E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Büyük yatırımcılar yüksek getiri için hisse piyasalarını araştırmaya başladı. On yıldan fazladır düşük performans gösteriyor olmalarına rağmen, dünyanın en büyük yatırımcıları korona virüs aşısının bir ralliyi tetikleyeceği umuduyla, değerinin altında işlem gören şirketlere yöneldi. Procensus’un neredeyse 15 trilyon dolarlık bir miktarı yöneten 150 küresel yatırımcının katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmanın sonucunda, yatırımcıların %35’inin aşının onaylanması beklentisiyle ‘değer’ hisselerine yöneldiğini ortaya koydu.
Çevrimiçi paylaşım platformundaki anket, katılan yatırımcıların %29’unun ‘değer’ şirketlerinin hisselerini toplamaya başlamadan önce piyasalarda bir geri çekilme beklediğini ortaya çıkardı. Yatırımcılar Kuzey Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya Pasifik bölgelerinde yoğunlaşıyor.
Yatırımcıların, kazançları ve büyüme potansiyellerine kıyasla düşük fiyattan işlem gördüğünü düşündüğü değer hisseleri, pandemi sürecinde darbe aldı. Aynı zamanda, Amazon ve Netflix gibi daha hızlı büyüyen, ‘büyüme’ hisseleri de, yatırımcıları güçlü hisse fiyatı artışlarıyla ödüllendirdi.
Geçtiğimiz hafta Bank of America, Axa, Barclays, Credit Suisse ve ING gibi şirketlerin hisselerini potansiyel “değer fırsatları” arasında gösterdi ve Avrupa değer hisselerinin, 2021’in ilk çeyreğinde büyüme hisselerine kıyasla %10 yükseliş göstereceği yönünde tahminde bulundu. Değer hisselerine dair algılardaki her değişim, bu şirketler için bir şeylerin değiştiği anlamına geliyor. Çünkü 2009’dan bu yana büyüme hisseleri karşısında, istikrarlı bir düşük performans sergiliyorlar.
Son verilere göre MSCI Büyüme Endeksi, MSCI Dünya Değer Endeksi’ni, geçtiğimiz on yılda her yıl geride bıraktı. Bu yıl da büyüme, değerin önüne geçmeye devam etti. MSCI Dünya Büyüme Endeksi, Eylül ayı sonunda, MSCI Dünya Değer Endeksi’ndeki %14,6’lık düşüşe kıyasla, %18,9’luk bir yükseliş gösterdi.
Oldfield Partners’ın ortağı Edward Troughton, 3,5 milyar dolarlık bir varlığı yöneten bir değer yöneticisi. Financial News’e yaptığı açıklamada, Troughton aşının bulunmasının küresel ekonomiye “devasa bir güven enjekte edeceğini” söyledi. Yatırımcı,
“kurumsal hisse sahiplerinin değer hisselerini araştırdığını görmeye başlıyoruz. Büyümenin değeri geride bıraktığı 11. yılda olduğumuz düşünülürse, bu oldukça dikkate değer”
dedi. Troughton’a göre, en büyük fırsatlar Avrupa ve Japonya’da bulunuyor. Troughton, “bu ABD piyasalarında çekici bir değer hissesi bulamayacağımız anlamına gelmiyor. Bulabiliriz ve buluyoruz da ancak oldukça nadirler” dedi.
Avrupa’nın en büyük varlık yöneticisi Amundi de değer hisselerine yönelik ilgide bir canlanma olduğunu söyledi. Geçtiğimiz hafta müşterilerine gönderdiği bir notta, “büyüme hisseleri için ortam idealdi, faiz oranları düştü ve ABD’nin teknoloji şirketleri ABD ve dünyada giderek daha dominant oldular” dedi. Açıklamasının devamında,
“ancak bu ideal ortamın sürme ihtimalini düşük görüyoruz. Yıllardır hareketsiz olan enflasyon, ekonomik teşvik önlemleri neticesinde yükselebilir. Tarihe bakıldığında, enflasyon dönemlerinde değer büyümeden daha yüksek performans göstermiştir”
ifadelerini kullandı.
Çevrimiçi platform AJ Bell’in Yatırım Direktörü Russ Mould, “birçok insan bunun gerçekleşmesini beklerken iflas etmiş olsa da, değerin büyüme karşısında iyi performans göstereceğini düşünmek için birçok iyi sebep var. Ancak bir garantisi yok” dedi. Yine de Mould, büyüme şirketlerinin yüksek performansının “piyasaların orantısız olduğu” anlamına geldiğini söyledi. En büyük teknoloji hisseleri şimdi S&P 500’ün yaklaşık dörtte birini temsil ediyor ve endeksin piyasa değeri büyümesinin üçte ikisine, son 12 aydır katkıda bulunuyor.
Mould, “bu 3, 1 trilyon dolar, diğer 494 ismin sadece 1,4 trilyon dolar yükseldiğini gösteriyor. Dolayısıyla burada değer olmalı çünkü ABD sadece teknolojide lider değil” dedi. Procensus’un anketine katılan tüm yatırımcılar, değer hisselerini bir fırsat olarak görmüyor. Yatırımcıların %20’si büyüme hisselerini tercih ediyor ve “değer tuzağından” kaçınıyor.
JPMorgan: Alternatif enerji hisselerinin yükselişi devam edecek
Altın almanın zamanı geldi mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsadan anlayanlar lütfen bizide aydınlatsın bir şirket ozsermayesinden cok zararı var. Sermayesi 1000000tl zarari 12000000tl borsada fiati 800tl bu anlama geliyor.
Borsa sabır işidir sabrın yoksa,düştüğü zaman çabuk panikleyeceksen,risk yönetimin sağlam degilse hiç bulaşma altın al döviz al yada risksiz ama az getirili fonlar var onlardan al.Bir bulaşırsan incelikleri çözene kadar zarar edebilirsin.Yada profesyonel yardim al.Internetten borsayla ilgili videoları seyret bilgi topla.
Öz sermaye neye göre hangi yıl sermaye arttırımı yapmış o şirketin malvarlığının bugünkü deyeri ne kadar onlarıda göz önünde bulundurmak lazım
Anlamadığın işe bulaşma
Tokatcilik
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:55)