E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dünya Bankası Türkiye Başekonomisti Marina Wes, Türkiye'nin cari açığında kayda değer bir düzelme olduğunu belirterek, ''Türkiye'nin ilk kez bu kadar iyi bir yumuşak iniş yaşadığını görüyoruz. Bu gerçekten ciddi bir başarı'' dedi.
Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) ve Dünya Bankası işbirliği ile düzenlenen ''Küresel Ekonomik Beklentiler: Orta Vadede Büyümeyi Sağlamak'' konferansta konuşan Wes, ''2012 yılında Türkiye, bizim yumuşak iniş olarak tabir ettiğimiz durumu tecrübe etti. 2011 yılında Türkiye'nin cari açığının GSYH'ya oranı yüzde 10 seviyesindeydi. 2012 sonunda bu yüzdenin altına düştü. Kayda değer bir düzelme olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin son dönemdeki ekonomik geçmişine baktığımız zaman ilk kez bu kadar iyi bir yumuşak iniş yaşadığını görüyoruz. Bu gerçekten ciddi bir başarı'' ifadelerine yer verdi.
''Yine de Türkiye'nin cari açığı indirmek konusunda daha fazla yol alması gerekir'' diyen Wes, ''Cari açık büyük kalmaya devam ediyor. Açık büyük oranda kısa vadeli sermaye akışları ile finanse ediliyor. Tabi ki bu durum bir takım riskler barındırmakta. Cari açık meselesi Türkiye'nin sıkıntısı olmaya devam ediyor'' tespitlerinde bulundu.
''Sermaye akışı büyük hacimlere ulaşabilir''
Dünya Bankası'nın 2013 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 oranında büyümesini beklediğini aktaran Wes, ''Biz orta vadede yüzde 5'lik bir büyüme öngörüyoruz'' dedi.
Türkiye'nin arzu edilen büyüme potansiyelini gerçekleştirmesinin önündeki bazı risklere de dikkat çeken Wes, ''Bizim öngörümüzle ilgili en büyük risk şu: Sermaye akışları büyüyebilir ve 2013'te daha büyük hacimlere ulaşabilir. Bu sermaye akışlarının dış etkenlere bağlı olarak bazı getirileri tersine çevirme riski var. Bundan dolayı, nispeten daha ılımlı büyümeyi istiyoruz. Büyüme performansı ile dış dengesizlikler arasındaki dengenin çok iyi tutturulması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin yapısal reformları derinleştirerek uygulamaya devam etmesi gerektiğini belirten Wes, ''Türkiye'nin cari açığını azaltmasının tek yolu, yapısal reformları derinleştirmesi ve verimliliğini artırmasıdır'' dedi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu ve yeni SPK düzenlemesini olumlu bulduklarını dile getiren Wes, ''İç tasarrufların artırılması ve bireysel emeklilik düzenlemeleri doğru yönde bir reform ilerlemesine işaret ediyor'' diye konuştu.
''Türkiye gibi ülkeler son dört yılda çok başarılı oldu''
Toplantıda ''Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu''na ilişkin bir sunum yapan Dünya Bankası Kalkınma Araştırmaları Grubu Hans Timmer de, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin son dört yılda çok başarılı olduklarına dikkate çekti. Timmer, şunları söyledi:
''Özellikle krizden çıkıp tekrar yükselişe geçmek açısından yüksek gelirli ülkelere kıyasla çok çok daha iyi durumdalar ama krizden etkilenmedikleri için değil. Bu ülkeler de krizden 2008 yılında eşit bir şekilde etkilendiler. Ancak bu ülkeler iç talebin artmasıyla, mali ve parasal önlemlerin alınmasıyla toparlanmayı hızlandırdılar.''
Gelişmekte olan ekonomilerin artık makro ekonomik politikalardan daha çok reformları gerçekleştirmeye önem vermesi gerektiğini belirten Timmer, ''Öncelikle odak sadece makro ekonomik politikalar olmaya devam edemez. Krizin ardından dört yıl geçmiş olmasına rağmen bu tarz teşvik yöntemlerinin artık büyümeyi artırmak için yetmediğini görüyoruz. Bunu yapmaya çalışırsak bu politikalar artık çözümün değil sorunun bir parçası olmaya başlıyor. Buradaki odak artık sadece makro ekonomik politikalar olmamalı. Artık reform gündemine bakmak lazım'' ifadelerini kullandı.
''Avrupa'da toparlanma uzun zaman alacak''
''Yükselmekte olan ekonomiler artık öyle bir döneme giriyorlar ki potansiyel büyüme kriz dönemi öncesindeki duruma göre daha düşük olabilir'' uyarısında bulunan Timmer, ''Reform gündemine geri dönmemiz lazım. Yapısal politikalarla verimliliğin artırılması lazım'' dedi.
Avrupa'daki risklere de değinen Timmer, ''Avrupa'daki risklerin artık daha düşük olasılık olduğunu görüyoruz. Yine de riskler tamamen yok olmuş değil. O yüzden ülkeler bu riskleri gözlemlemeye devam etmeli'' şeklinde konuştu.
Yüksek gelirli ülkeler için güçlü büyümenin elde edilmesinin zor olduğunu belirten Timmer, ''Avrupa'daki toparlanma süreci uzun zaman alacak. Avrupa yapısal sorunlarla karşı karşıya ve bu yüzden yapısal çözümler gerekmekte. Tabi ki bir bankacılık krizinin ardından her zaman toparlanma uzun sürer ama buradaki dengesizlikleri dengeye oturtabilmek zaman alır. Bu toparlanma süreci de zaman alacak'' öngörüsünde bulundu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
metro taban taban düşerken galip öztürk mahkemesini manşetten verdiniz bugün bu adamın mahkemesi yokmuydu ne den tek bir haber yok kağıtları hele tavan ken
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:23)