E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiCapital Economics: Güçlü dolar küresel ekonomi üzerinde baskı yaratabilir---

Capital Economics: Güçlü dolar küresel ekonomi üzerinde baskı yaratabilir

Capital Economics: Güçlü dolar küresel ekonomi üzerinde baskı yaratabilir
30 Nisan 2024 - 15:40 borsaningundemi.com

Capital Economics'e göre henüz gerçekleşmemiş olsa da güçlü ABD Doları, küresel ekonomi üzerinde baskı yaratabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Capital Economics'ten Neil Shearing, yükselen dolara rağmen küresel çapta bir döviz krizi yaşanma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yükselen ABD Doları bir kez daha küresel finans piyasalarında titremeye neden oluyor, uluslararası ticareti kırılma riskiyle karşı karşıya bırakıyor ve büyük ve küçük ekonomiler için kur korkularını artırıyor. Ancak Capital Economics'e göre doların güçlü olmasının sonuçları abartılıyor.

Makro istikrarı tehdit etme potansiyeli

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, ABD Doları, para biriminin altı rakipten oluşan bir sepete karşı gücünü art arda dört ay boyunca yükselişle ölçen ABD Doları Endeksi ile 2024'e güçlü bir başlangıç ​​yaptı. Dow Jones Piyasa Verilerine göre endeks, Ocak ayından bu yana en iyi ayına adım attı ve Eylül 2022'den bu yana en uzun aylık kazanç serisini gerçekleştirme yolunda ilerleyerek Nisan ayında şu ana kadar yüzde 1,1 oranında artış gösterdi.

Artan dolar, iç talebin güçlü kalması ve enflasyonun hala beklenenden yüksek olması nedeniyle ABD ekonomisinin göreceli gücünü yansıtıyor. Bu da Fed'e faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma konusunda güven veriyor ve ilk faiz indiriminin zamanlaması için piyasa beklentilerini zorluyor.

Güçlü bir dolar, ithalat fiyatlarını kontrol altında tutarak enflasyonu düşük tutması ve diğer ülkelere seyahati daha ucuz hale getirmesi nedeniyle ABD'li tüketiciler için büyük ölçüde iyi olsa da, yurtdışında iş yapan şirketler için baş ağrısına neden olabiliyor.

Capital Economics’te grup baş ekonomisti olan Neil Shearing, güçlü bir doların ABD dışındaki ülkelerde enflasyon risklerini artırabileceğini, ithalatın yerel para birimi cinsinden maliyetini artırabileceğini ve genel olarak küresel ticaret ve aktivite üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini söylüyor.

Doların gücü aynı zamanda yurtdışındaki dolar cinsinden borçları da daha maliyetli hale getiriyor. Shearing, paylaştığı notta, döviz kurlarındaki hızlı hareketlerin yabancı para birimi cinsinden varlık ve yükümlülüklerin gelecekteki değeri hakkında belirsizlik yarattığını ve bunun ‘daha geniş makro istikrarı tehdit eden önemli mali bozulma’ yaratabileceğini söyledi.

İstikrarlı yükseliş

Ancak doların 2024'teki hareketinin şu ana kadar diğer ülkeler için bir dizi döviz krizine neden olacak kadar büyük veya hızlı olmadığını söyleyen Shearing, dün 105,60 seviyesinde işlem gören ABD Dolar Endeksi’nin yükselişe geçtiğini de sözlerine ekliyor. Shearing, “Bu yıl şu ana kadar yalnızca yüzde 4,1 oranında arttı; bu da ‘birdenbire yükselmek yerine istikrarlı bir şekilde’ hareket ettiği anlamına geliyor” diyor.

Bu arada Shearing, güçlü doların ve zayıf yerel para birimlerinin diğer ülkeler için enflasyonist sonuçlarının, ekonominin ithalat yoğunluğu, ithalatın bileşimi ve para birimi hareketinin boyutunu içeren ‘birkaç faktör'e bağlı olduğunun altını çiziyor. Shearing, “Basit bir genel kural yoktur” diye yazıyor ve aslında doların gücü ile küresel ithalat fiyatı enflasyonu arasında ters bir ilişki olduğunu, çünkü güçlü doların genellikle emtia fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu ifade ediyor.

Ayrıca Shearing, güçlü bir doların küresel ticarete ve faaliyete zarar verebileceğini ancak böyle bir sonucun genellikle pratikte diğer faktörlerden etkilendiğini belirtiyor. Shearing, dolardaki yukarı yönlü hareket ve dünya GSYİH’larındaki değişiklikler arasındaki ters ilişkinin, zayıf ekonomik büyümenin piyasalarda riskten kaçınmanın artmasına yol açtığını ve bunun da doları yukarı ittiğini söylüyor. Shearing, “Başka bir deyişle, nedensellik, dolardan küresel ekonomiye değil, küresel ekonomiden dolara doğru gidiyor” diyor.

Dolar/TL'de düşüş eğilimi

 

Yen dolar karşısında düşüşte

 

Metal fiyatlarında 'güçlü dolar' baskısı

 

IMF küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltti

 

OPEC'ten küresel ekonomi büyüme beklentisine revize

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)