E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, nisan ayında yüzde 1.3 artan sanayi üretimine ilişkin değerlendirmesinde, “İlk 4 ayda sanayi üretiminde artış yüzde 2.2 oldu. İlk 3 aylık ortalama ise yüzde 1.3’tü. 1. çeyrek büyüme verisi çok parlak gelmeyecek” dedi.
Nisan ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.3 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 arttı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, nisan ayı sanayi üretim endeksi verileri ile ilgili değerlendirmesinde, “İlk 4 ayda sanayi üretiminde artış yüzde 2.2 oldu. İlk 3 aylık ortalama yüzde 1.3’tü. Bu nedenle bugün açıklanacak 1. çeyrek büyüme verisi çok parlak gelmeyecek ancak nisan ayı sanayi üretim endeksi, büyüme için daha iyimser olmamıza olanak sağlayabilir” dedi.
HAMMADDE İTHALATI ARTTI
Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, endeksin nisanda 115.1, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin de 115.9 olduğunu belirterek, “Bunlar beklenenden biraz daha iyi gelmiş artışlar. Sırasıyla yüzde 5.1 ve yüzde 3.4’lük yükseliş var” ifadesini kullandı. Mart ayına göre bir artış beklentileri olduğunu, özellikle ara malı ve hammadde ithalatındaki artışların buna işaret ettiğini kaydeden Çağlayan, nisan ayında sermaye malı ithalatının yüzde 16, hammadde ithalatının da yüzde 18 arttığını hatırlattı.
İMALATTA YÜZDE 3.6 ARTIŞ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 yılı nisan ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre, takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2.3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada ise sanayinin alt sektörleri incelendiğinde nisan ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1.1 arttı.
Otomotiv üretimi mayısta geriledi
OTOMOTİV sanayi üretimi yurtiçi pazarın ithalatla büyümesinin etkisiyle, Mayıs ayında yüzde 3 düşüşle 96 bin 916 adet olurken, ilk beş aylık dönemde üretim geçen yıla göre yüzde 0.4 gerileyerek 467 bin 370 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıkladığı verilere göre, Mayıs ayında otomotiv sektörünün ithalatı yüzde 26.2 artışla 58 bin 976 adet oldu. İthalat Ocak-Mayıs döneminde yüzde 27.6 artışla 222 bin 245 adete yükseldi. İthalatın payı yüzde 78 düzeyinde.
Ergün: Artış devam edecek
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, Nisan ayı sanayi üretim endeksine ilişkin, “Artış sadece Nisan ayı ile sınırlı olmayacak, takip eden aylarda da devam edecek. İkinci çeyrekle büyüme, öngördüğümüz patikaya girmiştir. Bu yıl, geçen yıl elde ettiğimiz kazanımları koruyarak daha iyi bir büyüme sergileyeceğiz. Düşmeye başlayan kredi maliyetlerinin ve ertelenen yatırım ve tüketim talebinin iç talebe Nisan ayı itibariyle yansıması görülmeye başlamıştır” açıklamasını yaptı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:38)