E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiBüyük Türkiye Fonu mu kurulacak?---

Büyük Türkiye Fonu mu kurulacak?

Büyük Türkiye Fonu mu kurulacak?
31 Ocak 2014 - 06:55 borsaningundemi.com

Başbakan Erdoğan'ın sıradışı ekonomik önlemlerinin detayları konuşulmaya başlandı

Başbakan’ın sözünü ettiği B ve C planları tartışılmaya başlandı. Hem döviz hem de hisse senedi piyasasında büyük dalgalanmaların önüne geçecek, regülatör görevi görecek bir ‘Fon’un kuruluş hazırlığı yapıldığı konuşuluyor.

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararı ile ilgili yorumu sorulduğunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan B ve C planları olduğundan sözetti. Erdoğan “Sonuçları görmek için bir süre sabredeceğiz. Ancak beklenen sonuç elde edilmezse B ve C planları devreye girebilir. Yüksek faiz kullanılabilecek tek enstrüman değildir” dedi.

Erdoğan’ın İran dönüş yolunda söylediği bu sözler sıcağı sıcağına yorumlanırken, “Acaba bir Tobin vergisi mi geliyor” endişesi yarattı. Sermaye hareketlerine sınırlamaya yönelik bir düşünce olmadığı en yetkili ekonomi kurmayları tarafından dün vurgulandı bu iddialar yalanlandı. Bunun üzerine Erdoğan’ın sözünü ettiği B ve C planlarının neler olabileceğine yönelik tahminler başladı.

Kulislerde öne çıkan plan dünyada pek çok örneği olan bir devlet yatırım fonunun kuruluşu ile ilgili hazırlıklar oldu. Fonun iki temel işlevi olacağı, herşeyden önce finansal piyasalarda bir regülatör görevi yani dengeleyici olacağı belirtiliyor. Ayrıca fon, fiyatların çok düştüğü noktalarda alımlar yaparak önemli kazanımlar da elde edebilir.

Kamu Ortaklığı İdaresi gibi

Borsanın yıllar önceki halini hatırlayanlar, piyasada bir kamu otoritesi gibi konumlanan Kamu Ortaklığı İdaresi’nin işlevini hatırlatıyorlar. Kamu Ortaklığı İdaresi’nin elemanları her gün borsa salonuna gelir, eğer fiyatlar aşırı düşerse alım yönünde, aşırı yükselirse satım yönünde hareket ederek bir denge sağlamaya çalışırlardı. Borsanın lokomotif kağıtlarında yapılan bu alım ya da satımlar dalga dalga diğer hisselere de yayılırdı. Her ne kadar Borsa’nın büyüklüğü artık, tek bir kurumun davranışı ile yön değiştirmeyecek hacime ulaştıysa da psikolojik olarak bir Türkiye Fonu’nun BİST’deki duruşunun diğer yatırımcıların reflekslerinde değişime neden olabileceği belirtiliyor. Aynı fonun sadece hisse senedi piyasasında değil, döviz piyasasında da düzenleyici bir rol oynayabileceğine de dikkat çekiliyor.

Devlet özel sektör el ele kurabilir

Her ne kadar yatırım fonlarını genellikle kamu otoritesi kursa da, Türkiye için oluşturulacak modelde kamu ve özel sektörün bir arada hareket edebileceği de belirtiliyor. Fonun ilk etapta 10 milyar dolar büyüklüğünün olabileceği belirtilirken, bu havuza en büyük katkıyı devletin yapması bekleniyor.

Sözkonusu katkı için kaynağın İşsizlik Fonu’ndan sağlanabileceği belirtiliyor. İşsizlik Fonu’nda halen 65 milyar TL‘nin üzerinde bir para bulunuyor. Bu kaynağın en az yüzde 20’lik kısmının Büyük Türkiye Fonu’na aktarılabileceğinin altı çiziliyor. Fonun yüzde 15-20’lik kısmının yani 1 ile 1.5 milyar dolarlık kısmının da özel sektör tarafından oluşturulabileceği ifade ediliyor. Gelen talebe göre özel sektöre verilecek payın artırılabileceği ya da Fon’un büyüklüğünün 15-20 milyar dolara çıkarılabileceği de konuşuluyor. Bir başka görüşe göre de kurulacak fonun büyüklüğünün ilk etapta milyar dolarlarla ifade edilmesine gerek yok. Kore’nin devlet fonunu ilk etapta 1.1 milyar dolar Azerbaycan’ın Ulusal Petrol Fonu’un ise sadece 300 milyon dolarla kurduğuna dikkat çekiliyor. Bu fonların daha sonra sırasıyla 60 ve 30 milyar dolarlık büyüklüklere ulaştığına vurgu yapılıp şu değerlendirmede bulunuluyor:

“Önemli olan fonun büyüklüğünden çok işlevi. Fonun alacağı tavır, piyasa için de gösterge olacak. Bir nevi pusula görevi görecek. Dolayısıyla psikolojik etkisi parasal büyüklüğünün getirdiği ağırlıktan daha fazla olabilir. İlk etapta 1 milyar dolar büyüklükle kurulsa bile piyasalar üzerinde etkili olabilir.”

GM ve BofA böyle kurtuldu

Ülke yönetimleri son yıllarda işlerin sarpa sardığı dönemlerde varlık alım programları uygulayabiliyorlar. Örneğin ABD Hazinesi, Lehman Brothers batışı ile başlayan krizde bir otomotiv devi olan GM’in batma noktasına geldiğini görünce 49.5 milyar dolarlık bir hisse alımı yapmıytı. GM’in yüzde 61’i ABD devleti’nin eline geçerken, işler düzeldikten sonra bu hisseler Kasım 2010’dan itibaren peyderpey elden çıkarıldı. Yine benzer bir şekilde sorunlu varlıkların kurtarılması programı çerçevesinde Bank of America’ya da 45 milyar dolar enjekte edilmişti. 2009’dan sonra kriz etkisini kaybedince BofA aldığı bu kaynağı devlete ödemişti. ABD hükümeti bu tip hareketleri “Sistemin işlemesi, sektörün büyük oyuncularının kaybedilmemesi, ekonomik istikrar ve işsizliğin zincirleme biçimde hortlamaması” adına yaptığını duyurmuştu.

Dünyada örneği çok

- Devlet fonları tüm dünyada çok amaçlı olarak kullanılıyor. Devletin stratejik roller biçtiği sektörler, bu fonlar tarafından destekleniyor.

- Devlet fonları zaman zaman dünyada varlık fiyatları düştüğünde yani alım fırsatları doğduğunda başka ülkelerde de yatırım yapabiliyor.

- Ancak Türkiye’de kurulacak fonun şu an ilk etaptaki görevinin iç piyasada bir denge unsuru olarak çalışması olacağı konuşuluyor.

- Şu an dünyada 70’in üzerinde devlet fonu var. Büyüklükleri 300 milyon dolarla 90 milyar dolar arasında değişiyor ve toplamda 2 trilyon doların üzerinde bir varlığa sahipler.

- Bu fonları cari fazla veren ülkeler ağırlıklı olarak kurarken, cari açık veren Brezilya, Şili, Peru Güney Afrika, Endonezya gibi ülkelerin de devlet fonu kurduğu dikkati çekiyor.

- Fonlarda yönetim şöyle işliyor: “Fon yasayla kuruluyor ve başında özerk bir yönetim komitesi bulunuyor. Üyeler ağırlıkla ekonomi bürokratlarınca atanıyor.”
Bazı fonlara özel sektörde deneyimli, başarısını kanıtlamış CEO’lar da getirilebiliyor. Fonların günlük işleyişine karışılmıyor ancak yıllık hesapları ve performansı parlementolar tarafından denetleniyor.

Dolar yine 2.30 TL’den döndü

Likiditenin oldukça düşük olduğu piyasada gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış baskısıyla öğleden önce 2.30 TL’ye çıkan dolar, Romanya Merkez Bankası’nın müdahalesi ve Rusya’nın da gerektiğinde müdahale edebileceğini açıklaması sonrası havanın olumluya dönmesiyle inişe geçti. Dolar günü 2.2520 TL seviyelerinden tamamladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, sermaye hareketlerine herhangi bir kısıtlama getirilmeyeceği yönündeki açıklamasının da TL’de aşağı hareketi desteklediği belirtiliyor. Rusya Merkez Bankası’nın döviz kurunun hedef koridordan sapması durumunda sınırsız müdahale yapabileceğini açıkladı. Romanya’da merkez bankası piyasaya doğrudan müdahalede bulunurken, Hindistan’da politika yapıcılar finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için tüm gerekli tedbirleri alacakları taahhüdünde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FAN FUN FON biryere kon.01 Şubat 2014 18:04

    Fona mona gerekyok başbakan herşeyi borsaya kote etmeye başladı bari KERHANELERİde halka açta fonlara gereksinme kalmaz eeeee irde dışarıdan büyükleri çağırdınızmı ülkeye giren parlara bakın dersiniz .

  • fak fuk fon.31 Ocak 2014 21:41

    ısadamlarını tehdıt etme yeter ...

  • Demokrat31 Ocak 2014 21:02

    Piyasalar,Büyük Yatırım Fonları artık size inanmıyor ve güvenmiyor.Vazo kırıldı birdaha da yapışmaz.

  • Demokrat31 Ocak 2014 20:59

    Halk sizden tek şey istiyor.Çekip gidin artık.

  • vatandaş31 Ocak 2014 20:28

    Ülke fonuna OK amma velakin işsizken para alamadığımız işsizlik fonunun kutulanmasına Hayır....

  • Yabancı31 Ocak 2014 19:59

    Rıza Sarraf'ın uçağına binen bakanları açıklamadan Sn.Başbakan'a inanmak zor.

  • flamenco7231 Ocak 2014 18:23

    Duruşum muhalif olmasına rağmen bu ülke fonu fikrini sonuna kadar desteklerim...Bu işte kesinlikle hayır var..Dünyanın geleceği mecburi nokta budur..Biz geride kalmazsak iyi olur

  • nuri31 Ocak 2014 17:55

    devrem vergileriyle duble yollar yapıp sonrada övünerek anlatanlar şimdide Türkiye fonu kurmak istiyor.. Türkiye'de fon=amacı dışında kullanımı mübah olan beleş kaynak

  • YILMAZZ31 Ocak 2014 17:24

    Sayın Başbakan ,hala işin gerçek yüzünü göremiyor.!!şu gerginliği yokedin,önünüze gelene fırça atıp tehdit etmeyin,işadamları bazı tespitlerde bulundu diye,farklı düşüncede olanları vatan haini olarak nitelemeyin.,,hukuk sistemini mıncıklama isteğinden vazgeçtiğinizi hissettirin,,yolsuzlukları örtbas etmeyin,,dışardan bakan gerilimin yokolduğunu görsün,,,,ondan sonra kerim abdulcabbar fonu,,Gazoz kapağı fonu,yada ıvır zıvır fonu bile kursanız ,HEM YERLİ HEMDE YABANCI YATIRIMCI müşterisi çıkar.!!tüm bunlar gözönüne alınmayıp sadece parasal önlemlerle ekonomi rahatalar derseniz vallahide olmaz billahide olmaz.!!

  • can31 Ocak 2014 17:00

    büyük türkiye fonu yöneticisi de bilal ni

  • gözen31 Ocak 2014 12:50

    flamenco72 bu tahminin tuttu görüğüm kadarıyla dün burada bi haberin altına yazmıştın..peki bu devletleştirme değil mi?..

  • flamenco7231 Ocak 2014 11:32

    Hükümet fonunu sadece piyasayı düzenleyici bir unsur gibi görmeyip geleceğin süper verimli ekonomik dünyasının bir gereği olarak düşünmeliyiz..Devletler neo stokratik devletçi yaklaşımlara zorlanacaklar zaten..Biz öneden gidersek yol alırız..Çinde 30 katlı binanın 360 saatte iç dış bittiği, 3 boyutlu baskı teknolojilerinin inşaat sektörüne uygulanacağı, instgramın 1 milyar dolara satıldığında sadece 13 kişi istihdam edebildiği bir gelecek dünyadan bahsediyoruz..Çoğumuz uzun zamandır internet bankacılığı kullanıyoruz..şubeye gitmişliğimiz de yoktur.. O halde işsizlik ve gelir dağılımı bozuluğu hangi ajanlarla kompanse edilebilir..? sorusunun cevabı ÜLKE FONLARINDA saklı olacak..Bir düşünelim...Bir devlet (TC) ülke fonuna aldığı aşırı verimli şirket hisslerinden gelen kar paylarını (temettüleri) sosyal güvenlik harcamalarına aktarırsa ne olur..Türk işsizinin maaşını Wall MART, Tüpraş, Apple, Petkim, Honda vs ödemiş olur.Diğer taraftan genel krurlda devlet de temsil edileceğinden suiistimaller birazzz sıkarrr..:)...Vesaire vesaire...İlişkili kavramlar..otomasyon, mekatronik, robotik vs..Ölçek; robotlar dışında kimsenin çalışmadığı dev ve verimli işletmelerin ortağı olmak..Stokrasi çağına hoş geldiniz :)

  • vatandaş31 Ocak 2014 10:38

    Kurallı piyasa oluşturulacakmış,yolsuzlukla mücadele edilecekmiş,NE YANİ BUNDAN SONRA MÜMİN KARDEŞLERİMİZ DOLARCIKLARINI AYAKKABI KUTUCUKLARINDA SAKLAYAMAYACAKLARMI...püfflemeyin la bizi...

  • xxx31 Ocak 2014 09:54

    Ayakkabı kutusu out, yeni fon in olacak. Manipülasyonun dibini göreceğiz yakında demek oluyor.

  • mert31 Ocak 2014 09:50

    sana boşuna büyük üstat demiyoruzya ne varsa sende var üsdad

  • eser31 Ocak 2014 09:25

    Çok geç kalınıyor çok,,dünya bunu çoktan halletti,biz geriden geliyoruz.