E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin, 1. Çeyrek GSYİH verileri bugün saat 10:00’da açıklanacak. 2017’nin ilk büyüme verisi ekonominin canlandırılması açısından uygulama geçirilen tedbirlerin performansı ile ilgili olarak da önemli işaretler sunacak. Aynı zamanda 2016’da beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme performansının ne kadar devam etme eğiliminde olduğu da ortaya çıkacak.
İşte 2017’nin ilk büyüme verisi ile ilgili mutlaka bakılması gereken noktalar..
-ÖNCEKİ ÇEYREK BEKLENTİNİN ÜZERİNDE
Türkiye ekonomisi geçen yıl son çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 3.5 büyürken, 2016'nın tamamında yüzde 2.9 ile yine beklentilerin üzerinde büyüdü ancak ekonominin daraldığı 2009'dan bu yana en düşük büyümeyi kaydetti.
Beklenti 4. çeyrek büyümesinin yüzde 1.9 olması yönündeydi. 3. çeyrek büyüme verisi de yüzde 1.8 düşüşten yüzde 1.3 düşüşe revize edildi.
Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2016 yılında tarım sektörünün toplam katma değeri, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 4,1 azaldı, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 4,5 arttı, inşaat sektörünün toplam katma değeri yüzde 7,2 arttı ve hizmetler sektörünün toplam katma değeri yüzde 0,8 azaldı.
-BEKLENTİLER POZİTİF
Türkiye ekonomisinin ilk çeyrek büyümesine ilişkin beklentiler pozitif görülüyor. Reuters anketine katılan ekonomistler, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıl son çeyreğin üzerinde yüzde 4, yılın tamamında ise yüzde 3.5 büyüme bekliyor.
Reuters'ın 19 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre ilk çeyrek beklentileri yüzde 2.0-5.2; 2017 sonu için büyüme beklentileri ise yüzde 2.5-4.0 aralığında yer alıyor.
Anadolu Ajansı Finans Servisi’nin anketinde de beklentilerin oldukça pozitif olduğu görülüyo. AA’nın 20 ekonomistle düzenlediği ankette ekonomistlerin yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerinin ortalamasının yüzde 3,8 olduğu görülüyor. Ankete katılan ekonomistlerin yılın 1. Çeyreği için en yüksek büyüme beklentisi yüzde 5,2 olurken, en düşük beklenti yüzde 2 seviyesinde.
-SANAYİ ÜRETİMİ NE SİNYAL VERİYOR?
Büyüme rakamları açısından önemli öncü göstergelerden biri olan sanayi üretim verisi ilk çeyreğin son ayında hızlı bir yükseliş gösterdi. Sanayi üretimine ilişkin veriler yılın ilk çeyrek büyümesinin güçlü gelebileceğine yönelik işaretler sundu.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Ocak'ta yüzde 1,3 Şubat'ta yüzde 0,4 gerileyen sanayi üretimi Mart'ta yüzde 1,3 arttı. Beklenti, yüzde 0,8 artış yönündeydi.
Yıllık bazda ise Şubat'ta yüzde 1 artış gösteren sanayi üretimi, Mart'ta yüzde 2,8 yükselirken bu kalemdeki beklenti de yüzde 2,5 artıştı.
Sanayi üretimi verileri iç talebin canlanma eğilimi gösterdiğine dikkat çekti.
Sanayi üretimi ile birlikte dış ticaret ve bütçe büyümenin son çeyreği aşma ihtimalini güçlendiriyor. Bununla birlikte tüketim malı üretim ve ithalatındaki yavaşlama özel tüketim harcamalarının ilk çeyrekte zayıfladığına işaret ediyor.
HÜKÜMET TARAFININ BEKLENTİLERİ
Orta Vadeli Program'da (OVP) 2017 için yüzde 4.4 büyüme öngörülürken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci büyümenin ilk çeyrekte yüzde 4'ün üzerinde olacağını, 2017'de büyümenin yüzde 5'in üzerinde olmasını istediklerini söylemişti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise son yaptığı açıklamada bu yıl reformlarla yüzde 5 büyümenin olası olduğunu söyledi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de “2017'de OVP'deki büyüme rakamını yakalayacağız, hatta üstüne bile çıkabiliriz” açıklamasını yapmıştı.
YABANCI KURUMLARIN SON RAPORLARI OLUMLU
Son günlerde gelen yabancı kurum raporları da Türkiye’de büyümenin ivmeleneceğine işaret ediyor.
Dünya Bankası, dünya ekonomisinin 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 2,7'de tutarken, Türkiye ile ilgili büyüme tahminlerini yukarı çekti.
Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda büyüme performansına ilişkin tahminler ise yukarı çekildi.
Kurum, Türkiye ekonomisi için 2017 yılı büyüme tahminini yüzde 0,5 yükselterek yüzde 3,5'e çıkardı.
Türkiye ekonomisinin 2018 ve 2019 büyüme tahminleri ise yüzde 0,4 yükseltilerek sırasıyla yüzde 3,9 ve yüzde 4,1 olacağı tahmin edildi.Türkiye ekonomisinin büyüme hızında artış yapılmasına gerekçe olarak ise başarısız darbe girişiminin ardından ekonominin hızla toparlanması gösterildi.
Ayrıca siyasi belirsizliğin azalması, turizmin ve özel sektör bilançolarının iyileşmesi de nedenler arasında sayıldı.Türkiye'de anayasa değişikliğinin kabul edilmesinin ardından halen olağanüstü halin devam ettiği vurgulandı.
Türkiye ekonomisinin 2016'da kötü performans göstermesinde ise başarısız darbe girişiminin ardından iş koşullarının zayıflamasının, Rusya'nın uyguladığı yaptırımların ve yüksek enflasyonun rol oynadığı aktarıldı.
Dünya Bankası'nı takiben Morgan Stanley de Türkiye'ye ilişkin 2017 büyüme tahminini yüzde 2,3'ten yüzde 3,3'e çıkardı.
OECD, Türkiye için 2017 yılı GSYH büyüme beklentisini yukarı yönlü revize etti. 2018 için tahminini ise düşürdü.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:42)