E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCari açık için reformlar yapmalıyız---

Cari açık için reformlar yapmalıyız

Cari açık için reformlar yapmalıyız
30 Ocak 2014 - 19:06 borsaningundemi.com

​Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: "Ekonomik yapımızda belki en önemli dikkat edilmesi gereken husus bizim ticaret açığımız ve cari açığımız"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türk-İtalyan İş Forumu'nun Villa Miani'deki açılışında yaptığı konuşmada, iki ülkenin dost ve müttefik olduğunu, aynı ortak değerler ve idealler etrafında yakın işbirliği ortaya koyduklarını ifade etti. 

İki ülkenin demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve işleyen bir piyasa ekonomisi konusunda ortak özellikleri bulunduğunu vurgulayan Babacan, Türkiye ve İtalya'nın NATO, Avrupa Konseyi, G20 gibi örgütlerde beraber çalıştığını anımsattı. 

İtalya'nın aynı zamanda Türkiye'nin AB sürecini çok yoğun bir şekilde desteklediğini ifade eden Babacan, hükümetlerararası zirve, Türk-İtalyan Forumu, Türk- İtalyan Medya Forumu gibi yapıların da başarılı bir şekilde çalıştığını ve ilişkilere olumlu katkıda bulunduğunu kaydetti. 

İş Forumu'na ilginin büyük olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını dile getiren Babacan, İtalya'da yaklaşık 30 bin Türk'ün yaşadığını, 2 binin üzerinde Türk öğrencinin bu ülkede bulunduğunu ve Türkiye'ye her yıl yaklaşık 700 bin İtalyan turistin geldiğini belirtti. 

"KOBİ'ler konusunda özel bir çalışma yapılması gerekiyor" 
Türkiye olarak insanların, ürünlerin, sermayenin serbest dolaşımını desteklediklerini kaydeden Babacan, bu şekilde bir iş birliği ortamında kazan-kazan sonucunun çıkacağına kuvvetle inandıklarını söyledi. 

İki ülke arasındaki ticaretin yoğun olduğuna ve karşılıklı yatırımların arttığına işaret eden Babacan, ancak KOBİ'ler konusunda özel bir çalışma yapılması gerektiğine dikkati çekti. 

İtalyan ve Türk sanayisinin KOBİ ağırlıklı bir yapısı olduğunu vurgulayan Babacan, İtalyan ve Türk şirketlerinin tamamlayıcı özellikleri bulunduğunu, daha çok iş birliği ve ortaklığın önemli ve olumlu sonuçlar getireceğine inandığını bildirdi. 

"Refah seviyesinde gelişmiş ülkelere ulaştık"
Hükümet olarak iş dünyasına engel olmamaya çalıştıklarına işaret eden Babacan, engelleri de hep ortadan kaldırdıklarını kaydetti. 

Türkiye'nin özel sektör ağırlıklı bir ekonomik yapısı bulunduğuna dikkati çeken Babacan, Türkiye'nin nispeten az vergi toplayan ve az harcama yapan bir ülke olduğunu kaydetti. 

Bütçe açığı ve borç stokunu aşağı düşürdüklerini vurgulayan Babacan, Türkiye'nin Avrupa'da kamu borcunun milli gelire oranı en düşük olan ülkelerden birisi olduğunu belirtti. 

Piyasadaki finansman imkanlarının ağırlıklı olarak özel sektöre yönelmesini sağlamaya çalıştıklarını ve bunun da ekonomide büyüme sağladığını ifade eden Babacan, Türkiye'de son on yılda önemli bir dönüşüm meydana geldiğini kaydetti. 

Refah seviyesi ve milli gelir olarak gelişmiş ülkelerle mukayese edilebilir rakamlara ulaştıklarını dile getiren Babacan, bunun da gelirin daha adil paylaşılmasını sağladığını, zengin ile fakir arasındaki uçurumun azaldığını bildirdi. 

Yoksullukla mücadelede çok önemli adımlar attıklarına dikkati çeken Babacan, Türkiye'de orta sınıfın güçlenmesinin Türkiye'nin cazip bir iç pazar olmasını da beraberinde getirdiğini vurguladı. 

Türkiye'de teknoloji konusunda önemli yatırımlar yapıldığına da işaret eden Babacan, Ar-Ge ve inovasyon konusunda da özel sektöre önemli destekler sağladıklarını kaydetti.  

Türkiye'nin önümüzdeki dönemdeki büyüme potansiyelinin çok çok iyi bir noktada olduğuna işaret eden Babacan, son dört yılda 6 milyon yeni istihdam oluşturulduğunu bildirdi.  

Başbakan Yardımcısı Babacan, şöyle devam etti: 

"Önümüzdeki dönemde kamu maliyesi açısından baktığımızda bütçe disiplinine devam edeceğiz. Devletin daha çok para harcayarak büyümesi modeli bizde yok. Özel sektörümüzün yine ön planda olduğu büyüme modeliyle ekonomi politikalarımızı devam ettireceğiz. Ekonomik yapımızda belki en önemli dikkat edilmesi gereken husus bizim ticaret açığımız ve cari açığımız, ama onu da aşağı çekebilmek için, daha makul oranlara çekebilmek için, hem kısa vadeli tedbirler, hem de orta-uzun vadede sonuç verecek yapısal reformları da hızla devreye sokmaktayız." 

Türkiye'de güçlü bir finans sektörü bulunduğuna da işaret eden Babacan, ekonomik istikrar için bu sağlam finans sisteminin çok güçlü bir dayanak noktası olduğunu kaydetti. 

Gerekli reformları daha önceden yaparak 2008-2009 krizinde Türkiye'de tahribat yaşanmamasını sağladıklarını vurgulayan Babacan, bu kriz dönemini fırsata çevirdiklerini söyledi. 

Babacan, Türkiye'nin İtalyan şirketleri için fırsatlar sunduğunu, Türk şirketleri için de İtalya'da fırsatlar bulunduğunu belirtti. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ENKRALMASAL31 Ocak 2014 01:56

    ASKARİ ÜCRET 2014 yılı ilk altı ayı yüzde 5 lik ücret artışı 846 net olarak belirlendi-sonraki altı aylık yüzde 6 lık artış 891 tl oldu.....bağkur ve siğorta emeklilerinin maaaşı aynı düzeyde,,,ve sayın babacan yoksullukla mücadele Gelişmiş ülkeler düzeyine gelindiğini söylüyor,bırakın gelişmiş ülkeleri yanıbaşımızdaki tarihi kriz yaşayan yunanistanda askari ücret 683 eoru,,tl bazında 2000 liraya denk gelir. .enerji giderleri bizden çok alt seviyede,,cari açık sorunu kaç yıldır mevzu ediliyor,,11 yıldır ikdidardasınız ne yaptınız diye sorulduğunda,,yol yaptık,,metrobüs getirdik,metro yaptık,uydu fırlattık,,,,cari açığa neden olan en büyük etken enerji,,peki yapılanların içinde enerji yatırımı nerde????üretime yönelik yatırım yok,sıcak parayla idare edilen tüketime yönelik bir ekonomide cari açık sorunu zaman ilerledikçe başımıza çok daha büyük dertler açar.!!nitekim sıcak para kaçmaya başlayınca kriz geldi kapımıza dayandı.!!ve krizin yansımaları henüz görülmedi!!cebimizdeki 1 lira 40 kuruşa düştü,yetmedi şimdide faizlerin tırmanışı başladı,,sanayideki üretim ithalata dayalı bir üretim...küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelik çalışmalarla krizde olan italyaya bel bağlayıp cari açık önleminden bahsediliyor..TURKIYE'NIN KISA VADELI DIS BORC STOKU KASIM'DA GECTIGIMIZ YIL SONUNA GORE % 28,7 ORANINDA ARTISLA 129,4 MILYAR USD..daha bahsedilecek çok şey var ama yazdıkça benim içim kararıyor,okuyanlarında moralini daha fazla bozmayayım bari..!!kalın sağlıcakla.!!

  • sinirli30 Ocak 2014 22:59

    isa kardeşim aynen dediklerine katılıyorum.

  • vatandaş30 Ocak 2014 22:43

    (Babacan, son dört yılda 6 milyon yeni istihdam oluşturulduğunu bildirdi).... ALİ SENİ BÖYLE BİLMEZDİK BİZ....KÜÇÜK ATTA CİVCİVLER YENSİN....SENDE ARTIK ESKİSİ GİBİ DEĞİLSİN...

  • kissofflife30 Ocak 2014 22:20

    isa kardeşim belli ki hoca efendinin bedduasıyla konuşuyor nerden biliyorsun hırsızlık yapıldığına gözünle gördün mü bu ülkeyi herkesin sahip çıkması lazım birilerine karalayarak değil adam haklı cari acık maalesef senelerdir türkiyenin kamburu

  • isa30 Ocak 2014 19:29

    reform dediği de halka ağır vergi, şirket sahiplerine de lüks olan dahil her harcamasını( spor araba, hatunların alışverişleri vs) fatura edebileceği vergiden düşebileceği menfi sistem. sonra da ekonomi gelişiyormuş, ne gelişmesi be siziler gibilerin cebi, midesi gelişiyor

  • isa30 Ocak 2014 19:27

    hangi refah? boğazda oturan bedavacı rantçı yandaşların refahı mı? yoksa yabancının ithal ettiğimiz otomobil, cep teli mi? seni farklı bilirdim ama sen de aynı kafadansın, sana da güvenmiyorum artık. hırsızlık varsa ve hoşgörülüyorsa bu ülke parçalansın o zaman zaten bir gereği yok, ahlaksız hiç bir halkın dünyada yaşamasına izin verilmemeli, Allah bu kavme gereken cezayı verir umarım...adalet sistemi, güvenlik sistemi, eğitim sistemi beş para etmez bu toplum kendini refah içinde mi sanıyor? kandır bakalım halkı