E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÇanakkale'ye köprü geliyor---

Çanakkale'ye köprü geliyor

Çanakkale'ye köprü geliyor
23 Eylül 2014 - 06:55 borsaningundemi.com

Yıllardır Türkiye'nin gündeminde olan Çanakkale Boğazı köprüsü bu sefer proje aşamasına yaklaştı

Uzun yıllardır gündemde olan Çanakkale Boğazı köprüsü ilk kez resmi belgelere girdi. Balıkesir-Çanakkale için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve dün gündeme getirdiğimiz Bozcaada’nın da yer aldığı 1/100 bin ölçekli imar planına göre yeni köprü Lapseki ilçesindeki Kocaveli köyü ile Gelibolu’ya bağlı Sütlüce köyü arasında inşa edilecek.

Hürriyet'in haberine göre, Çanakkale Boğazı’nın iki yakasını birleştirecek  köprü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Balıkesir-Çanakkale için hazırladığı yeni 1/100 bin ölçekli imar planına girdi. Marmara Bölgesi’nin çehresini tamamen değiştirecek olan imar planına giren köprünün yapımı yıllardır gündemdeydi.  Ancak daha önce hiç bir resmi planda köprü yer almamıştı. Yeni imar planına göre köprü, Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Kocaveli köyü ile Gelibolu’ya bağlı Sütlüce köyü arasında inşa edilecek. Yeni köprünün uzunluğu 3 bin 700 metre olacak. 

NÜFUS 3 KAT ARTACAK

Yaklaşık 400 metre uzunluğa sahip köprü tamamlandığı takdirde şu an yapımı devam eden, Balıkesir’e kadar gelmiş bulunan İzmir-İstanbul otoyoluna bağlanacak. İmar planının notlarına göre köprünün ayaklarının inşa edildiği Lapseki ve Gelibolu bölgeleri şimdiden kentsel gelişim alanı ilan edildi. Bu bölgeler de dolaylı olarak imara açılacak. Plana göre Çanakkale ve Balıkesir bölgesi için 2040 yılında beklenen nüfus rakamı 4 milyon 578 bin. Bu rakam bölgenin 2012 yılında sahip olduğu 1 milyon 654 bin nüfusun neredeyse 3 katına tekabül ediyor. Uzmanlar bölgenin bu derece yüksek bir nüfus artışını kaldırmayacağı görüşünde. 

Ekolojik sorunlara yol açacak  

Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün ciddi ekolojik sorunlar ortaya çıkaracağını söyleyen Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir ‘’Köprünün ayaklarının yer aldığı Gelibolu ve Lapseki kıyıları planda ‘kentsel gelişim alanı’ olarak belirtilmiş. Ülkemizde herhangi bir yerde bir köprü yapıldığında köprünün çevresi de hemen imara açılıyor. Aynı durum şu anda Çanakkale Boğaz köprüsü için de mevcut. 1/100 binlik plan Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün bulunduğu bölgeleri de imara açmayı öngörüyor. Hesaplamalarımız Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yaklaşık 3 bin 700 metre uzunluğa sahip olacağını gösteriyor. Bu uzunlukta bir köprü ciddi ekolojik sorunlar ortaya çıkaracaktır.’’ 

Plan hangi bölgeleri imara açıyor?
Gökçeada


Yeni hazırlanan planda Gökçeada’nın güney kıyısı bölgesinin büyük bir kısmı turizm bölgesi ilan edilmiş. Gökçeada’nın güney kıyı bölgesinde yeni oteller ve yeni turistik yapılar yapılabilecek. Gökçeada’nın şehir merkezinin bulunduğu bölgeye yakın bazı tarım alanları da kentsel gelişim alanı ilan edilmiş. Bu alanlarda da konut yapılabilecek. 

Bozcaada

Bozcaada’nın güney kıyı bölgesi kentsel gelişim alanı adı altında imara açılıyor. Akvaryum Koyu’nun da içinde bulunduğu bu bölgede yeni yapılar yapılabilecek. Adanın doğu kıyısı ise ‘turizm tesis bölgesi’  adı altında imara açılıyor. Bu bölgede de turistlik oteller yapılabilecek. 

Sanayi alanı

Plan çerçevesinde Balıkesir ve Çanakkale’nin bazı bölgeleri sanayi alanı olarak belirtilmiş durumda. Sanayi alanı olarak belirtilen bölgeler arasında en dikkat çekici bölge ise Bandırma. Planda Bandırma sınırlarında bulunan yaklaşık 4800 hektarlık bir alan sanayi bölgesi olarak gösterilmiş. Ülke genelinde eşine az rastlanır bir büyüklüğe sahip bu büyüklükteki bir sanayi bölgesi sadece Bandırma’yı değil bütün Marmara Bölgesi’ni etkileyebilecek bir kapasitede.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatansever23 Eylül 2014 09:52

    Turkiyede dogal doga alani kalmadi ki,br zamanlar su ictigimiz derelerden zehir akmakta baligi unut derelerde /Akarsularin cogunda canli kalmadi kirlilikten dolayi Kiyilar desen bir ondan daha kirli,yazik

  • vatandaş23 Eylül 2014 09:28

    köprü tamamda, heryeri imara açıp ekonomiyi sadece inşaata dayalı endekslerseniz o doğa acısını öyle bir alırkiii. Zaten günümüzde bahar kışa, kış yaza karıştı!!!!