E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaCansen: Ne yapın edin, nakdinizi koruyun---

Cansen: Ne yapın edin, nakdinizi koruyun

Cansen: Ne yapın edin, nakdinizi koruyun
12 Mayıs 2018 - 08:30 borsaningundemi.com

Ekonomist Ege Cansen, çalkantılı ortamlardan çıkmak için şirketlerin ellerindeki nakdin korunmasına özel bir önem vermesi gerektiğini söyledi.

Son günlerde piyasalarda, gerek dış gerekse içerideki etkilerle çalkantılar artarken, reel sektörün nasıl pozisyon alması gerektiğini duayen ekonomist Ege Cansen’e sorduk. Yıllardır Türkiye’nin önde gelen şirketlerine danışmanlık da yapan Cansen’e göre, böyle çalkantılı ortamlardan çıkmak için şirketler ellerindeki nakdin korunmasına özel bir önem vermeli.

“Şirketlerin çalkantılı ortamlarda ilk yapması gereken hayatta kalmaya çalışmak. Böyle durumlarda, normal zamanlarda geçerli olan iş yapma kültürünün de dışına çıkmak zorunluysa bu da mazur görülebilir” diyen Cansen, “Fırtınalı, türbülanslı dönemlerin vazgeçilmez mottosu ‘Sakın Nakitsiz Kalma!’ yönündedir. Bu mottoyu aklınızdan çıkarmayın” ifadesini kullandı.

İktisatçı Cansen’e göre, nakitsiz kalmamak için şirketlerin ve iş insanlarının kısa vadeli eylemleri şunlar olabilir:

● Kendine ev, araba, yat almamak! 
● Nakit zorluğu baş gösterdiyse borcunu ertelemek. 
● Çalışanlara “Şimdi ücretinin yarısını ödüyorum” diyebilmek. 
● Eğer fırsatını bulursa mallarına zam yapmak. 
● Gerekiyorsa, bankaya, ‘ödeyemiyorum, borcumu yeniden yapılandır’ demek. 
● Kısacası, ne yapıp edip nakitsiz kalmamak.

"Kriz yok ama önlemler kapsamlı olmalı"

Ege Cansen, Türkiye’de mevcut durumun tanımlanmasından çözüm önerilerine kadar ciddi hatalar yapıldığını ve bunun yüzünden tekrar tekrar aynı sorunlarla karşılaşıldığını düşünüyor. Ünlü iktisatçının tespitleri şöyle:

● Türkiye’de şu an ekonomik kriz yok. Bunun için GSYH daralması ve işsizlikte artış görülmeli. Ancak bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Şu anki çalkantılar önlem alınmazsa sistemik bir krize yol açabilecek nitelikte.

● Enflasyonda bu ülke çok daha yüksek seviyeleri yaşadı ve buna alıştı. Şu anki seviye yüksek ancak panik yaratacak kadar da değil. Hatta gizli gizli ‘zam sırası bana geldi’ diyenler de var.

● Doların geldiği seviye için Merkez Bankası’nın geç ve yetersiz adım atması gerekçe gösteriliyor. Bu boş bir yorum. Maliye politikaları üzerinden yapılan yorumlar da yetersiz.

● Dolar, cari açık dolayısıyla yükseliyor. Cari açığın yüksek olmasının sebebi de dolar bazında yüksek işçilik maliyetleri. Cari açığı kapatmak için işçi ücreti artışlarının dolardaki artıştan daha düşük tutulması gerekiyor.

● Piyasadaki ekonomistlerin çoğunun cari açığı kapatmakla ilgili hiçbir fikirleri yok. Üç beş beylik cümle biliyorlar. Mesela ‘katma değerli üretim artsın’ diyorlar. Katma değer artamadığı için düşük. Yoksa hangi iş adamı ‘ben düşük katma değerli üretim istiyorum’ der. Döve döve keman çaldırılmaz.

● Alınan ekonomik önlemlerin neredeyse tümü cari açık yaratan sistemi sürdürmeye yönelik. Bunun kimseye hayrı yok.

● Yeniden yapılandırmaların bankacılık sektörü üzerinde risk yaratması olası. Ancak bu durumlarda ne yapılacağı belli. Kamu devreye girerek zararı genele (topluma) ve zamana yayacak. Böylelikle asıl şok emilmiş olacak. Bunun bir ayıbı yok.

● Dövizle borçlanma ile ilgili kısıtlamalar da sıkıntılı. Daha yürürlüğe girmeden istisnaları gündeme geliyor. Kontrolü de çok zor. Mesela otomobil sektörüne boya veren bir firma, bunu dolar üzerinden satıyor. Sattığı ihracatçı firma aynı şekilde tüm fiyatlamalarını dolar üzerinden yapıyor. İhracat geliri olmayan, döviz geliri olan bu gibi firmalar nasıl değerlendirilecek?

● Asıl mesele cari açığı sıfırlamak. Onun ardından saman mı ithal edilmiş, öküz mü, tartışılmaya gerek kalmaz.

Yüzde 30 faizli devlet tahvili 400 puanlık politika faizi artışı
Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin alacağı önlemler ile ilgili de görüşlerini paylaşan Ege Cansen şunları söyledi: “Piyasaları sakinleştirmek için Merkez Bankası’nın ve kamu maliyesinin atacağı adımlardan bahsediliyor. Polis gerektiğinde kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açabilir. Bu normal. Gerektiğinde başka adımlar da atılabilir. Mesela Hazine 6 ay vadeli, yüzde 30 faizli 10 milyar liralık tahvil çıkarabilir. Merkez Bankası da politika faizini 400 baz puan artırır. Bunlar bence şu an gerekmiyor. Ama yapılmaz da demiyorum. Ancak asıl mesele cari açık. Bu adımlar, cari açığı kapatacak politikalarla desteklenmediğinde etkisi ‘üç vakit’ kadar olur. Sonra yine aynı tartışmalara gireriz. (MEHMET FİLOĞLU - DÜNYA)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaktust13 Mayıs 2018 23:48

    ● Kendine ev, araba, yat almamak! ● Nakit zorluğu baş gösterdiyse borcunu ertelemek. ...● Çalışanlara “Şimdi ücretinin yarısını ödüyorum” diyebilmek. ● Eğer fırsatını bulursa mallarına zam yapmak. ● Gerekiyorsa, bankaya, ‘ödeyemiyorum, borcumu yeniden yapılandır’ demek. ● Kısacası, ne yapıp edip nakitsiz kalmamak. ....Merak diyorum bunları uygulamayan kaldımı

  • Tam üfürme..12 Mayıs 2018 22:10

    Atma kardeş..senden ancak üfürükçü olur..işkembeden atıp tutuyorsun..siz çatlamanızda patlamanızda kriz olmaz..

  • vatansever12 Mayıs 2018 16:56

    birilri mali satti bunlarida konusturuyorlar.....

  • Tam komedi12 Mayıs 2018 16:08

    Atalar der ki elmayı soy ye armutu say ye !! Armutu fazla yersen önce karın ağrısı çekersin sonra motoru bozarsın !! Türkiye'nin şu an karın ağrısı var yakında motor bozulacak ama acemiler karın ağrısının nedenini bilmiyor önce lale devri sonra duyunu umumiye SONRASI KÖLELİK. ÖZELLEŞTİRMEYİ İYİ BİRŞEY SANANLAR ER GEÇ GERÇEĞİ GÖRECEKLER. TURKİYENİN borç yükünü bilmeyenler işgenbeden sallıyor ülkenin şu an 1 trilyon dolar borcu var bunun için siyasiler abd ve avrupaya rest yapmaya çalışıyor abrupa bizi kıskanıyor diyen de var %11 büyüdük diyende. Oysaki küresel bankerler turkiyeden istedikleri bizden uçak alırsanız, et alırsanız , fabrikalarinizi bize satarsaniz size yeni borçlar veririz. BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE SATIŞ HIZ KAZANACAK . SATIŞ BAŞKANIN İKİ DUDAĞININ ARASINDA OLACAK.

  • Vatandaş12 Mayıs 2018 15:35

    Şu anda bir kriz yok ama şirketler tüm önlemleri almalı dedikten sonra araya "Çalışanlara şimdi ücretinin yarısını ödüyorum diyebilmek" maddesini iliştirmek zaten kriz çıkarma isteğidir. Fuzuli harcamalara girme de çalışanın ücretini eksik ver nasıl abuk bir tavsiyedir be?

  • veri12 Mayıs 2018 15:18

    son on yıldır inşaatla ülke idare oldu artık deniz bitti,birde ülkede haketmeyen insanlar dünyanın parasını alıyor,bugün sadece devlette sabah kart basıp ortalmama 7000 tl maaş alan yüzbınlerce kamu işçisi var.yine sadece ayda 10.000 tl maaş alıp masada oturan binlerce albay var,bu devlet bunların faturasını hep garibana kesiyor,herkes şunu bilsinki bu tarafda olmasada öbür tarafda bunun bir hesabı var...

  • altay12 Mayıs 2018 15:04

    kısaca diyorki, piyasayı kilitleyin...bu insanlar bu ülkeye hep zarar verdi ...

  • alp12 Mayıs 2018 14:16

    Ne krizi ya.hangi magazaya hangi restauranta girsem kalabaliktan gecilmiyor.genclerin asgari ucrette calisanlarin bile lux telefonlar var. Herkezini altinda arabalar. Ben memurum en fazla 500 lira edecek telefon kullanabiliyr. Ve arabamda yok. Olan memura oluyor.herkez keyfinde luksunde.

  • POLAT ALEMDAR12 Mayıs 2018 11:47

    yıllarca hak etmeyenlere iktidar aynen uyusturucu verir gibi para dağıttı.şimdi köylü üretmiyor aldıkları para ile yan gelip yatıyor ve şehirlerde yaşayıp akşama kadar kahve köşelerinde oyun oynuyor .akşama kadar günlerini boş geçiriyor.köyde oturanlarda köyüdeki evlerini yazlık evler gibi kullanıyor.ekmeği,yumurtayı tüm ihtiyaçlarını şehirden temin ediyorlar.hükümetin yanlışlarıda çok çok ülefe beleş para dağıttı.ayrıca suriye politasıda baştan aşağı yanlış idi.sanane avrupaya giden suriyelileri neden engelledin .babanın parasının onlara veriyorsun.önce avrupaya gidenleri göndere idin sonra gerisine baka idin.bir tek akıllı senmisin.

  • Türkoğlutürk 12 Mayıs 2018 11:10

    Bütün krizler muhafazakar idarecilerin kendi zenginlerini yaratmak i. İçin ülke hazinesini boşaltmasıyla ortaya çıkmışdır. Vatandaşda bunlardan memnunki hep aynı takıma oy vermişdir

  • Öztürk12 Mayıs 2018 15:45

    Bütün krizler, kartellerin artık işine gelmeyen idareciler yönetimdeyse çıkar. Yönetimi düşürebilmek için ekonomik, siyasi, gayri ahlaki tüm yollara başvururlar..

  • TOLGA 12 Mayıs 2018 10:01

    kardesim şurada bir aykaldı sizleer dogrumsun yoksa yazdıklarınız hiyayemi sandık geliyor önünüze görelim s,izleri hadibakam burdan ahkem kesmeyim odiyo ben vermedim budiyor ben vermedim kim veriyor ya adamda herseyi biliyor haklıoraka şünkü oyu var vatandaısn dr. olup amaliyata girerse hiçde şasırmam

  • Esnafa sor12 Mayıs 2018 08:59

    Bal gibi de kriz var. Bunu gidin esnaflara sorun. Cevabi alacaksınız.

  • KILIÇ12 Mayıs 2018 08:54

    SAYIN CANSEN LÜTVEN TV KANALARINDA GÖRELİM ÇÜNKÜ EKENOMİK KONULARDA EKENOMİYİ YÖNETENLER BİRAZCIK OLSUN SİZDEN FEYZ ALIR.ÇÜNKÜ ÜLKE EKENOMİSİNİ YÖNETLER BATIRMA NOKTASINA GETİRDİ.

  • Cenk12 Mayıs 2018 08:49

    Bir ekonomist olmak asiri kapitalist olmayi gerektirmes. Kendisinin yorumlarini severdim ama bu yorumu hic insancil bulmadim. Bahsedilen sey bir insan, sirketler ayakta durmak adina nakit tutarken, insan ac kalmamak ugruna ne yapabilsin. boyle bir secenek mi olur? "Çalışanlara “Şimdi ücretinin yarısını ödüyorum” diyebilmek."

  • ali taşçı12 Mayıs 2018 13:20

    bravo. bu ayakta kalabilmek değil hak yemektir.