralık ayı itibariyle açık ara farkla yeniden net ihracatçı konumuna ulaşmamız oldu." değerlendirmesinde bulundu.
Ekinci, söz konusu dönemin ürün ve ülke performansına ilişkin ise şunları kaydetti:
"Bu dönemde ton bazında ihracatta en çok artış yaşanan ilk iki ürün filmaşin ve kütük oldu. Filmaşin ihracatı 2017’nin ilk iki ayında 2016 yılının aynı dönemine göre 136 bin ton arttı. Bu artışta sırasıyla Singapur, Portekiz ve ABD’ye yaptığımız ihracat önemli rol oynadı. Söz konusu dönemde ton bazında ihracatında en çok azalış yaşanan ilk iki ürün ise inşaat çeliği ve profil oldu. Çelik ihracatımızda ilk sırada yer alan inşaat çeliğindeki bu düşüş Mısır ve ekonomileri büyük ölçüde petrol gelirlerine dayalı olan Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan’da yaşanan gelişmelerden kaynaklandı."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:25)