E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÇaydanlık içinde bile var: Altın merakı Almanlara yaradı!---

Çaydanlık içinde bile var: Altın merakı Almanlara yaradı!

Çaydanlık içinde bile var: Altın merakı Almanlara yaradı!
01 Ocak 2021 - 10:58 borsaningundemi.com

Türk insanının altına olan zaafı, Almanya’yı zengin ediyor. Yılda 15 milyon euroya yakın değerde altını beraberinde getiren yolcular Alman gümrüklerine takılıyor.

Türkler, akla gelebilecek hatta gelmeyecek yollardan, düğün takılarını, Türkiye’deki kuyumculardan aldıkları altınları Almanya'ya sokmaya çalışırken, gümrük memurları da altın saklama konusunda uzmanlaştı.

Türkiye’den dönen yolcuların hemen hemen hepsinde altın bulunuyor ve ağır cezalar kesiliyor. Gümrüklerde altın saklama yolları ise çok değişiyor.

ÇABALAR BOŞ

Sözcü’den Ali Gülen haberine göre, Düsseldorf Havalimanı’nda, ev yapımı böreklerin içinde altınlar bulundu. Bir kişi, “Uçakta uyuyorum” diyerek taşıdığı yastıkların içinde onlarca bilezikle yakalandı.

Çaydanlık içinde, yiyeceklerin arasında, sırt çantalarında, bavullarda, el çantalarında, kadınların bileklerinde, boyunlarında, erkeklerin mahrem yerlerinde altınlar bulunuyor ve Alman gümrüğü, “Boşuna uğraşıyorsunuz. Röntgende ya da x-ray'den geçerken hepsi görünüyor” diyor.

ALTINLARA EL KONULUYOR, CEZA KESİLİYOR

Geçtiğimiz hafta Stuttgart'ta, bir Türk kadının 8 bilezik, küpe ve diğer altınlarına el konuldu. 2 bin 100 euro vergi kesildi, altınlar geri verildi ama kadına ‘gümrüklü malı beyan etmeme’ nedeniyle ayrıca ceza da uygulandı. Hayatın olağan akışına aykırı bir durum ve altının kaynağı konusunda sorun varsa, altınları bazen almak da mümkün olmuyor.

Geçtiğimiz yıl sadece Köln/Bonn Havalimanı’nda 8.3 milyon euroluk altın yakalandı. Buna diğer havalimanlarını da eklerseniz, rakam inanılmaz boyutlara çıkıyor. Türklerin altın merakı, Almanların ceza kesme ısrarı bitmeyeceğine göre ne yapmalıyız?

BUNLARI YAPIN CEZA ALMAYIN

İşte Türkiye'den altın getirmek isteyenlerin uygulaması gereken yöntem:

1) Almanya dışından alınan altın, mücevher veya halılar Almanya'ya ithal ediliyorsa, bunların gümrükten yasal kurallar içinde çekilmesi gerekiyor. Yani bildirmek ve belgelerini sunmak gerekiyor.

2) Bedelsiz ithalatta limit 430 euro. Bu limitin altındaki değerli mallara gümrük, ithalat vergisi yok. Miktar aşılırsa yüzde 19 oranında ithalat vergisi ödeniyor. 700 euroya kadar olan mallar için daha düşük bir oran belirlenebiliyor.

3) Türkiye'den altın, mücevher veya benzeri değerli takılarda 1200 euroluk başka bir sınır var. 1200 euronun altında olanlar için fatura ya da kuyumcu belgesi yeterli. Ancak getirilen takı 1200 euroyu aşıyorsa, Türk gümrüğünden bununla ilgili bir yazı gerekiyor. Bu yazı olduğunda, Almanya'da ek bir vergi ya da ceza ödenmiyor.

4) Türk gümrüğünden bu belge olmayınca, Alman gümrük memurları ortalama bir değer biçiyor ve bu değer üzerinden yüzde 2.5 gümrük vergisi kesiyor. Ayrıca, usule uygun bildirim yapılmaması nedeniyle ceza da yazılıyor.

5) Yanınızda başka aile bireylerinin olması bir anlam ifade etmiyor. Bu tür takılar, değer olarak bir bütün sayılıyor ve para gibi kişi sayısına bölünmüyor.

İngiliz medyum: 2021'de savaş çıkacak

Çocuklara da Kovid testi yapılacak

Milli Piyango'da büyük ikramiyeyi kazanan numara belli oldu

Kripto para fonlarının 2020’deki dev rallisi

2021’de de aslan payı hisse senedinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)