E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küresel hisse senedi yatırımcıları yılın başından bu yana güçlü getiriler elde ettiler. Bu durum da onları finanstaki en eski sorulardan birini sormaya yönlendiriyor: Yaz tatili tam anlamıyla gelmeden önce kâr satışları yapılmalı mı?
Hisse senetlerinin yükselen değerlemeleri, artan enflasyon endişeleri ve merkez bankalarının hisse senedi piyasalarını hareketlendirmek için yaptığı likidite akışını sıkılaştırmak zorunda kalacağı endişeleri, önümüzdeki aylarda yatırımcıların piyasanın dışarısında kalma tercihini göz önünde bulundurmasına yol açtı.
Financial Times’ın haberine göre varlık yönetimi şirketi Schroders'in Baş Yatırım Yöneticisi Johanna Kyrklund, " ‘Mayıs ayında satış yapılmalı mı?’ sorusunu sürekli olarak duyuyorum” ifadelerine yer veriyor.
MSCI endekslerine göre, ABD hisse senetleri 2021'in başından bu yana yaklaşık yüzde 11 artarken, Avrupa borsalarındaki hisse senetleri yaklaşık yüzde 12 yükseldi. Asya-Pasifik bölgesindeki hisse senetleri daha sınırlı bir yükselişle yüzde 4'lük bir tırmanışa ulaştı.
Söz konusu kazanımlar, ABD, İngiltere, Avrupa, Japonya ve gelişmekte olan piyasalardaki çoğu endekste değerlemelerin uzun vadeli ortalamalarının çok üzerine çıkmasına destek oldu. Yine de Schroders müşterilerine yatırım yapmalarını tavsiye ediyor.
Kyrklund, "Özkaynak değerlemeleri piyasalarda yavaşlama zamanının geldiğini gösteriyor, ancak yatırımlarda çok fazla savunma seçeneği olmamasından dolayı ayağınızı gazdan çok fazla çekemezsiniz" dedi.
HSBC’nin yatırım birimi ve State Street gibi ünlü yatırım şirketleri de müşterilerine yaz aylarında piyasadan çıkış stratejisini tavsiye etmiyor.
Bununla birlikte, veriler bazı borsalarda, yaz başlamadan önce bazı yatırımları çekmenin başarılı bir strateji olduğunu gösteriyor. İsviçre bankası UBS, "Mayıs ayında satış" stratejisinin, yıl boyunca yatırıma devam etme stratejisiyle karşılaştırıldığında, son 15 yılda ABD borsalarında olmasa bile Avrupa borsalarında güçlü bir performans sunduğunu tespit etti.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Haziran ayı Avrupa borsaları için zayıf bir ay olma eğiliminde. UBS verilerine göre Avrupa endeksleri son yılın dördünde Mayıs ve Ekim ayları arasındaki altı ay içerisinde negatif getiri elde etti. Ancak ABD borsaları son yirmi yıldaki Mayıs ve Haziran ayları arasında sadece 2001 ve 2015'te getiriler negatife döndü.
UBS Küresel Servet Yönetimi Baş Yatırım Yöneticisi Mark Haefele, "ABD borsalarında mevsimsel sebeplerle zamanlama sağlamaya çalışılması, 2008-09 Küresel Finans Krizi’nden bu yana boğa piyasasındaki büyüme odaklı hisselerin yüksek performansının kaçırılmasına neden olurdu" ifadelerine yer verdi.
Kyrklund ayrıca borsalardaki ve ekonomik mevcut yükselişte "aşırı savunmacı olmak için çok erken" olduğunu ve bu nedenle mevsimsel hareketin yanlış bir hamle olacağını da belirtiyor. Yatırım uzmanı, “Görünürde bir resesyon yok. Bu nedenle nakdin üzerine oturamazsınız, yatırım yapmaya ihtiyacınız var” açıklamasına yer verdi.
Schroders, mevcut ortamda çok az gelir sağlayan veya hiç gelir sağlamayan devlet tahvilleri, altın ve nakit para gibi varlıklardaki düşüşler nedeniyle geleneksel güvenli liman varlıkların aleyhinde görüş bildiriyor. Bunun yerine Kyrklund, müşterilere değerinin altındaki hisselerine, finans hisselerine ve emtialara yatırımlarını arttırmalarını tavsiye ediyor.
HSBC ise yatırımcıların İngiltere ve Kıta Avrupası hisse senetlerine ve Güneydoğu Asya borsalarına yatırımlarını artırmalarını öneriyor. HSBC Varlık Yönetiminin Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Joanna Munro, "Devlet tahvilleri artık doğal bir portföy koruması değil" dedi.
State Street'in Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Lori Heinel, Avrupa hisse senetlerinin daha iyi performans göstermesini bekliyor. Ancak Heinel değerlemeler uzun vadeli ortalamalarının altında olduğundan ve Pekin'in para politikasını sıkılaştırmasından dolayı Çin hisse senetlerinin de "dikkate alınmayı hak ettiğini" düşünüyor.
Yatırım uzmanı "Ayrıca, ekonomik büyüme şoklarına karşı bir koruma olarak emtialara da yatırım ekledik” dedi.
Yaz aylarında borsalar sakinleşir mi?
Wall Street’te boğa piyasasının sonu yakın mı?
Yatırımcılar teknoloji hisselerine alternatif arayışında
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:34)