E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBüyümenin adresi sermaye piyasaları---

Büyümenin adresi sermaye piyasaları

Büyümenin adresi sermaye piyasaları
31 Aralık 2016 - 11:13 borsaningundemi.com

Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) 2017'de büyüme için sermaye piyasalarını adres gösteriyor

KOTEDER Başkanı Nalan Erkarakaş, Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER)'nin 2016 yılına ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu. Erkarakaş ayrıca 2016 yılında dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalar yaptı.

2016'da bütün beklentilerin ötesinde hem küresel çapta hem de ülkemizde öngörülemeyen gelişmelerin olduğunu söyleyen Erkarakaş, Fed'in ve diğer ülke merkez bankalarının faiz artırımlar, Brexit sonrası Euro Bölgesi'ndeki belirsizlikler, ABD Başkanlık seçimler, Çin ekonomisindeki yavaşlama, küresel ekonomideki daralmanın başlıca sıkıntılar olduğunu belirtti.

Türkiye-Rusya arasındaki uçak krizi, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör olaylarının ülke ekonomisini yavaşlattığını dile getiren Erkarakaş, 2016'nın ilk çeyreğinde Türkiye'nin yüzde 4.5 büyüdüğünü yılın ilk 9 ayında ise büyümenin yüzde 2.2 olduğunu kaydetti. Bu gelişmelerin 2016 yılında şirketler açısından zor bir yıl inşa ettiğini ve kurlardaki dalgalanmaların yatırım cesaretini azalttığına değinen Erkarakaş 2017 yılına ilişkin olarak ise reformlar sayesinde şirketlerin yatırım imkanlarının artırılması ve düşük büyümenin önüne geçilmesinin asıl hedef olması gerektiğini söyledi. Yüksek teknolojili sanayi üretiminin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Erkarakaş, bu durumun Türkiye ekonomisinin sağlığı için önem arz ettiğini belirtti.

ŞİRKETLER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARINA YER VERMELİ

Yatırım ve üretime yönelik büyüme için şirketlerin kaynak ihtiyacı olduğunu söyleyen Erkarakaş, 2017'den beklentilerinin küresel anlamda belirsizliğin ve dalgalanmaların yavaşlayabileceği şeklinde olmakla birlikte gelişen ülkelere fon akışında rahatlama beklemenin gerçekçi olmayacağını kaydetti. Bu nedenle şirketlerin faaliyetlerini finanse etmeleri için banka kaynaklarının yanı sıra sermaye piyasası araçlarına da yer vererek büyüme ve yatırım finansmanı elde edilmesi gerektiğini belirten Erkarakaş, faaliyetlerin artan oranda sermaye piyasalarından fonlanması için düzenleyici kurumlarla ve sektör temsilcilerini bir araya getirecek çalışmaların sağlanması gerekliliğine dikkat çekti.
Dalgalı geçen 2016 yılında KOTEDER olarak hedefler doğrultusunda piyasanın gelişimine katkı sağladıklarını kaydeden Erkarakaş, vitrin yerine mutfakta olmayı tercih edip bu yönde ilerlediklerini sözlerine ekledi.
Erkarakaş, bu çerçevede öncelikle 2014 yılında geniş bir katılımla belirlenen halka açık şirketlerin uygulaması için tavsiye edilen ‘Halka açık şirketlerde etik değerler‘ konulu çalışmayı KOTEDER-Etik İtibar Derneği işbirliğinde düzenlediğini söyledi.

Bu kapsamdaki gayretlerin 2017 yılında da devam edeceğini söyleyen Erkarakaş, sermaye piyasasının gelişimi açısından önemli görülen organizasyon ve çalışmaları şöyle özetledi:

-2015 yılında destek vermeye başladığımız Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile birlikte borsa şirketlerinin kurumsal yönetim uygulamalarının geliştirilmesi amacıyla “Kurumsal Yönetim İlkelerinin Uygulanmasında Sermaye Piyasası Kurulu’na Destek” başlıklı projenin ilk aşamasında halka açık şirketlerin kurumsal yönetim ilkelerine ilişkin değerlendirmelerini almak amacıyladüzenlenen çalıştaya katıldık.Çalıştaya üyelerimizin ilgi ve katılımı oldukça yüksek oldu.Proje ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

-Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB)ile yaptığımız ortak çalışmalar çerçevesinde Birliğin “Güçlü Demokrasi Güçlü Sermaye Piyasaları” temalı ve çok geniş katılımlı ve başarılı geçen “Sermaye Piyasaları Kongresi”ni destekleyen dernekler arasında yer aldık.

2016 ŞİRKETLER İÇİN VERİMLİ GEÇMEDİ

Tüm bu yapılanların yanısıra TOBB nezdinde kurulan Sermaye Piyasaları Meclisi'nde sektörün önde gelen dernek temsilcileri ile birlikte halka açık şirketleri temsilen Borsa İstanbul Başkanı'nın Başkanlığı'nda toplantılar yaptıklarını ve bu toplantılara rapor, öneriler hazırladıklarını kaydeden Erkarakaş, yıl boyunca üyelerin katılımıyla sermaye piyasası mevzuatı konusunda eğitimler verdiklerini belirtti.
2016 yılında KOTEDER'in tüzüğünün güncellendiğini ve genel kurulda üyeliklere ilişkin değişikliklere gittiklerini, sermaye piyasası araçları ihraççılarının tamamının dernekleirne üye olabilmelerini sağladıklarını kaydeden Erkarakaş, bu sayede daha geniş kitlelere hitap edebildiklerini söyledi.
2016'da yapılan bunca çalışmaların yanında finansal okur-yazarlığa ilişkin önemli bir projenin yakında üyeler ve sektörle paylaşılacağını söyleyen Erkarakaş, 2016'nın şirketler açısından verimli yıl olmadığını söyledi. Erkarakaş, 2017 yılında sermaye piyasalarında atılacak adımlarla ivmenin yükseleceğini de sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muavin02 Ocak 2017 11:56

    bir tane olumlu yorum yok. yorum sizin...

  • yörük02 Ocak 2017 10:45

    mustafa şahin de mı bu derneğe üye. ayıp yaa

  • yerli mal02 Ocak 2017 09:20

    mustafa şahin de hapisten selam gönderiyor size

  • Kenan31 Aralık 2016 23:50

    Bu son 15 yılda rekor sayıda piyasa soyma oprasyonu oldu.İşte bu ulkede borsanın işleyiş mantığı. İlgililer ise hep seyrettiler. sadece bazen yapmacık yaptırımlar. yuz milyonu götürene 10 binlira ceza vermek gibi yapay yaptırımlar

  • Serdar31 Aralık 2016 23:48

    Borsada bu kadar niteliksiz şirket vaken bu mumkunmu. Bu küçük haimsiz şirketler daha nitelikli şirketlerle birleştirilip hacimli buyuk şirketle haline gelmeli.

  • emekliasker31 Aralık 2016 20:21

    doğru sizeğöre öyle 27 yıllık birikimim pul oldu

  • Aynı tipler31 Aralık 2016 17:22

    Yıllardır aynı isimler ne katkınız oldu Hepiniz koltuk sevdalısı 40 kurum kaldı İndan işsiz kalanlar kalitesiz Bırakın gidin gençlere

  • mehmetkaplan31 Aralık 2016 13:02

    sermaye piyasası dolandırıcılıktan öteye gitmez 30 tane şirket var yatırımcısını düşünen gerisi tokatlama peşinde...

  • torku31 Aralık 2016 12:53

    kombassan, ihlas gibi şirketlerle olmaz bu iş

  • sezai31 Aralık 2016 12:52

    borç namusdur, şirketler tahvil ihraç etsin. borcunu vadesinde ödesin. boş vaatlerle yatırımcıları kandırmasın

  • KILIÇ31 Aralık 2016 11:40

    GELECEKTEN CİDDİ ENDİŞE DUYUORUM TÜM SERMAYA EMLAK SEKTÖRÜNDE DÖNÜYOR ÜLKE MOLOZ YIGININA DÖNÜYOR BUNUDA BAŞARI GÖTERENLER VAR .SONUMUZ İYİ OLMADIGI GİBİ ÇOCUKLARIMIZADA MOLOZ MİRASI BIRAKACAGIZ.

  • recai31 Aralık 2016 11:34

    erdoğan olmasaydı olmazdı.erdoğan sayesinde yükseldi.dış mihraklar, fetöcüler kıskanıyor.erdoğan üstün büyük zekası ile tüm dünyayı alt etti.en çok geliri olan vatandaşlar türkiyede.abd fakirlikten kırılıyor.abdde insanlar aç.türkiyede herşey var.aypon yaptık,bilgisayar yaptık,uçak yaptık.tüm dünya türk malı cihazları kullanıyor.