E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCapital Economics’ten BRIC uyarısı---

Capital Economics’ten BRIC uyarısı

Capital Economics’ten BRIC uyarısı
28 Temmuz 2013 - 00:11 borsaningundemi.com

Capital Economics analistlerine göre BRIC ülkelerinin ekonomilerindeki büyük sıkıntı ne? Dünya nasıl etkilenecek?

Capital Economics'in Gelişmekte Olan Piyasalar Başekonomisti Neil Shearing, FED'in varlık alımlarını azaltmasının gelişmekte olan piyasalara etkisinin sınırlı olacağını iddia etti. Shearing, büyük miktarda dış finansal ihtiyaçları olan az sayıda ülkenin kırılgan ekonomik yapıya sahip olduğunu belirterek, son 10 yıldır gelişmekte olan piyasaların yurt dışı borçlanma araçlarına olan ihtiyacının azaldığını, bu piyasalarda ekonomik anlamda yavaşlama olduğunu ancak bu durumun gelişmiş ülkelerden gelen genişlemeci para politikalarının geri çekelmesinden dolayı değil gelişmekte olan ülkelerin kendi içerisinde yaşadığı iç problemlerden kaynaklandığını anlattı.
FED'in 3'üncü çeyrekte varlık alımlarını azaltmasının gelişmekte olan piyasalar üzerinde önemli ölçüde etkili olmayacağını görüşünü savunan Shearing, gelişmekte olan ülkelere girecek olan sermaye akışının zayıflamasının bu ülkelerin dış finansal koşullarında genel bir daralmaya sebep olacağını ancak FED'in tahvil alımlarını azaltmasının gelişmekte olan piyasalar üzerinde fazla yoğun bir etki göstermeyeceğini kaydetti.
FED'in desteğini çekmesinin aşamalı olacağını vurgulayan Shearing, varlık alımlarının azaltılmasının bu yıldan sonra olması beklenirken bu sürenin 2014'ün ortalarına taşındığını ve bundan sonra bu daralma politikasının 2015'e kadar gerçekleşmesini beklemediğini sözlerine ekledi.

Gelişmekte olan piyasaların dış piyasa koşullarındaki kötü gidişe karşı, geçmişe göre daha az kırılgan olduğunu bildiren Shearing, gelişmekte olan ülkelerdeki dış finansal gereksinimlerin hala olduğunu ancak bu gereksinimin 2008 ve 2009'dan daha fazla olmadığını ifade etti.
Shearing, Capital Economics Risk Göstergesine göre Venezuela dışında gelişmekte olan ülkelerde krizin yoğun olarak yaşanmadığını vurguladı.
Parasal genişlemeden çıkışın ABD ekonomisinin güçlenmesi durumunda gerçekleşeceğini belirten Shearing, bu durumun gelişmekte olan ülkelerin faydasına olacağını ifade etti.
Shearing,gelişmekte olan piyasalarda büyüme yavaşlamasının Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'de olacağını, bu düşüşün de Amerika'da parasal genişlemenin azaltılmasından dolayı değil bu ülkelerin ekonomi büyüme modellerindeki yapısal hatalardan dolayı kaynaklandığını bildirdi.
Capital Economics Gelişmekte olan Piyasalar Uzman Ekonomisti Michael Henderson da, BRIC ülkeleri haricindeki gelişmekte olan piyasaların önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde küresel GSYH büyümesinde BRIC ülkelerinden daha önemli bir rol oynayacağını belirtti. Gelişen piyasalar içinde, 2015 yılında güçlü bir ekonomik toparlanmaya dair umutlar olduğunu ve Avrupa'daki gelişen piyasaların ise daha parlak bir görünüme sahip olduğunu ifade eden Henderson, buna karşılık olarak Latin Amerika'da düşüş olabileceğini söyledi.
Henderson, gelişmekte olan ülkelerinin büyümesinin 2014-15 yılında güçlenmesinin muhtemel olduğunu ancak BRIC ülkelerinin büyümesinin baskı altında kalacağını ve BRIC ekonomilerinin tümünün ekonomilerinde yapısal sorunlar olduğunu kaydetti.
Capital Economics Gelişkekte Olan Piyasalar Ekonomisti Jason Tuvey de FED'in eylemlerinden çok gelişmekte olan ülkelerin kendi iç büyüme ve enflasyonlarının ekonomilerini yönlendirecek ana gösterge olacağını belirtti. AA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)