E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugün yayımlanan yazısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Ayasofya'nın ibadete açılması kararıyla ilgili değerlendirmelerini aktardı.
Sözlerine "Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması, dış politikaya yeni bir dosya ekledi. İslam dünyasından destek gelirken, başını Yunanistan’ın çektiği bazı ülkeler ise beklendiği gibi karara tepki gösterdi. O nedenle öncelikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştum, Ayasofya kararına yönelik tepkileri sordum" diye başlayan Selvi, şöyle devam etti:
"Çavuşoğlu çok keskin bir çizgi ile ayırdı.
‘Ayasofya Camisi, 1462’de cami olarak vakfedilmiştir ve buna uygun olarak cami olarak kullanılmalıdır. Bu konuda ‘Ayasofya açılsın’, ‘Açılmasın’ gibi görüşlere saygımız var. İnsanlar olumlu-olumsuz görüş bildirebilirler. Herkesin görüşüne katılmasak da saygı duyarız. Ama Türkiye’nin egemenlik haklarına müdahale edici şekilde yapılan açıklamaları ve yorumları da şiddetle reddediyoruz’ dedi.
Türkiye’nin hükümranlık haklarına müdahale edici açıklamalar yoğunlukla Yunanistan’dan geliyor. Çavuşoğlu’na Yunanistan tarafından yapılan açıklamaları sordum.
‘Yunanistan şu anda Avrupa’da başkentinde cami olmayan tek ülke. Ülkenin ikinci büyük şehri olan Selanik’te de sürekli açık bir cami yok. Diğer taraftan Lozan Antlaşması’na rağmen Batı Trakya’daki Müslümanlara yaptığı zulüm ortada. Yunanistan bu konuda dünyada en son konuşacak ülke’ diye konuştu.
Yunanistan’ın tepkisi sürpriz değil. Ama Yunanlılar biraz çizmeyi aşmaya ve Ankara’nın sabrını zorlamaya başlamış.
Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararına bir tepki de UNESCO’dan geldi. Ayasofya, Dünya Kültür Mirası’nda yer aldığı için Çavuşoğlu’na UNESCO’nun tepkisinin ne anlama geldiğini sordum.
‘UNESCO’dan ‘Cami olmasına karar verilmeden önce bize bilgi verilmedi veya danışılmadı’ anlamına gelecek yorumlar yapılıyor. Bu doğru değil. UNESCO’ya cami olarak faaliyete geçeceği konusunda bir bilgilendirmede bulunmak zorunda değiliz. Cami olarak açılma konusunu UNESCO’ya soracak değiliz. UNESCO’nun ilgili sözleşmesine baktığımız zaman zaten onunla da çelişmiyor. UNESCO sözleşmesine baktığımız zaman kültür mirasına dahil edilen bir eserin öyle veya böyle kullanılması konusunda UNESCO’nun görüşünü almak şart değil. Öyle bir zorunluluk yok. Ama içeride yapılacak çalışmaların dünya kültür mirasına girerken istenen kriterlere halel getirmeyeceğini anlatacağız.’
UNESCO’nun sormadığı soruyu Çavuşoğlu’na ben sordum. Peki, Ayasofya’yı camiye dönüştürürken Dünya Kültür Mirası’na aykırı düzenlemeler yapacak mıyız?
Dışişleri Bakanı net konuştu. ’Hayır. Hiçbir zaman dünya kültür mirasına aykırı bir iş yapmadık. Ayasofya, 481 sene cami olarak hizmet etmiştir. O dönemde nasıl korunduysa, ondan sonraki dönemde de nasıl korunduysa ve bugüne kadar geldiyse, bundan sonra aynı şekilde korunacak’ diye güvence verdi.
Ayasofya konusunda Batı dünyasından ya da Kiliseler Birliği’nden tepkiler geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ’Bu tepkiler Türkiye’ye geri adım attırır mı?’ diye sordum.
‘Yok, artık bu konuda bir geri adım atmak söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız Rusya Devlet Başkanı Putin’le de görüştü bu konuyu. Şu anda herkes ‘Kararınıza saygı duyuyoruz ama kültürel miras korunsun’ deme noktasına geldi. Daha önce başka türlü yorum yapanlar, ‘Cami olarak açılmasın’ diyenler de şimdi bunu demeye başladı. Yunanistan gibi hazımsız olan bazı ülkeler halen bunun tersini savunuyor ama bu konuda artık geri adım atmak olmaz’ diye karşılık verdi. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından, hem Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile yaptığım görüşmeden çıkardığım sonuç: En ufak bir geri adım söz konusu değil. Akıllardan dahi geçmiyor.
Ayasofya cami olacak ama ziyareti açık olacak mı? Bizim aklımıza hiç gelmeyen bir soru bu. Çünkü bizim tarihi camilerimiz açık. Belli ki Hıristiyan dünyasının bir kısmında böyle bir kaygı oluşmuş. Çavuşoğlu, ’Ayasofya ziyarete açılacak’ dedi. Ardından ekledi: ’Hem de ücretsiz olarak ziyaret edilecek.’
İşte Dışişleri Bakanının sözleri: ’Aynı zamanda şu da unutulmasın, burası ziyarete açık olacak. Cami olarak ne zaman ibadet edilecek, ne zaman ziyarete açılacak bu belirlenecek. Ama burayı ziyaret etmek isteyen herkes gelecek. Ha bundan sonra nedir, geçmişte burası parayla ziyaret ediliyordu. Müslüman olsun, Hıristiyan ya da başka bir dine mensup olsun, inanan inanmayan görmek isteyen herkes ücretsiz bir şekilde burayı ziyaret edecek. Burası ciddi bir gelir kaynağıydı. Şimdi herkes ücret ödemeden ziyaret edebilecek.’
Hep tepkileri konuştuk. Peki, Ayasofya kararına destek geliyor mu?
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ’Dünyanın her yerinden destek açıklamaları var. İslam dünyasından destek veren açıklamalar var. Ümmetten çok güçlü destek açıklamaları var. Olumsuz şeyler bizde de ön plana çıkarıldığı için destek açıklamaları biraz geri planda kalmış olabilir ama çok destek açıklamaları var’ dedi. Çavuşoğlu’nun önünde duran listeye göre Malezya, Katar, İran, Pakistan, Umman, Filistin, TOGO ve KKTC’den destek, Almanya, Portekiz ve Tayland’daki İslam topluluklarından da mesajlar gelmiş."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Çok asarım, keserimli konuşuluyor. Devlet dediğin biraz ciddiyet sergiler. Adam "acı duyuyorum" diyor, düşüncesidir. Doğaldır, ne var bunda? Sanki "Türkiye bunu yapamaz, hakkı yok, derhal bu kararı geri çekmeli" diyen var.... Kendi kendine dövüşüp duruyor almış eline kılıcı bi ona bi ona sanki... Bak mısır kırmızı çizgi dedi orda durdun, gerisi gelmedi libyada. Telefon diplomasisi ile ABD olaya el koysun istiyorsunuz. Ya gerçekten komik şeyler.
Ne varsa arşivlerde var. 1- iyi parti tbmm ye ayasofya açılsın diye öneri sunuyor. tasarı hazırlanıyor. 2- MHP kararsız kaldık diyor. 3- akp oylamada olmaz diyor... durum derken 4- Danıştaya gidiyor. 5- Danıştay kararına saygılı olamak zorundayım diyor REİS : ) (geçmişde bir çok kararı tanımadığını dile getirmiştir. Ayasofya hakkında önce sultanahmet camini doldurun demiştir ) 5- Danıştay kendine güvenerek karar veriyor, ve ayasofya ibadede açılıyor ( ayasofyada ezan okunuyor ibadet zaen yapılabliyor zaten ) hepsi yourube arşivlerinde var. sonuç : bu yapılanlra sıkı sıkı bağlı olan çavuşoğluda şimdi var olan kararı haliyle savunuyor. KİM AYASOFYAYAI CAMİ YAPTI ? zaten camiydi. ibadet ezan vardı, ilk öneri tasarıyıda iyi parti sundu. diğer partikerden akp neden tasarıyı red etti? sonra bütün yazarları gazetecileri tv kanalları kabuş olsun diye mücadele etti ? , HEPSİ YOUTUBEDE VAR. İDDANAME değil, olan gerçek.
1976 da demirel ibadete açmıştı,günde 1 hatim indirilp 5 vakit ezan okunur,namaz kılınırdı,demirel bun u yaparken hiç kıyamet koparmadan dünya duymadan,cayırtı koparmadan yapmıştı,1980 askeri darbesi bu işe son vermiş avrupaya abd ye yardakçılık yapmak için,yine demirelin yaptığına döndük onun gibi zırıltı koparmadan yapabilirdik,neden bu gürültü,çünkü iktidarın pili bitti milleti galeyana getirip şarrz etmek oy almak allah için yapılan bişey yok.
Ya türkiyenin iç meselerisi global tartışma ortamına çevirmeyi çok güzel kendileri başardı... Şimdi çıkıyorlar geri adım atmayız... yahu millet vekili maaşları zamları gece yarısı 2 de 3 de aniden çıkıyor ortaya, kabul kabul denilik 5 dk sonra tasarı olup yasalaşıyor. kimsenin haberi olmuyor... neden ayasofya öyle olmadı ? günlerce tvlerde radyo gazete heryerde tartışılıp, üzerine yabanı dış basındanda gelen tartışmalar, ve şimdi hala devam eden , konu açıklamaları ??? amaç nedir hakkaten anlamıyorum... eşşeğin aklına karpuz kabugu getirmek denir bizde bu yapılana... eşşeğin haberi yok, bişe dediği yok ne aklına gtiriyorsun ikide bir? tepki etsin, tepki bekliyorum diye uğraşıyorsun ?
rahip burunsonmuydu neydi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:18)