E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2017 yılı Ocak-Eylül döneminde sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla miktar bazında yüzde 7 artışla 13,1 milyon tona, değer bazında yüzde 23,4 artışla 8,2 milyar dolara ulaştı. 9 aylık dönemde en fazla ihracat artışı yaşanan ülkeler Singapur, İtalya, İspanya, Hong Kong ve Kanada oldu. Sektör temsilcileri İtalya ve İspanya’ya en fazla yassı sıcak; Singapur, Hong Kong ve Kanada’ya ise en fazla inşaat çeliği ihraç etti.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2017 yılı Ocak-Eylül dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 13,1 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 23,4 artışla 8,2 milyar dolara yükseldi.
Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2017 yılının 9 aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 13,7 milyon ton, değer bazında ise 9,7 milyar dolar oldu.
Orta ve Güney Amerika ülkeleri yükselişte…
2017 yılının Ocak-Eylül dönemi rakamlarına göre; bölgeler bazında ihracatta liderliğini sürdüren Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 53 artış ile 4 milyon tona ulaştı. Avrupa Birliği’ni 3 milyon tonla Ortadoğu, 1,8 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,1 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Dokuz aylık dönemde Şili, Kolombiya, Panama ve Haiti gibi ülkelerin başı çektiği Orta ve Güney Amerika bölgesine ihracat yüzde 40 artış göstererek 937 bin tona ulaştı. Çelik İhracatçıları Birliği tarafından Orta Amerika ve Karayipler Bölgesi’ne düzenlenen ticaret heyetinin önümüzdeki aylarda ihracattaki artışı desteklemesi bekleniyor. Ocak-Eylül döneminde çelik ihracatında Uzak Doğu ülkelerine gerçekleştirilen ihracat ise geçen yıla kıyasla yüzde 525 artarak 872 bin tona yükseldi.
İnşaat çeliği ihracatındaki gerileme devam ediyor…
Ocak-Eylül döneminde miktar bazında en fazla ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında inşaat çeliği yüzde 23 düşüşe karşın 4,1 milyon tonluk ihracatla ilk sırada yer aldı. İnşaat çeliği ihracatını 1,9 milyon tonla yassı sıcak izlerken hemen ardından 1,4 milyon tonla dikişli boru, 1 milyon tonla profil ve 968 bin tonla filmaşin geldi.
Eylül’de çelik ihracatı miktarda yüzde 19 azaldı…
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2017 yılı Eylül ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar bazında yüzde 19 azalışla 1 milyon tona; değerde ise yüzde 4,1 artışla 746 milyon dolara geriledi.
2017 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Küresel piyasalarda yaşanan siyasi ve ekonomik olumsuzluklara rağmen ihracatımızı artırmak için yoğun bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Söz konusu dönemde en fazla ihracat artışı yaşadığımız ülkeler sırasıyla, Singapur, İtalya, İspanya, Hong Kong ve Kanada oldu. İtalya ve İspanya’ya yassı sıcak; Singapur, Hong Kong ve Kanada’ya ise inşaat çeliği ihracatında dikkat çekici artışlar yakaladık. Aynı dönemde en büyük düşüşleri ise BAE, Mısır, Umman, ABD ve Irak’ta gördük. Bu durumun nedenini özellikle geleneksel pazarlarımız olan Ortadoğu ülkelerinin yavaş yavaş kendi sanayilerini kurmaları ve yerel üretimi desteklemek için çelik ithalatını zorlaştırmaları olarak açıklayabiliriz” dedi.
Namık Ekinci, “Dokuz aylık dönemde en fazla ihracatını gerçekleştirdiğimiz ilk beş ürün sıralamasında inşaat çeliği halen başı çekiyor. Ancak geçen seneye göre özellikle Türkiye iç piyasasındaki talep sebebiyle inşaat çeliği ihracatında yaklaşık 1,3 milyon tona ulaşan dikkat çekici bir düşüş yaşıyoruz. İç piyasanın talebini karşılıyor olmaktan yana memnunuz. Her ne kadar bu üründe düşüş yaşıyor olsak da diğer birçok çelik ürünümüzün ihracatında artış kaydediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:38)