Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, bugünkü yazısında şirketlere ve yetkililere çok önemli bir uyarıda bulundu. Levent, birçok ilde maillerle asılsız kara listeler yayan kişi ya da kişilerin sorunu bulunmayan şirketleri zor durumda bıraktğını ifade ediyor. İşte Levent'in o yazısı:
TIKIR tıkır çalışan bir firmanın sahibisiniz. Kur çalkantısı, piyasalardaki zorluklara rağmen işlerin normal seyrinde ilerliyor. Ama o da ne? Bankanızdan sürpriz bir çağrı alıyorsunuz: "Kredinizi hemen geri ödemenizi..."
Ya da sürekli mal aldığınız bir tedarikçiden aniden, "Kusura bakmayın bu kez vadeli mal veremeyeceğiz" sözlerini duyuveriyorsunuz. Sonra bir başkasından, diğerinden... Ne oluyor diye işin peşine düştüğünüzde acı bir gerçekle karşılaşıyorsunuz. Size aniden sırt çeviren bankanız ya da iş çevreniz 'adınızın batanlar listesinde olduğunu' ya da 'iflas listesine' girdiğinizi söylüyor.
Türkiye'nin dört bir tarafı son günlerde böyle bir tablo ile sarsılıyor. Nereden çıktığı bilinmeyen bir yapı bazen firmaları, bazen sektörleri bazen de illeri hedef alarak gerçek dışı kara listeler yayınlıyor. batan....'lar@aol gibi web adreslerinden iş dünyasındaki kritik şirketlere ve bankalara postalanan listeler, sosyal medyadan da paylaşılıyor.
Önceki gün bana ulaşan Anadolu'dan bir işadamı firmasının adının da bu listelere sokulduğunu belirterek, "Bunu yapanların bize rakip şirketler olduğundan şüpheleniyorum. Ya da firmalarımızı veya sektörlerimizi krize sokmayı hedefleyenler var" diye konuştu. İnternet üzerinden gönderilen metni ve elektronik posta adresini paylaşan aynı işadamı, "Bulunduğum şehirde firmamla ilgili dedikodu hızla yayıldı. İşlerim etkilendi. Bankalarla kredilerimle ilgili sıkıntı da yaşayınca psikolojim bozuldu. Suç duyurusunda bulundum. Kimse bunlar bulunsun" diye konuştu.
Sonrasında yaptığım araştırma sonunda hem sosyal medyadan hem de internet üzerinden pekçok listenin paylaşıldığını buldum. Bu konuyu illerdeki ekonominin nabzını en iyi tuttuğunu düşündüğüm Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu'na sordum. Mersin'de yakaladığım Hisarcıklıoğlu tam da şu anda iş dünyasının boğuşmak zorunda olduğu büyük bir sorunu ele aldığımı söyledi. Bu işin aslında basında yer almasının listeleri yayanların işine geleceğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu başta konuşmayı reddetti. Ancak 'uyarı' niteliğinde bir yazı kaleme aldığımı belirtmem üzerine güvenini ifade ederek demeç vermeyi kabul etti.
'VİCDANSIZ KARALAMALAR' Son günlerde sosyal medyada bazı firmalar, sektörler ve hatta iller hakkında 'kara listeler' dolaştığının doğru olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu "Hiçbir mesneti olmayan bu tür sorumsuz ve vicdansız karalamalar, ülkemiz ve ekonomimiz için yeni sıkıntılar doğmasına neden olabilecektir. Sizin aracılığınızla Cumhuriyet Savcılarına çağrı yapmak istiyorum. Kendi illerinde ortaya çıkacak bu tür kara listeler hakkında lütfen gerekli hukuki işlemleri başlatsınlar" diye konuştu.
Bir Oda başkanının bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Savcılık hukuki süreci başlattı. Bakanlıkları da bu konuda önlem almaya davet ediyorum. Reel sektörümüze, firmalarımıza sahip çıksınlar. firmalarla, sektörlerle, illerle ilgili 'zordalar, batıyorlar' gibi dedikodular çıkarıp listeler hazırlanması veya yayınlanması hem ahlaksızlıktır, hem de ülkemize, milletimize, ekonomimize ihanettir" dedi.
Elektronik ortamda kendisine gelen bu listeleri düşünmeden birbirine gönderenleri kınadığını da belirten Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Arkadaş, yazıktır, günahtır. Art niyetli, çamur at izi kalsın düşüncesi ile çıkarılan dedikodular bunlar. Bu iddiaları elektronik ortamda birbirinize göndererek kara propagandaya alet oluyorsunuz. Yarın sizin başınıza gelmeyeceğinin garantisi var mı? Sanayimizin şirketlerimizin başarısının arkasında ciddi bir emek var, birikim var, vizyon var. İtalya ve Çin arasında en güçlü özel sektöre, en büyük sanayi üretim kapasitesine, en geniş üretim desenine sahip ülke haline geldik. Dedikodularla ayağımıza kurşun sıkmayalım."
*Bu yazıda firma ve sektör isimleri spekülasyonlara aracı olmamak için gizlenmiştir.
BDDK yasal tedbir almalı Rifat Hisarcıklığlu konuyla ilgili oda başkanlarının kendilerine anlatıklarını ve bankaların bu dedikodular üzerine nasıl harekete geçtiğini ise şu sözlerle paylaştı: "Doğu Anadolu'dan bir Oda Başkanım telefonla beni arıyor. "Başkanım; şu firmalar zorda, batıyor diye listeler ortalıkta dolaşıyor. O firma sahipleri de işlerini, güçlerini bırakıyor, bu dedikoduların gerçek olmadığını anlatmaya çalışıyor'' diyor. Bu durum birçok ilimizde aynen yaşanıyor.
Düşünebiliyor musunuz? Başka bir oda başkanımız aradı. Başka bir ilimizde bir firmamızın iflas ettiğine dair dedikodu yayıyorlar. Firmamız faaliyete, üretime devam ediyorum diye yerel gazetelere ilan vermek zorunda kalıyor.
İsimleri verilerek karalanmaya çalışılan bu firmalarımızda yüzler, binlerce insan çalışıyor, Buradan evlerine ekmek götürüyorlar. Bu insanların aileleri, çocukları var. Asılsız ithamlarla zor duruma düşürülmeye çalışılan bu firmalar bundan dolayı sıkıntı yaşadıklarında bunun hesabını kim verecek?
Ama daha da üzücü olan, bu tür karalamaları ciddiye alanların çıkmasıdır. Ne yazık ki bir bankamızın o ildeki şubesinin müdürü bu asılsız kara listeyi ciddiye alıp, firmanın bankaya daha vadesi gelmemiş bir ödemesi için firmanın hesaplarını bloke ediyor. Böyle bir şey olur mu? Bu ne vicdansızlıktır.
Buradan bankalara da sesleniyorum. Bu dedikodulara ve kara listelere itibar etmeyin. Yoksa kendi ayağınıza da kurşun sıkmış olursunuz. Tüm bankaları da uyarıyorum. Bu konuda lütfen gerekli duyarlılığı gösterin. Bu tür uygulamaların devam etmesi hainde Hükümetten ve BDDK'dan bu bankalar hakkında yasal tedbir alınmasını isteyeceğiz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.