E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
En büyük borsa rallileri ayı piyasasında gerçekleşir. Bu durum, makul olduğu kadar kompleks de olan nedenlere bağlıdır.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yılbaşına yakın zamanlardan bu yana ABD borsalarında yaşanan ralli göz önüne alındığında, birçok uzmanın ayı piyasasının sona erdiği müjdesini verdiğine şahit olduk. Belki de haklılardır. Bunda, yaşanan rallilerin büyük etkisi olduğu ise açık. Peki gerçekten bu ralliler boğa piyasasının habercisi mi yoksa ayı piyasasının rutini mi?
ABD’li yatırımcı Steve Burns, bugünlerde oldukça volatil seyreden piyasaların gündemine dair önemli bir noktaya parmak basıyor: Ralli.
Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, özellikle büyük rallilerin hangi piyasa koşullarında daha sık görüldüğünü ve nedenlerini tartışıyor.
En büyük ralliler neden ayı piyasalarında olur
En büyük borsa rallileri ayı piyasalarında gerçekleşir. Normal bir boğa piyasasında hisse senedi endekslerinde neredeyse hiçbir zaman yüzde 5'lik bir ralli görülmez; olur da görülürse, bu ancak kısa vadeli bir fiyat zirvesinin sinyalini veriyor olabilir.
Piyasa, büyük boyutlu hareketler için yüksek volatiliteye yani oynaklığa ihtiyaç duyar. Borsa endekslerinde yukarı yönlü hareketlere çoğu durumda belirsizlik ya da FOMO adı verilen treni kaçırma korkusu ve düşük likidite neden olur. Yukarıya doğru büyük bir hamle yapmak için çok az inançla birleşen çok fazla duygusal satın alma gereklidir. İki yönlü volatilite boğa değildir ve düşüş trendindeki bir piyasada gerçekleşen bir ralli, yeni bir yükseliş trendinin başladığı anlamına gelmez.
Normal bir boğa piyasasında hisse senedi endekslerinde neredeyse hiçbir zaman yüzde 5'lik bir ralli görülmez
Boğa piyasası ayı piyasasına karşı
Boğa piyasaları yavaş ve istikrarlı olma eğilimindedir; ayı piyasaları ise volatil ve dalgalı olma eğilimindedir. En büyük günlük ralliler bu nedenle ayı piyasalarında yaşanır; en büyük günlük satışlara ise en çok boğa piyasalarında rastlanır.
Yükseliş trendleri daha yüksek tepeler ve daha yüksek dipler oluştururken, düşüş trendleri daha düşük tepeler ve daha düşük dipler oluşturur. Bu, yukarı yönlü bir kırılma ile aşağı yönlü bir alım satım aralığındaki volatilite arasında filtreleme yapmak için izlenmesi gereken temel ölçüdür. Büyük yükseliş günleri ve büyük düşüş günleri ayı piyasası hareketlerdir. Bir günlük hareket yeni bir trend başlatmaz. Yeni bir trend genellikle bir önceki direnç bölgesinin yukarısına doğru yüksek hacimli bir kırılma ile başlar ve ardından bir gün boyunca devam eder.
Büyük yükseliş günleri ve büyük düşüş günleri ayı piyasası hareketlerdir.
Ralli istatistikleri
Borsa istatistikleri için en iyi referanslardan biri, Jeff Hirsch tarafından yazılan yıllık ‘Stock Traders Almanac’ıdır. Almanak, hem yukarı hem de aşağı yönlü olarak en büyük Dow Jones puan dalgalanmalarını listeler.
Almanağın sunduğu verilere göre, 1950 yılından önce Dow Jones’ta yüzde olarak en büyük 10 rallinin şu yıllarda gerçekleştiği görülür: 1929, 1931, 1932 ve 1933. Bu, Büyük Buhran sırasında tüm zamanların en kötü borsa çöküşü ve ayı piyasası dönemine denk gelmektedir. Oysa bu yükselişler uzun vadeli bir düşüş trendi içindeki dalgalanmalardan başka bir şey değildi.
1950 yılından bu yana görülen ve yüzde bakımından en büyük 10 rallinin ise 1987, 2002, 2008 ve 2009 yıllarında gerçekleştiği görülür. Bunlar aynı zamanda son 35 yılın en kötü ayı piyasası satışlarına denk gelir.
Çoğu durumda, bir ayı piyasasındaki düşüş trendi sırasında gerçekleşen büyük bir yükseliş rallisi, yukarı yönlü ve kısa vadeli bir pozisyondan kârla çıkmak veya fiyat tekrar düşmeden önce kısa satış yapmak için bir fırsat niteliği taşır.
Trend değişikliğine karşı tuzak ralliler
Özellikle bir yatırım aracı çok fazla satılmışsa veya aşırı kısa vadeli düşük teknik seviyelere çıkmışsa, ayı piyasalarında büyük ralliler görmek normaldir. Teknik analizde, düşüş trendinde kısa vadeli bir rallinin gerçekleşme olasılığının yüksek olup olmadığını belirlemek için aşırı satım göstergesi olan RSI’ı yani Göreceli Güç Endeksi’ni (Relative Strength Index) veya Bollinger Bantları’nı kullanmak gerekir.
Yatırımcılar için, bir rallinin büyük bir düşüş trendi içindeki tuzak bir yükseliş mi yoksa önemli teknik direnç seviyelerini kırarak trendin tersine döndüğünün sinyalini veren bir yükseliş mi olduğunu filtrelemek için sistematik bir süreç geliştirmesi oldukça önemlidir.
Enflasyon verileri ayı piyasasının sona erdiğini mi gösteriyor?
Wall Street’te ayılar kaçtı, boğalar trafiğe takıldı
Morgan Stanley: Boğa piyasasında değiliz
Wall Street’te FOMO rallisi neden durdu?
Wells Fargo: Borsalar ralliye hazır değil
Borsalardaki rallinin pili neden bitti?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Milleti kandırıp kitlemek içinmi aceba
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:17)