E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açıktaki gerileme büyümeyi aşağı çeker mi---

Cari açıktaki gerileme büyümeyi aşağı çeker mi

Cari açıktaki gerileme büyümeyi aşağı çeker mi
21 Nisan 2024 - 16:50 borsaningundemi.com

Ünlü iktisatçı Eğilmez, cari açıkta ilk iki ayda yaşanan gerilemeyi "olumlu bir gelişme" olarak nitelendirirken, “Buna karşılık bu gerileme büyümenin de gerilemesinin bir ön sinyali anlamına geliyor” ifadesini kullandı


Eski Hazine Müsteşarı, iktisat uzmanı, akademisyen ve yazar Dr. Mahfi Eğilmez, cari açıkta son iki ayda görülen gerilemeyi kendi adını taşıyan blogunda değerlendirdi.

Yazısını cari açık, net hata noksan ve rezervlere ilişkin son veriler ışığında kaleme alan Eğilmez, cari açıkta geçen yıla göre ilk iki ayda görülen gerilemeyi "olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi.

Mahfi Hoca, başlıca kalem borsa olmak üzere portföy yatırımlarındaki ciddi artışın ise "yabancı yatırımcının Türkiye iştihanın artmasına karşılık geldiğini" ifade etti. Eğilmez'e göre; bu iştah artışı uzun vadeli yatırımlara değil de daha kısa vadeli yatırımlara yönelik bir artış.

Dr. Mahfi Eğilmez'in yazısı şöyle:

Ödemeler dengesi, geniş tanımıyla, bir ekonomide yerleşik kişilerin, başka ekonomilerde yerleşik kişilerle belirli bir dönem içinde yapmış oldukları ekonomik işlemlerin sistematik kayıtlarını elde etmek üzere hazırlanan istatistiksel bir rapordur. Burada asıl olan Türkiye’de yerleşik kişilerin başka ülkelerde yerleşik kişilerle yaptıkları işlemlerdir. Bu işlemlerde kullanılan paranın cinsi veya bu işlemleri yapan kişilerin uyruğu önemli değildir.

Ödemeler dengesinin en önemli alt dengesi cari işlemler dengesidir. Ödemeler dengesi hesapları içinde yer alan mal ve hizmet ticareti (ihracat ve ithalat) ile birincil ve ikincil gelir hesaplarını [i] kapsamaktadır. Cari işlemler hesabında, gelirler giderleri aşmışsa cari fazla, giderler gelirleri aşmışsa cari açık söz konusu olur.

Eldeki son veri Şubat 2024 ayına ait veriler. Buna göre 12 aylık cari açık 31,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bir başka ifadeyle Türkiye’de yerleşik kişilerin yabancı ülkelerde yerleşik kişilerle yaptıkları alışverişler, hizmet alım ve sunumları sonucunda Türkiye 12 aylık dönemde 31,8 milyar dolar açık vermiştir. 2023 yılı Şubat ayında 12 aylık cari açık 56,4 milyar dolardı. Buna göre Türkiye’nin cari açığının ciddi bir düşüş içine girdiğini söyleyebiliriz.


Tabloda ödemeler dengesi verileri karşılaştırmalı olarak yer alıyor (Kaynak: TCMB)

Tabloya göre cari açık geçen yılın ilk iki aylık döneminin cari açığının yüzde 30’u düzeyine gerilemiş. Bu, olumlu bir gelişme. Daha olumlu olanı bu gerilemenin tek başına ihracat artışı veya birincil gelirlerdeki artışla değil aynı zamanda ithalattaki düşüşle sağlanmış olması.

Doğrudan yabancı sermaye yatırımları...

Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında gerileme var. 2023 yılının ilk iki ayında 1.616 milyon dolar olan doğrudan yatırımlar 2024’ün ilk iki ayında 1.150 milyon dolara gerilemiş durumda. Buna karşılık portföy yatırımları (başlıca kalemi borsa) 2,1 milyar dolardan 8,1 milyar dolara yükselmiş bulunuyor. Buradan giderek yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik yatırım ihtiyacının arttığını ama bu iştah artışının uzun vadeli yatırımlara değil de daha kısa vadeli yatırımlara yönelik bir artış olduğunu söyleyebiliriz.

Net hata noksan kalemi

2023 yılının ilk iki ayında 1,4 milyar dolarlık pozitif net hata ve noksan kalemi vardı. Yani o dönemde Türkiye’ye nereden geldiği saptanamayan 1,4 milyar dolarlık giriş olmuştur. 2024 yılının ilk iki ayında ise 6,9 milyar dolarlık negatif bir net hata ve noksanla karşı karşıya kalmışız. Yani 2024’ün ilk iki ayında Türkiye’den dışarıya nereden ve nasıl çıktığı saptanamayan 6,9 milyar dolar tutarında çıkış olmuş.

Cari açığın finansmanı

2023 yılının ilk iki ayında Türkiye, cari açığının finansmanı için rezervlerinin 14 milyar dolarını harcamışken 2024’ün ilk iki ayında 12,4 milyar dolarını harcamış. Cari açığın gerilemesi rezervlerin finansman amacıyla kullanılan tutarını da düşürüyor.

Özetle söylemek gerekirse cari açıkta ilk iki ayda görülen gerileme döviz pozisyonu ve dış finansman gereksinimi açısından olumlu bir gelişmeye işaret ediyor. Buna karşılık bu gerileme büyümenin de gerilemesinin bir ön sinyali anlamına geliyor. Üretim yapabilmek için önemli ölçüde girdi ithalatı yapmak durumunda olan Türkiye’nin ithalatındaki gerileme üretimde başlayan düşüşün de göstergesi olarak alınabilir.

Birincil Gelir Hesabı: Emek, finansal ya da doğal bir kaynak sağlanması karşılığında elde edilen gelirler ile ödenen tutarları göstermekte olup, çalışanların ücretleri ile doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve diğer yatırımlara ilişkin yatırım geliri ve giderlerini içermektedir.

İkincil Gelir Hesabı: Yurtiçinde (yurtdışında) yerleşik bir birim tarafından yurtdışında (yurtiçinde) yerleşik bir birime karşılıksız olarak mal ya da hizmet gibi reel bir kaynak ya da finansal bir varlık sağlanması şeklinde tanımlanan transferleri içermektedir.

Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez'den 'klozetli' anlatım

 

Mahfi Eğilmez akaryakıt ve doğalgaz zammını analiz etti

 

Mahfi Eğilmez, TL'deki değer kaybının nedenlerini sıraladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL22 Nisan 2024 10:48

    Yıllarca dış ticaret açığ  5-10 milyar dolar olduda ne oldu enflasyonmu düştü dövizmi düştü tam tersi % 300-500 arttı alım gücümüz kalmadı.böyle ticaretin içine tüküreyim.Cari açığın olmadğı ve lüks tüketimlere kısıtlamaların sert geldi bir ortam istiyoruz.

  • Mucise Reis : )22 Nisan 2024 08:50

    NE saçma ? vari açık = üretimin arması ile mi oluyor? tüketecek insanların gelirinin düşmesi ile mi oluyor ? ithal edilen malların yerli ikamesi ve karşılığının oluşmaıs ile mi azalıyor ? :D yahu ne denyo bişe bu ? cari açık nednei nedir ? mesela... TL nin 30 kat erimesi  ile yerli üretemediğimiz ama maaşların  30 kart artan ithalt karşısında tüketememesi il emi oluyor =? şimdi arjantinde cari açık nedeni fakirlikten..Kübada cari açık devet politikası am aithalatın yaaklanması en dibe çekilmesinden, afrikada kabilelerin günlük geliri 1 us dolduğu için bişe satın alamamasından. neye göre cari açık? cari fazla ? önce bu sebep önemlidir. abd deki, çindekli cari fazla verisi ile ülkemizdeki veri asla aynı sonucu vermez.

  • sözün özü22 Nisan 2024 07:50

     Konuşmak kolay da iş uygulamaya gelince pusula yön değiştiriyor. En ünlü ekonomist ne derse tersinin çıkmasıdır. Bu kural MAHFİ HOCA içinde geçerli....

  • AHMET ÖZBİLEN21 Nisan 2024 22:05

    Çeksin be hoca...anamızı bellediler her sene enflasyon % 200-500 den bıktık usandık resmen.

  • azmi21 Nisan 2024 20:08

    Büyüme denince aklıma işsizliğin düştüğü ,açıkların kapandığı ,cebimin para gördüğü vs ler gelir. Oysa ucuz diye Hindistan'dan işçi getiriliyor, sığınmacılara maddi katkıyı arttırıp işsizimin işsiz kalmasına sebep olunuyorsa , ne büyümesinden bahsediliyor , anlamadım...

  • IDAM21 Nisan 2024 18:02

    elestiri guzelde ,buda herseye muhalefet olan tiplerden.....

  • Turkogluturk22 Nisan 2024 07:35

    Tabi sizin gibilere bayagi buyuk geliyor.saksak cilar ekonomiden ne kadar anladiklarini goaterdiler biri paramiz deger kaybetsin cin oluruz dedi Sonuc ortada..icime otiran onu soyleyen halen gorevde.yuksek maasla danisman