E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB), son dönemde yapılan halka arzların bazılarının nitelikleri ve performanslarına yönelik eleştirileri dikkate alarak, sermaye piyasalarının etkin ve verimli bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla, sektörün ortak çalışmasının ürünü olan, "TSPAKB HALKA ARZ İLKELERİ"ni açıkladı.
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Atilla Köksal, sermaye piyasalarının varoluş sebebinin, tasarrufları ihtiyaç duyan şirketlere yönlendirerek ekonominin büyümesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Halka arzların bu anlamda sermaye piyasasının başlangıç noktası olduğunu belirten Köksal, “Türkiye’deki şirketler daha çok orta ve küçük ölçekli. Bunlarının çoğunun özkaynak ihtiyacı var. Halka arzlarda bu ihtiyaca bir çözüm sunuyor” dedi.
Halka arz seferberliğinden memnun kalmadıklarını dile getiren Köksal, “Bunu sebebi de birçok şirketin yatırımcıya zarar ettirmiş olması. Bu zararın borsanın tarihi rekor kırdığı zamanlarda olması bizi en çok üzen yanı oldu. Bu, şirketlerin halka arzının yanlış yapılmasından kaynaklanıyor. Bu hataların bir daha olmaması için düzenleme getirilmesi konusunda karar aldık. Ve bir ekip oluşturduk. Sektör olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Bizimde hatalarımızın olduğunu biliyoruz. Bu hataların önüne geçmek için bu çalışmayı yaptık” dedi.
Köksal, buna rağmen, son iki yıl içinde yapılan halka arzların olumsuz sonuçları olduğunu, konuyla ilgili rahatsızlıklarını pek çok platformda paylaştıklarını söyledi. Özellikle geçtiğimiz iki yılda yapılan yanlışlardan dersler çıkarıp, piyasaya olan güvenin tazelenmesi gerektiğini vurgulayan Köksal, “Birliğimiz bu süreç içerisinde halka arzlardaki olumsuz sonuçları tüm sektörün ortak sorunu olarak gördü. Halka arzların üyelerimiz olan aracı kuruluşların katılımı olmadan gerçekleştirilmeleri mümkün değil. Bizde bu gerçekten hareketle, sorunu çözmek için sektör ilkeleri oluşturmaya karar verdik. Bunun için TSPAKB bünyesinde gönüllü sektör çalışanlarının yer aldığı bir çalışma grubu kurduk. Çıkan sonuçları, önerileri tüm sektörle paylaştık ve nihayetinde tüm üyelerimizin gönüllü olarak uymayı istedikleri ilkeleri belirledik” diye devam etti.
‘Halka arz ilkeleri’ üç başlıkta düzenlendi: Halka arz faaliyetlerine ilişkin ilkeler, şirketlere ilişkin ilkeler ve yatırımcılara ilişkin ilkeler. İşte o ilkeler…
HALKA ARZ FAALİYETLERİNE İLİŞKİN İLKELER
1. Üyeler, halka arz faaliyetlerine, sadece gelir amaçlı bakmazlar
2. Üyeler, prensip olarak kendilerinin yatırım yapmayacağı şirketleri halka arz etmezler.
3. Üyeler, halka arzların geniş katılımlı konsorsiyumlar oluşturularak gerçekleşmesine gayret gösterirler.
4. Üyeler, kurumsal finansman ve araştırma ekibinin niteliğini artırmak için gerekli özeni gösterirler. Çalışanlarının, halka arz sürecinde gerekli özen ve itinanın gösterilmesini sağlamaya yönelik eğitimlere katılmasını sağlarlar.
5. Üyeler, şirketler ile yatırımcı arasında eşit mesafede bulunularak, iki tarafın haklarını dengeli olarak gözetirler.
6. Üyeler halka arz fiyatlarının belirleneceği değerleme raporlarının, varsayımları ve dayanaklarını detaylı bir şekilde içererek hazırlanmasını ve yatırımcılarla paylaşılmasını sağlarlar.
7. üyeler SPK tarafından yayınlanmış uluslar arası değerleme standartlarına uyarlar.
8. Üyeler, halka açılacak şirketler tarafından sunulan değerlemeye baz teşkil edecek varsayımlara ihtiyatla yaklaşırlar. Farklı değerleme yöntemleri kullanılarak elde dilen sonuçlar arasında büyük farklar varsa ,farkın açıklanabilir, hesap verilebilir, savunulabilir olmasına özen gösterirler.
9. Üyeler, halka arz fiyatının tüm paydaşlar için adil olmasına gayret ederler.
10. Üyeler, halka arzda fiyat aralığını dar tutarlar.
11. Üyeler, sektör, şirket ve ihraç bazında farklılıkları dikkate alarak, halk arz fiyatının iskontolu olarak belirlenmesine gayret ederler.
12. Üyeler, halka arzın çoğunluğu yurt içi ve/veya yurt dışı kurumsal yatırımcıya tahsis edilmemişse, fiyat aralığı uygulamazlar, tek fiyattan talep toplarlar.
13. Üyeler, belirlenen fiyat bandı aralığında, yurt içi ve yurt dışında yeterli talep varken, izahnamede belirlenen yatırımcı grupları arasında tahsisat oranlarını değiştirmez, tahsisat kaydırması yapmazlar.
14. Üyeler, halka arza yurt içi ve yurt dışında yeterli talep oluşmazsa, halka arz tutarını küçültmek yerine, halka arzı iptal etmeyi ya da ertelemeyi tercih ederler.
15. Üyeler, halka arzda, izahnamede belirtilenler haricinde yatırımcılara herhangi bir yol ve yöntem aracılığıyla farklı fiyat uygulamazlar.
16. Üyeler, halka arzlarda verilecek teşvikleri, süreye bağlı olmayan ve hisse senedi fiyatını etkilemeyen yöntemlerden seçerler.
17. Üyeler, tahsisatın ağırlıklı olarak yabancı yatırımcılara ayrıldığı halka arzlarda Uluslararası Halka Arz Sirküleri (International Offering Circular) olmasını tercih ederler.
HALKA ARZ EDİLECEK ŞİRKETLERE İLİŞKİN İLKELER
1. Üyeler halka arzını yapacakları şirket konusunda seçici davranırlar;
2. Üyeler halka açılacak şirketin doğru zamanda ve adil fiyattan halka arza yönlendirilmesine dikkat ederler;
3. Üyeler halka açılacak şirketin değeri odaklı rekabet yapmazlar;
4. Üyeler halka arz edilecek şirketlere yatırımcı menfaatlerini koruyacak yapılandırmalar tavsiye ederler;
5. Üyeler halka açılacak şirketlerin temettü dağıtımı politikasının açıkca duyurulmasını önerirler;
6. Üyeler halka açılacak şirketin bağımsız denetim raporlarının nitelikli olmasına dikkat ederler;
7 Üyeler halka açılacak şirketin bağımsız denetim raporlarının nitelikli olmasına dikkat ederler;
8. Üyeler halka arz edilecek şirketlerin asgari olarak finansal ve hukuki açıdan ayrıntılı inceleme çalışmasına tabı tutulmasını sağlar.
HALKA ARZ YATIRIMCISINA İLİŞKİN İLKELER
1.Üyeler uzun vadeli düşünen bireysel yatırımcılar ile kurumsal yatırımcıların halka arza katılması için çaba harcarlar;
2. Üyeler halka arzda bireysel yatırımcıya tahsis edilen payın, halka arzın tabana yayılması amacıyla mümkün olduğunca çok yatırımcıya ulaşması için azamı özeni gösterirler. Halka arzlarda en yaygın müşteri kitlesine ulaşmayı hedefleyecek şekilde pazarlama yaparlar;
3. Üyeler halka arzın yapısına uygun yatırımcı grupları ve tahsisat oranlarının belirlenmesine dikkat ederler;
4. Üyeler halka arzda en kısa surede en yüksek getiriyi elde edeceklerine yönelik müşteri kanısını değiştirmek için çaba gösterirler.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
CAN RUMUZLU ARKADASA KATILIYORUM HEPSI HIKAYE VE ALDATMACA DERTLERI KY CIYI NASIL SOYARIM VE PATRONA YARANIRIM BENCE BU ARALAR BORSADAN UZAK DURMAK HAYIRLIDIR 4 YILDIR MEMSA VE ZORLUDAYIM ZARARIM YUZDE SEKSEN
Bence sadece ve sadece yasal olarak şu düzenleme getirilse herşey çözülür. "İMKB ye kote olan şirketlerin İMKB'ye kote olmayan paylarındaki yönetim ve denetime ilişkin tüm imtiyazlar yok hükmündedir." böyle bir kanun maddesi sorunlarımızın %90 ını çözer emin olun.
şirket patronları sürekli kendi hisselerini satıyorlar bu da hisse fiyatını düşürüyor buna bi çözüm bulunmadıkça bireysel yatırımcı gelmez.gelsede yatırımcı olmaz karı gördügünde satar.eğer gerçek anlamda yatırımcı isteniyorsa patronların hisse alım satımını hakkında daha ayrıntılı ve sınırlayıcı bir düzenleme olmalı.Patron yüklü miktarda hisseyi bir kişiye sattı gösteriyo bildiriyo sonrada o yüklü hisse yavaş yavaş halka arz ediliyo.Halka arza gelince şirketler piyasa fiyatını yüksek belirliyor.şirket degerlendirmesi şeffaf olmalı ve finansal tablolar düzgün olmalı halka arzdan önce kar yapan şirket halka arzdan sonra zarar yazıyo.bir başka sorun ise patron kendi kurdugu bir başka şirketi halka açık şirkete satıyor. bu yatırımcılarda hoş karşılanan bişey değil.
bir madde de ben ekledim.ek madde:halka arz edilecek şirket hisse senedinin pd/dd=0.50'den fazla fiyatla arzı yasaktır.ayrıca şirketin borç/özvarlık oranı da 0.20'den fazla olamaz.
zamanında herşeye çok güzel diyen adam......boş !
halka arz önemli. sonrası daha önemli. küçük ve orta hisselerin tamamına yakınıda patronlar hisselerle oynuyor. bunlar önlenmeli. hisseleri aşağı yukarı istedikleri yöne sürükleme güçleri olduğu için sıkı takip edilmelidir.
İLKELERİN YAPTIRIMI YOK,HEPSİ TEMENNİ NİTELİĞİNDE ÖZETLE HİKAYE
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:29)