E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin iç politika gerekçeleriyle Türkiye'ye getirdiği ilave gümrük vergilerini eleştirerek, "Trump vergileri yükseltmek yerine diplomasiyi denemelidir" değerlendirmesini yaptı. "Biz aynı zamanda en eski ve coğrafi olarak en stratejik konumdaki NATO müttefikiyiz ve en güçlü ikinci orduyla güney kanadının muhafızlığı yapıyoruz" ifadelerini kullanan Çavuşoğlu İncirlik'le ilgili de önemli mesajlar verdi.
Çavuşoğlu, ABD'nin USA Today gazetesi için kaleme aldığı yazıda, "Kendi ülkesinin hayati derecede ulusal çıkarlar paylaştığı bir müttefiki yabancılaştırmak, kendi kendini engellemektir." ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Trump'ın NATO ülkelerinin savunma bütçelerini artırmasını istemekte haklı olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "Fakat Türkiye'yi hedef alan yaptırımlar ve daha fazla yaptırım uygulayacağı yönündeki tehditler, halihazırda diğer birçok NATO müttefikinin önünde olan bir ülkeyi yabancılaştırıyor." sözlerini kaydetti.
TÜRKİYE'NİN NATO HEDEFLERİ
Türkiye'nin müttefik olmaya devam edeceğini belirten Çavuşoğlu, yazısında şu sözlere yer verdi:
"2006 yılında NATO, üye ülkelerin gayrisafi milli hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya harcamalarını resmi olarak hedefledi. Bu hedefe yönelik adımları ne yazık ki sadece bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda ülke attı. Türkiye ise, bu hedef 2024 yılında ulaşmayı hedefledi ve bizim askeri harcamalarımız halihazırda NATO ilkeleri olan yüzde 20'nin üzerinde. Biz aynı zamanda en eski ve coğrafi olarak en stratejik konumdaki NATO müttefikiyiz ve en güçlü ikinci orduyla güney kanadının muhafızlığı yapıyoruz."
Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımlarına dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, küresel tehditlere karşı ilişkilerin güçlenmesi gerekirken zayıfladığını belirtti.
Çavuşoğlu, terör örgütü DEAŞ'a karşı önemli bir aşama katedildiğini belirterek, bu tehlikenin sürdüğünü vurguladı.
"DİPLOMASİYİ DENEMELİDİR"
Türk güvenlik güçlerinin Suriye'den Avrupa'ya Türkiye üzerinden geçmeye çalışan teröristleri yakalamak için önemli bir mücadele yürüttüğünü belirttiği yazısında Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Trump vergileri yükseltmek yerine diplomasiyi denemelidir. Türkiye, DEAŞ'a karşı ön saflarda savaşan Amerikalı askerlerin bulunduğu İncirlik Üssü'ne ev sahipliği yapmaktadır. Bunun sahadaki karşılığı çok kritiktir. Müttefik güçlere, bölgedeki diğer üslere göre saatler kazandıracak bir öneme sahiptir ve DEAŞ'a karşı mücadele çok önemli bir fark yaratacak etki yapmıştır."
Trump yönetiminin Türkiye'ye yönelik çelik ve alüminyuma getirdiği ek gümrük vergilerinin Avrupa ve ABD'de de eleştirildiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, bu yaptırımların Türkiye ekonomisine etki etmeyi amaçladığını belirtti. Çavuşoğlu ayrıca bu vergilerin ABD-Avrupa ticari çıkarlarını da olumsuz etkileyeceğini kaydetti.
ABD Ticaret Odasının da Trump yönetimine tepki gösterdiğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "bu sorumsuzluğun sona ermesi gerektiğini" vurguladı.
Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye'nin birçok önemli konuda farklı düşündüğünü, fakat aynı zamanda çok sayıda stratejik konuda da müttefik olduğuna dikkat çekerek, "Herkesin iyiliği için aramızdaki anlaşmazlıkları diplomasi ile ele almalıyız." değerlendirmesini yaptı.
son dakika
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Lutfen gucumuzu farkina varalim su lanetli insan musvetlerine gereken cevabi verelim incirligi kapatalim ozaman gorelim g......tunu tramp
mevcut abd yönetimi fetö taktikleriyle yönetimi ele geçirmiş. abd parçalansa dahi umurlarında değil. yeter ki seçim kazansınlar. bu şuna benzer: fetö nün siyasette olduğunu ve iktidarı elegeçirdiğini bir düşünün.. Türkiye yi parsel parsel satarlar. parçalanırsa da umurlarında olmaz. Allah şerlerinden muhafaza eylesin . amin
boşuna twitter kullanmıyor TRUMP. 150 harfle satırıa net yazıyor. bizimkiler bir açıklama yapmış mektup sanki oku oku bitmiyor. 1 cümle kur beya... kapatırım .... de gitsin.. oku oku oku destan gibi ortada bi halt yok. açıklamamış.
Vatandaşı meydana toplayıp vatandaşın suratına hep bağırıp çağırarak kükreyen, ilgili yabancılara da dönüp mırnaşan bir politika İle bir yere varılmaz.
İncirlik kapatılacak NE ZAMAN ? Abd suriye/deyrızor üssünü tamamladığı zaman !!! Ve bu başarı erdoğana addedilecek !!! Saddam hüseyin -abd ilişkisini çözen dünyanın nasıl döndüğünü çözer ! Açın azıcık araştırın yahu ÖĞRENİN !!!
gerçekçilik yok....
İNCİRLİK'İ KAPATSAK UÇAK GEMİLERİNDEN BİRİNİ GETİRİP HAREKATA ORADAN DEVAM EDERLER
O riski göze alamaz abd bi yerde oparasyon yaparken dünyanın her yerinde güç bulundurmara devam ediyor ve aynı zamanda başka başka bölgelerde gelecek saldırılara cevap verebilecek pozisyonda kalıyor dünyada 3.5 4 savaşı aynı anda yönetebilecek kabiliyete sahipken abd için en önemli üslerinden biri olan incirlik üssünü kaybetmek bir savaşı kayıbetmekle eş değer gibidir neden israili en iyi incirlik üssünden koruyabilir incirlik üssünün bir nolu görevi israili korumaktır rusya ile israil arasında olması çok önemli bir konumdur türkiye bu üssü abd ye kapatıyorum desin trump türkiyenin önünde secdeye varır bunu unutmayın
Medya kanalıyla diyalog kurmaya çalıştığımıza göre, ABD ile ilişkilerimiz tam olarak bitti galiba. Hiç olmazsa NATO dan onurlu bir şekilde kendimiz ayrılalım.
nato sadece abd den ibaret değil.
Gel gel yapmaya gerek yok yuce turk milletini küçük goren trump denen adamin ve ulkesinin kalemini net bi sekilde kirip incirligi kapatmaliyiz madem buyuk ulkeyiz bu kudurmus kopege gem i vuralim gelsin sonra bizim adlan gibi sinemiz var
İncirlik i abd ye kapatırız Natoya değil. Almanlara da kapattık. conilere de kapatabiliriz!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:38)