E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBüyüme neden azaldı?---

Büyüme neden azaldı?

Büyüme neden azaldı?
10 Aralık 2010 - 15:02 borsaningundemi.com

Ekonomik büyüme 2011'de sürecek mi? Şeker Yatırım Ekonomisti İbrahim Aksoy yorumladı

Yılın 3. Çeyreğinde ekonomi yıllık bazda %5,5 büyürken, net dış talebin negatif etkisinin beklediğimizden oldukça yüksek olması, büyümenin %6,5’lik tahminimizin altında açıklanmasına neden oldu. Piyasa beklentisi ise %6,6 seviyesindeydi. Diğer yandan, takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre ekonomi 3. Çeyrekte 2. Çeyreğe göre %1,1 büyüdü.

Detaylara baktığımızda, iç talebin 2. Çeyrekte olduğu gibi büyümenin motoru olmaya devam ettiği gözlenirken, bu grubun 5,5 puanlık büyümeye katkısı 10,5 puan olarak gerçekleşti. Stok değişimi ve net dış talep ise büyümeden sırasıyla 0,4 ve 4,6 puan azalttı.

Özel tüketim 3. Çeyrekte yıllık bazda %7,6 artarken (2. Çeyrek: %6,2), özel yatırımlar yıllık bazda %34,4’lük sert bir yükseliş gösterdi. Kamu tarafında ise, harcamalar 3. Çeyrekte yıllık bazda %1,1 düşerken, yatırımlar %17,9 yükseldi.

Üretim cephesinde ise 3. Çeyrekte sanayi ve hizmetler sırasıyla %8,6 ve %6,5’lik yıllık artışlar gösterirken, tarımsal üretim %0,7 düşüş gösterdi. İmalat sanayi üretimi yıllık bazda %8,7 artarken, inşaat ve finansal aracılık hizmetleri sektörleri üretimi sırasıyla %24,6 ve %6,4 büyüme gösterdi.

Yorum: Bu sonuçlarla birlikte, ekonomi yılın dokuz aylık döneminde yıllık bazda %8,9 büyüdü. Her ne kadar 3. Çeyrek sonucu tahminimizin altında açıklansa da 2010 için %8 seviyesindeki tahminimizde değişikliğe gitmiyoruz. Kredi genişlemesi ve henüz sadece Ekim için açıklanmış olsa da sanayi üretim verileri gibi göstergelerin ekonominin 4. Çeyrekte 3. Çeyreğe göre yavaşlamadığına işaret ettiği görüşündeyiz. Bununla birlikte, ekonomik büyümenin 2011’de kaybolacak olan baz etkisi ve stok birikiminin yapacağı katkının azalacak olması nedeniyle %4,5’e yavaşlamasını bekliyoruz.

Cari açığın yarattığı finansal riskleri önlemek için kredilerdeki hızlı büyümeyi dengeli bir noktaya çekmek isteyen Merkez Bankası, faiz artışları dışındaki araçları faiz artışlarına tercih ediyor. Banka, hafta başında yayınladığı finansal istikrar raporunda, finansal akımların enflasyona düşüş yönünde vermesi beklenen destek nedeniyle geçici faiz indirimleri öngören bir senaryonun ön plana çıktığını ifade etmişti. TCMB’nin faiz artışları yerine zorunlu karşılıklarda yüksek oranlı artışları yapacağı görüşündeyiz. Banka’nın faizlerin seyri konusundaki daha ılımlı açıklamalarından sonra politika faizi için tahminimizde herhangi bir değişikliğe gitmek için erken olduğunu düşünürken, TCMB’nin bundan sonraki açıklamalarını yakından takip etmeye devam ediyor olacağız. Şimdiki durumda, Merkez Bankası’nın yılın son çeyreğinde faizleri sınırlı bir şekilde artırmaya başlayarak yıl sonu itibariyle 75 baz puanlık faiz artışına gitmesini bekliyoruz.


İbrahim Aksoy / Şeker Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)