E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Cari işlemler açığı Şubat'ta 718 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Foreks'in anketinde beklenti cari açığın 900 milyon dolar olarak açıklanacağı yönündeydi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Şubat ayına göre 3.776 milyon ABD doları azalarak 718 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 17.044 milyon ABD doları oldu. Açıkamada şöyle denildi: "Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3.690 milyon ABD doları azalarak 1.074 milyon ABD dolarına gerilemesi, hizmetler dengesi kaynaklı net girişlerin 57 milyon ABD doları artarak 894 milyon ABD dolarına yükselmesi ve birincil gelir dengesi açığının 68 milyon ABD doları azalarak 495 milyon ABD dolarına gerilemesi etkili olmuştur.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın Şubat ayında 449 milyon ABD doları açık vermişken, bu ayda 2.748 milyon ABD doları fazla vermiştir. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 59 milyon ABD doları tutarında artarak 815 milyon ABD dolarına yükselmiştir.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 86 milyon ABD doları azalarak 400 milyon ABD doları olmuştur. İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 39 milyon ABD doları artarak 43 milyon ABD dolarına yükselmiştir.
Finans Hesabı
Bir önceki yılın Şubat ayında 271 milyon ABD doları net çıkış kaydeden doğrudan yatırımlar kalemi, bu yılın aynı ayında 486 milyon ABD doları net giriş kaydetmiştir. Portföy yatırımları 1.786 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir.
Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 136 milyon ABD doları net alış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 492 milyon ABD doları net satış yaptığı görülmektedir. Yurtdışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları yoluyla bankalar, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 92 milyon ABD doları, 2.000 milyon ABD doları ve 500 milyon ABD doları net borçlanma yapmıştır.
Diğer yatırımlarda 128 milyon ABD doları tutarında net çıkış gerçekleşmiştir. Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 246 milyon ABD doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 711 milyon ABD doları net azalış kaydetmiştir. Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 206 milyon ABD doları ve 677 milyon ABD doları net geri ödeme, Genel Hükümet ise 48 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmiştir. Resmi rezervlerde 2.823 milyon ABD doları rezerv artışı gözlenmiştir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İyi bişey
Sağlıklı bir ekonomi için ihracat rakamının ithalat rakamindan fazla olması gerekir. İthal edilen ürünlerin ülkemiz tarafından bir şekilde yapılması nin sağlanması lazım. Ayrıca kendi otomobilimizi üretmemiz gerekir. Dışarıya otomobil için baya para gidiyor. Bu paranın ülke içinde kalması çok fazla istihdam yaratacak tır. İthalat in tamamen bitirilmesi gerekir. Ayrıca bilgisayar, telefon gibi elektronik cihazlar kendimiz uretmeliyiz. Teşvikler bu yönde olmalı
Hazine 2 milyar dolar borçlanmış yine subatta
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:58)