E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de Atlantic Council ve bazı düşünce kuruluşlarının ortaklığında NATO Zirvesi kapsamında düzenlenen “Değişen Küresel Düzen ve Baskı Altındaki bir İttifak” konulu panelde konuştu.
NATO kurulduğunda iki blok olduğunu ve tehlikenin nereden geleceğinin bilindiğini belirten Çavuşoğlu, “Şimdi bazı ülke ve bölgelerden benzer saldırılar görüyoruz. Fakat bu benzer saldırıların yanı sıra hibrit savaş görüyoruz. Hibrit saldırılar sadece müttefiklerimize yönelik değil aynı zamanda ekonomimizi hedef alıyor” ifadelerini kullandı.
Günümüzde ana tehdidin terörizm olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Bu tehdit dünyanın farklı bölgelerinden gelse de hepimiz aynı anda hedefteyiz” diye konuştu.
Çavuşoğlu, terörizmin her türünün tehdit oluşturduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Tüm bu zorluklara karşı her zamankinden daha fazla birliğe ihtiyacımız var. Avrupa toplumlarının ve diğerlerinin karşı karşıya olduğu bir sorun daha bulunmaktadır. Bu da diğerlerine karşı hoşgörüsüzlük ve nefrettir. Bunlar arasında İslamofobi, Hristiyanofobi, antisemitizm, göçmen düşmanlığı ve ırkçılık sayılabilir.”
Bu olumsuz trendin birçok Avrupa ülkesinin istikrarını olumsuz etkilediğini dile getiren Çavuşoğlu, bu trendin demokratik yollarla seçilen hükümetleri bile sarstığını söyledi.
“HAVA SAHAMIZI KORUMAK İÇİN ÖNLEMLER ALMALIYIZ”
Çavuşoğlu, Türkiye’nin Batı blokundan uzaklaştığına yönelik iddialarla ilgili de “Hayır, Türkiye başka bir yere kaymıyor. Türkiye NATO’nun müttefiki. Türkiye Avrupa’nın bir parçası ve birçok Avrupa kurumunun üyesi. Türkiye 60 yıldır Avrupa Birliği’nin (AB) üyesi olmaya çalışıyor” dedi.
Türkiye’nin Rusya’dan S–400 füzelerini satın almasının eleştirildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, “Türkiye, Ukrayna ve coğrafyamızda yaşayan diğer ülkeler dış politikasını dengede tutmak zorunda. Bu veya şu arasında bir seçim yapmak zorunda değiliz. Herhangi bir bölgeyle ya da ülke ile iyi ilişkilerimizi diğerlerine bir alternatif olarak görmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin hava savunma sistemine acil ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek “NATO müttefiklerimizden edinemedik. Rusya bize en iyi öneriyle geldi. Şimdi de Rusya’dan alıyoruz” diye konuştu.
Batı’nın endişelerinin “S–400 sisteminin, NATO’yu ve NATO sistemlerini düşman olarak algılamak” yönünde olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Yunanistan’ın S-300 sistemi NATO müttefiklerini düşman olarak algılamıyor. Evet NATO üyesiyiz ancak hava sahamızı korumak için önlemler almalıyız.” ifadelerini kullandı.
“NATO benim hava sahamın sadece yüzde 30’unu koruyabiliyor. Esed rejimi veya bir başka ülkeden gelecek saldırı durumunda halkımı, ulusumu kim koruyacak?” sorusunu yönelten Çavuşoğlu, bu konunun Türkiye’nin “acil” bir meselesi olduğunu, S–400kararının siyasi değil teknik olduğunu ifade etti.
“BİRTAKIM NATO ÜYELERİ BAZI TERÖRİST ÖRGÜTLERİ DESTEKLİYOR”
Bugün NATO müttefiklerine yönelik ana tehdidin terör örgütleri olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, müttefiklerin birlik ve dayanışmasının her zamankinden daha önemli olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, “Birtakım NATO üyeleri bazı terörist örgütleri destekliyor ya da onlarla beraber yürüyor.” diyerek PYD/YPG terör örgütünün Münbiç’e nasıl girdiğinin, bu örgütün Suriye’nin yüzde 25’ini nasıl kontrol ettiğinin sorgulanması gerektiğini belirtti.
Çavuşoğlu ayrıca “Tüm bu hassas konularla ve terörizmle mücadele ederken çifte standarttan kaçınmalıyız” uyarısında bulundu.
“NATO KENDİSİNİ GELECEĞE ADAPTE ETMELİ”
“Gürcistan, Makedonya ve Bosna Hersek bir an önce ittifaka dahil edilmelidir.” diyen Çavuşoğlu, bu konunun Türkiye’nin öncelikleri arasında olduğunu, bunu zirvede gündeme getireceklerini kaydetti.
Çavuşoğlu, NATO-AB ilişkilerinin ve terörle mücadelenin önemli olduğunun altını çizerek “Bu nedenle NATO kendisini geleceğe adapte etmeli” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:43)