E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Metro grubunun Almanya dışındaki “Real” süpermarketlerini satmak için bir çok ülkede görüşmeler yaptığı, bu iş için çalışmaların hız kazandığı belirtiliyor. Bu ülkelerden birisi de Türkiye...
Öte yandan Fransız perakendeci Carrefour CEO’su George Plassat da dün bir toplantı düzenleyerek Türkiye pazarından çekilebileceklerini resmen açıkladı. Zaten uzun bir süredir Real ve Carrefour’un Türkiye’deki operasyonlarını başka perakende gruplarına devri konusunda görüşmeler yaptıkları konuşuluyordu. Talipliler arasında ise üç grup olduğu belirtiliyor. Bunlar Migros, Tesco ve Auchan...
Fransız perakendeci Auchan’ın bazı Real operasyonlarıyla ve Carrefour’un Türkiye operasyonuyla ilgilendiği bir süredir biliniyordu. 1961 yılında Fransa’da kurulan bir süpermarketler zinciri Auchan’ın 12 ülkede toplam 175 bin çalışanı bulunuyor.
İstanbul’da yaygınlaşma hedefi
Tesco-Kipa’nın İstanbul ve çevresinde 11 mağazası bulunuyor. Firmanın bu sayıyı uzun bir süredir artırmak ve İstanbul’da yaygınlaşmak istediği biliniyordu. Tesco’nun Global CEO’su Philip Clarke bir önce, “İstanbul’da daha çok mağaza açmak istiyoruz. Ancak İstanbul’da pazara en son giren olduğumuz için uygun yer bulmak çok zor” diye açıklama yapmıştı.
Türkiye’de geçen yıl 900 milyon sterlin ciro gerçekleştiren Tesco’nun Türkiye’deki toplam mağaza sayısı 174. Firma 2013 yılına kadar 70 yeni mağaza daha açmayı planlıyor.
Migros sürpriz yapabilir
Uzun süredir satılacağı konuşulan Migros’un da bir sürpriz yaparak Real’e ait süpermarketleri satın alabileceği söyleniyor. Bir süre önce Migros Genel Müdür Özgür Tort, “Migros, büyüklü, küçüklü birçok satın alma gerçekleştirdi. Bundan sonra da oluşabilecek her türlü fırsatta bir numaralı takipçi olacağımız da kesin. Fırsatlara bakıyoruz. Olabilecek her türlü fırsatla ilgileniriz” diye bir açıklama yapmıştı.
CARREFOUR CEO’SU PLASSAT: Türkiye’den çıkabiliriz
Fransız perakende devi Carrefour’un yeni CEO’su George Plassat yeniden yapılanma planları çerçevesinde Türkiye, Polonya ve Endonezya’dan çekilebileceklerini, Fransa, Brezilya ve Çin’e ise büyük önem verdiklerini açıkladı.
Dünyanın en büyük ikinci perakende zinciri olan Carrefour’un başına mayısta geçen Plassat, dün önemli açıklamalarda bulundu. Carrefour özellikle krizdeki İtalya ve İspanya’daki düşük performans nedeniyle ilk 6 ayda 31 milyon euro zarar etti. Rakamların açıklanmasından sonra söz alan Plassat, grubun masraflarını ve borcunu azaltmaya odaklandığını belirtti. Grubun Türkiye, Polonya ve Endonezya’daki şirketlerinden çekilebileceğini dile getiren Plassat, Brezilya ve Çin pazarlarına ise büyük önem verdiklerini anlattı. Ancak analistler Plassat’ın konuşmasında yeniden yapılanma süreciyle ilgili rakam vermemesine ve kesin bilgiler aktarmamasına dikkat çekti.
‘Bana 3 yıl verin’
Geçen yılın ilk altı ayını ise 249 milyon euro zararla kapatan Carrefour yeniden yapılanma planı çerçevesinde, Yunanistan ve Singapur pazarından çekildi. Güney Avrupa’daki ticari faaliyetleri yavaşlayan süpermarket zinciri önümüzdeki dönemde Fransa’daki mağazalarından 500 ile 600 arasındaki personeli işten çıkartmaya planlıyor. Grubu tekrar eski günlerine döndürmek için 3 yıla ihtiyacı olduğunu dile getiren Plassat, “Finansal yükleri azaltmamız lazım. Borcumuz dayanılabilir ölçüde ancak manevra imkânını elimizden alıyor. Nakit akışı sağlayıp borç yükünü azaltacağız” dedi.
Carrefour’un Fransa’daki mağazalarında 112 bin kişi çalışıyor. Dünya genelinde ise grup için çalışanların sayısı 412 bin civarında.
Sabancı holding büyük düşünüyor
Sabancı Grubu daha önce de yaptığı ‘alım ve satıma eşit uzaklıktayız’ açıklaması nedeniyle Carrefour’un en güçlü taliplerinden birisi olarak görülüyor...
Çalışılan yeni stratejiye göre “perakende bizim ana sektörümüz” diyen Sabancı Holding yönetimi, Carrefour’la el sıkışacak ve hisselerini alacak, sonra BC Partner ile Migros için masaya oturacak. Sabancı’nın böylece Türkiye’nin en büyük perakende zincirini oluşturacağı ve bölgeye yayılacağı da konuşuluyor.
Alman Metro grubu borçlarını azaltmak istiyor
Reuters’ın haberine göre Türkiye’de 2 milyar dolar cirosu olan Metro, 5 ülkedeki operasyonlarını satarak 8.2 milyar Euro seviyesindeki borçlarını azaltmayı hedefliyor. Birçok perakende devi küresel kriz nedeniyle bozulan ekonomilerde kârını artırmak ve lider oldukları pazarlara odaklanmak için yeniden yapılanma yolunda. Bir süre önce Metro CEO’su Olaf Koch, Real’in geleceğine bu yılın 3. çeyreğinde karar vereceklerini dile getirerek satış için işaret fişeğini yakmıştı.
Cash & Carry’e odaklanacak
Real süpermarketleri Almanya dışında Türkiye, Polonya, Rusya, Romanya ve Ukrayna’da faaliyet gösteriyor. Bir süredir Metro’nun Real zinciri ve departman mağaza zinciri Kaufhof’tan hoşnutsuz olduğu, bunları satarak Cash & Carry mağazaları ile teknoloji zinciri Saturn ve MediaMarkt’a odaklanmak istediği konuşuluyordu.
Çeşitli kaynaklar, 5 ülkedeki Real zincirleri için uluslararası taliplerin görüşmeleri sürdürdüğünü belirtiyor. Milliyet
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (08:40)