E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hükümet canlı hayvan ve kırmızı et ithalatını fiilen durdurdu. Dünya'dan Ali Ekber Yıdırım'ın haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ithalat yapacak firmalara kontrol belgesi vermeyerek ve ithalat için veteriner hekim görevlendirmeyerek ithalat yasağını fiili olarak uygulamaya başladı. İthalatın durdurulmasına ilişkin kararın yakında açıklanması bekleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu kararı almasında son aylarda çok sayıda süt ineğinin kesilmesinin etkili olduğu ifade edildi.
İthalatın durdurulması 3 yıldan beri ithalat baskısı ile çok zor bir dönemi geçiren besicilerin rahat nefes almasını sağlayacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile hayvancılık sektörü temsilcilerinden edindiği bilgiye göre canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının resmen durdurulmasında süt ineklerinin kesilmesi ve karkas et fiyatının 16 liradan 13 liraya kadar düşmesi etkili oldu. Bakanlık, et fiyatındaki düşüşü önlemek ve ithalat baskısını kaldırmak ve sektörü psikolojik olarak rahatlatmak için ithalatı yasaklama yoluna gittiği ifade ediliyor.
İthalat fiili olarak durdu
Avrupa Birliği'ne verilen taahhütler çerçevesinde ithalatın resmen yasaklandığının açıklanamayacağını belirten sektör temsilcileri, bakanlığın yetkilerini kullanarak ithalatı durdurduğuna dikkat çekiyor. Bilindiği gibi canlı hayvan ve et ithalatının yapabilmesi için Bakanlık kontrol belgesi düzenliyor. Ayrıca, ithalatın fiili olarak gerçekleşmesi için ithalatçı firmanın talebi üzerine bakanlık resmi olarak veteriner görevlendiriyor. Veteriner hekim ithalatın yapılacağı ülkeye giderek hayvan seçimine katılıyor. Veteriner hekim denetiminde ve raporu doğrultusunda ithalat yapılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ithalatçı firmalara kontrol belgesi vermeyerek ve veteriner hekim görevlendirmeyerek ithalatı fiili olarak durdurdu.
3 yılda 3 milyar dolar ithalat
Hükümet, 2009'un son aylarında kırmızı et fiyatının çok yükselmesini gerekçe göstererek 2010 Nisan'ında gümrük vergilerini düşürerek ithalat kapılarını açtı. İlk olarak kasaplık canlı hayvan ithalatına izin verildi. Daha sonra besilik hayvan, kurbanlık ve küçükbaş hayvan ithalatına izin verildi. Buna rağmen et fiyatında istenen oranda düşüş sağlanamayınca karkas et ithalatına da izin verildi. Son 3 yılda toplam 3 milyar dolarlık canlı hayvan ve karkas et ithal edildi. İthalat nedeniyle besiciler ve süt hayvancılığı yapanlar büyük zarara uğradı. Zarar eden birçok işletme kapandı veya el değiştirdi. Koç-Ata Çiftliği ve McDonalds gibi büyük işletmeler ithalata ve yüksek yem fiyatlarına dayanamayarak sektörden çekildi. Birçok işletme besilik hayvan ihtiyacını ithalatla karşılamaya başladı. Ancak, yem fiyatındaki yükselme özellikle saman fiyatının 1 liraya kadar yükselmesi buna karşılık çiğ süt fiyatının düşmesi süt ineklerinin kesilmesine neden oldu. Süt inekleri kesilince kırmızı et fiyatı düştü. Üretici daha çok mağdur oldu. Öncelikle ithalatta gümrük vergileri artırıldı ancak bu da çözüm olmayınca Hükümet, 2008'de olduğu gibi daha büyük bir krizi önlemek ve karkas et fiyatını belli bir seviyede tutmak için ithalatı durdurmaya karar verdi.
İthalat hükümet programında
Resmi Gazete'de yayımlanan 2013 Programı'nda,2009 yılı ikinci yarısından itibaren sürekli bir artış eğilimine giren kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için 2010 yılında başlatılan kasaplık canlı hayvan ve et ithalatına değinilerek şu görüşe yer verildi:"2011 yılı ile 2012 yılı ilk 8 ayını kapsayan dönemde yaklaşık 500 bin büyükbaş kasaplık canlı hayvan ile 1,7 milyon küçükbaş canlı hayvan ve 132 bin ton kırmızı et ithal edilmiştir."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hayvancıyı köylüyü bitirdikten sonramı :) çok komik ama ya dünya kadar kredi verildi acaip bir talep patlması yaşatıldı hayvanda sonrasın da hop içeri vergisiz canlı hayvan -ki bu bir nebze daha iyi birde karkas derken şimdi ana hayvanı aldığı fiyata düvesi nin düvesini satarak aynı fiyatı yakalayamıyor insanlar. yem maliyeti 750 - 800 tl süt fiyatı köylüden bu gün bile 900 tl değil ki hükümet öyle olduğunu iddia ediyor 800 tl ye öp başına koy saman hakikaten 1 tl ye geliyor kış geldi dışarıda otlatamıyor bu yüzden süt inekleri kesiliyor. herkesin haberi olsun eğer ki kış uzun sürerse işte ozaman kaç tl ye çıkacak markette süt ozman görceğiz hep beraber enflasyonu
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (05:40)