E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÇelik Halat yurt dışında büyümeye, DİTAŞ savunma sanayiine hazırlanıyor---

Çelik Halat yurt dışında büyümeye, DİTAŞ savunma sanayiine hazırlanıyor

Çelik Halat yurt dışında büyümeye, DİTAŞ savunma sanayiine hazırlanıyor
11 Mart 2019 - 07:30 borsaningundemi.com

Türkiye’nin halka açık iki önemli markasına kısa sürede başarı hikayeleri yazdıran Selim Baybaş, hedeflerini borsagundem.com’a açıkladı

BORSAGUNDEM.COM

Sektörün ilk Ar-Ge merkezini kurdu. Romanya’dan dev bir fabrikayı parça parça Türkiye’ye taşıdı, katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vererek Çelik Halat ve Tel Sanayi A.Ş’yi ihracatın yıldızı yaptı. İşte bu başarının mimarı Çelik Halat Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Murahhas üye, Genel Müdür ve İcra Kurulu Başkanı Selim Baybaş. Genç, 1974 doğumlu. Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği mezunu, kariyerine finans sektöründe başlamış olsa da bugün metal sektörüne yön veren isimler arasında yer alıyor.

Türkiye ekonomisini ve sektörü borsagundem.com’a değerlendiren Selim Baybaş, “Türkiye’de genellikle değerlendirmeler makro düzeyde yapılıyor. Mikro analizler pek fazla yapılmıyor” diyor.
Türkiye’de şirketlerin yöneticilere gereken önemi vermediğini belirten Baybaş, ancak doğru yönetim ile başarının sağlanacağını vurguluyor.

BAŞARI ŞİRKETİN BİLANÇOLARINA DA YANSIYOR

Baybaş, 50 milyon liralık yatırım, Ar-Ge merkezi ve stratejik pazarlamanın meyvelerinin bilançolara yansıdığının altını çiziyor.

Romanya’da bankaların icra kıskacına giren ve 20 milyon euro değerindeki dev fabrikanın makine teçhizatlarını 350 bin euro gibi bedava denilecek bir rakama satın alan Selim Baybaş, parça parça Türkiye’ye taşıdığı makinelerle Çelik Halat’ı dünya devleriyle mücadelede bir adım öne taşıyor.    

Öte yandan Çelik Halat, 27 Eylül 2018 tarihinde çelik ve tel ürün gruplarının satış, pazarlama ve dağıtım faaliyetlerinin yapılması için Hollanda/Amsterdam merkezli Çelik Halat Netherlands B.V şirketini kuruyor.

Hollanda’dan sonra yurtdışında yeni yatırımlar planladıklarını belirten Selim Baybaş, “Küresel toptancılara mal kaptırmak yerine, tabi ki onlar da bizim için önemli ama müşteriye yakın lokasyonda olmanın faydaları da çok büyük. Bu yüzden yoğun ihracat yaptığımız bölgelerde olmak istiyoruz” diyor. 

Bu arada 45’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Çelik Halat’ın 2018 yılı net kârı yüzde 70.7 artış göstererek 18.4 milyon TL'ye ulaştı.

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik, emtia fiyatları ve enflasyondaki artışın birim maliyetleri ile satış fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle yurt dışı pazarlara özel önem vermeye başlayan Çelik Halat’ın, geçen yıl ihracatı yüzde 62, yurt içi satışları ise yüzde 25 arttı.

ABD PAZARININ GÜÇLÜ İSMİ

Çeliğin, Türkiye ihracatında çok önemli bir ürün olduğunu dile getiren Baybaş, “2018 yılında ihracata ağırlık vererek yurt dışı satışlarımızı 2017 yılının aynı dönemine göre yüzde 62 oranında arttırdık. ABD’de bulunan “AWRF (Associated Wire Rope Fabricators) grubu üyesi tek firmayız. Türkiye’den ABD’ye çelik halat ihracatı yapan firmalar arasında büyük paya sahibiz. 2019 yılında ABD ve Avrupa’da pazar payımızı daha da genişletmeyi hedefliyoruz” diyor.

Selim Baybaş, “Ar-Ge merkezi faaliyetleri kapsamında uzun ömürlü performans ve dayanıma sahip ürünlerini pazara sürmek, ithal ağırlıklı halat kullanan liman vinçleri ve özel uygulama alanlarına halatlarını vermek suretiyle ithal ikamesini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini” söylüyor.

KAZANDIĞINI YATIRIMCILARIYLA PAYLAŞIYOR

Sektörünün en köklü şirketlerinden biri olarak 50 yılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren Çelik Halat, 2018 yıl sonunda kar payı dağıtımını, bir önceki yıla göre %89 oranında arttırdı. Temettü verimliliğinde ise borsada işlem gören şirketler arasında yüzde 10,2 ile Türkiye sıralamasında 7’nci şirket oldu.

BAŞARININ DİĞER İSİMİ DİTAŞ

Türkiye’nin ilk rot üreticisi ve Türkiye’nin en büyük araç üreticilerinin ‘A’ sınıfı tedarikçisi Ditaş Doğan Yedek Parça ve İmalat A.Ş.’de de  (DİTAŞ), benzer başarıdan söz etmek mümkün.  
DİTAŞ, geçen yıl Anadolu’nun kalbi Niğde’den yaptığı ihracatla yurt dışı satışlarını 2017 yılına oranla yüzde 42 artırdı. ABD olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihraç ederek Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunan DİTAŞ, 2018’de satış gelirlerini bir önceki yıla oranla yüzde 33 arttırarak,115.6 milyon TL’ye yükseltti. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârını (FAVÖK) da yüzde 32 arttıran DİTAŞ’ın net kârı ise yüzde 59 artış göstererek 7.5 milyon TL’ye ulaştı.
DİTAŞ, 2018 yıl sonunda kar payı dağıtımını, bir önceki yıla göre yüzde 62 oranında arttırdı. Temettü verimliliğinde ise borsada işlem gören şirketler arasında yüzde 6.7 ile Türkiye sıralamasında 13’üncü şirket oldu.

Niğde’de kurduğu Ar-Ge merkezi ile Anadolu’nun kalbinde sanayinin gelişimine katkı sağlamaya devam eden DİTAŞ, her yıl yükselttiği ihracat rakamları ile ülke ekonomisinin cari açığını azaltma hedeflerine ulaşmasına katkı sağlıyor. 2018’de yurt dışı satışlarını, 2017 yılına oranla yüzde 42 artışla 71.4 milyon TL çıkarırken, yurt içi net satışlarında ise yüzde 19 artışla 44.2 milyon TL’ye ulaştı.

İŞTE DİTAŞ’IN YENİ HEDEFLERİ

DİTAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Murahhas Üye Selim Baybaş, hedeflerini şöyle sıralıyor: “Sadece otomotiv değil, ulaşım endüstrisinin güvenilir çözüm ortağı olarak değer yaratmayı en büyük hedefimiz olarak görüyoruz. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımız ile otomotiv ana sanayinin temel hedeflerine yönelik geliştirdiğimiz önemli projeler ile bu başarıya ulaştık. Savunma-havacılık, demiryolu ve tarım endüstrisi sektörlerinde de çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2017 yılından beri yatırım planlarımızı E4.0 altyapısına uygun olarak yapıyoruz. Ağırlık azaltmaya yönelik alternatif malzemeler, tasarım ve tasarım doğrulama konularına öncelik vererek yeni ürünler geliştiriyoruz. 2018’de gelirlerimizin yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye ayırdık. Yetkin insan kaynağımız ile çözümler geliştiriyor, geleceğe ve yeni teknolojilere yatırım yapıyoruz. 2018 yılını hedeflerimizi gerçekleştirerek tamamladık. 2019’a da olumlu bakıyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 23,10
En Yüksek: 23,32
En Düşük: 22,20
Değişim 0,43 %
FK: 0,00
PD / DD: 2,31
İşlem Hacmi 7.421.311
Toplam Adet: 324.518
Ağırlıklı Ort.: 22,86
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • değere yatırım yapın11 Mart 2019 22:10

    16.5 milyon sermaye 18.5 milyon kar... üstelik böylesine sıkıntılı bir ortamda. satışlar artmış, faaliyet karı artmış , üstüne borç azalmış, üstüne 0.50 kuruş temettü veriyor. daha ne yapsın . sektör çarpanına göre değerleme yapıldığında 10 tl ederi var. böyle şirketlere ihtiyacımız var. teşekkürler çelik halat

  • Burhan Keskin 11 Mart 2019 21:37

    Vakıf yatrım Vakıf topluyor 1.11 çok ucuz dikkat