E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiÇan2 Termik ve Karel sorusu---

Çan2 Termik ve Karel sorusu

Çan2 Termik ve Karel sorusu
25 Kasım 2024 - 11:09 borsaningundemi.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler…

BEKLENTİSİ İŞTİRAKİNDEN, KENDİSİ İSE ZARARDA

SORU- Çan2 Termik’in Venezüella’daki faaliyetleri ile ilgili bilgi alabilir miyim?
Burak Akdemir

CEVAP- Çan2 Termik, iştiraki üzerinden Venezuela’da faaliyette bulunuyor. Şirketin, Venezuela'da OFAC lisansına sahip %65 bağlı ortaklığı Denarius firması aracılığıyla yürüttüğü operasyonları bulunuyor. Bu faaliyetler kapsamında, ABD merkezli Chevron firması ile yapılan mevcut kontratlar temelinde bir ticaret sürdürülmekte. Ayrıca, Baker Hughes ve Repsol gibi uluslararası firmalarla da yeni kontratlar üzerine görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Bu durum, şirketin yurt dışı bağlantılarını güçlendirmeye çalıştığını ve operasyonel faaliyetlerini çeşitlendirmek istediği şeklinde yorumlanabilir.

Mevcut kontratlar doğrultusunda Denarius firmasının 2025 yılında yaklaşık 9,7 milyon dolar net kâr elde etmesi öngörülüyor. Ayrıca, muhtemel yeni kontratların eklenmesiyle bu tutarın daha da artırılması hedefler arasında yer alıyor. Venezuela’daki faaliyetler, Chevron ve diğer uluslararası firmalarla yapılan iş birlikleri sayesinde hem operasyonel hem de finansal olarak şirketin kârlılığına uzun vadede katkı sağlaması mümkün olabilecek.

Öte yandan Çan2 Termik, geçtiğimiz yıl hem gelirinde hem de kârlılığında ciddi bir düşüş yaşadı. Son açıkladığı 2024 dokuz aylık mali tablolarında da satışlarındaki düşüş devam etti ve dönem sonunda zarar yazdı. Hissenin fiyatı ise Kasım 2022’de en yüksek gördüğü 9,64 TL’nin ardından sürekli geriledi. Şimdilerde de 1,55 TL seviyesinde işlem görüyor.

MODERNİZASYON ÇALIŞMALARINDA SONA YAKLAŞILDI

SORU- Karel’in el değiştirmesinden sonra bir vizyon değişimi var mı? Şirkette bir değişiklik görüyor musunuz?
Şadan Bozkurt

CEVAP- Karel'in halihazırda sermayesinin yüzde 40’ını elinde bulunduran Öncü Girişim, aynı zamanda oy hakkının da yüzde 55,55’ine sahip bulunuyor. Öncü Girişim’in %75 hakim ortağı ise Doğan Holding. Bu itibarla Karal’in Doğan Holding’in çatısı altında olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Karel’in Doğan Holding’in çatısı altına girmesinden sonra gelişmeler şirketin stratejik odak noktalarında ve vizyonunda belirgin değişiklikler yaşadığı yönünde. Firma, modernizasyon ve verimlilik artırıcı projelere ağırlık verdiği gözleniyor. Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş’ün ekim ayında basına yansıyan açıklamalarında fabrikada yürütülen modernizasyon çalışmalarının %80’inin tamamlandığı belirtilmekte. Çalışmalar, verimlilik odaklı bir yaklaşımı desteklerken, Karel’in daha etkin bir operasyonel yapıya kavuşması hedeflenmekte. Firmanın maliyet verimliliğine odaklanarak 2025 yılına hazırlandığı ifade edilmekte.

Şirketin savunma sanayiine yönelik aldığı işler ise dikkat çekiyor. TUSAŞ ile yapılan 960.000 dolarlık Motor Kontrol Sistemi siparişi ve Bangladeş Silahlı Kuvvetleri için 856.000 dolarlık Askeri Santral teslimatı, savunma sektörüne yönelik iş alanlarına odaklandığını gösteriyor.

Bununla birlikte şirketin henüz istenen gelir artışını gerçekleştirdiğini söylemek zor. Son paylaştığı dokuz aylık dönemde gelirini sabit tutarken dönem sonunda zararını artırdı. Hissenin fiyatı ise son işlem gününde 8,87 TL’den kapattı. Fiyat Ekim 2022’deki seviyelere denk geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 1,59
En Yüksek: 1,59
En Düşük: 1,57
Değişim 2,58 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,53
İşlem Hacmi 75.859.840
Toplam Adet: 48.173.907
Ağırlıklı Ort.: 1,56
Son Değer: 9,05
En Yüksek: 9,22
En Düşük: 8,90
Değişim 2,03 %
FK: 0,00
PD / DD: 3,07
İşlem Hacmi 43.641.654
Toplam Adet: 4.838.671
Ağırlıklı Ort.: 8,85
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)