E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBüyük bir patlamanın eşiğindeyiz---

Büyük bir patlamanın eşiğindeyiz

Büyük bir patlamanın eşiğindeyiz
12 Temmuz 2012 - 14:17 borsaningundemi.com

İMKB Başkanı Turhan, halka arzdaki sıkıntıya parmak bastı, dobra dobra konuştu

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, ''Finans sektörünün gelişimi muhteşem ama tek kanatla uçmaya çalışan bir kuş gibi. Bütün yük bankacılık sektörünün üzerinde. Bunun biraz daha değişmesi, dengenin dağılması gerekiyor'' dedi.
Turhan, Ege İhracatçı Birlikleri'ndeki ''Sermaye Piyasaları ve İMKB'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'de finans sektörünün gelişiminin memnuniyet verici olduğunu belirtti.
2011 yılının 9 aylık verilerine göre Türkiye'de finans sektörünün büyüklüğünün 1,4 trilyon liraya ulaştığını ifade eden Turhan, sermaye kuruluşları varlıklarının artması gerektiğini söyledi. Turhan, ''Milli gelirin yüzde 100'ünü bulan bir finans sektörümüz var. Son 5 yılda iki kat büyümesi çok önemli bir gelişmedir. Bankacılık sektörünün bunun içindeki payı 1,2 trilyon lira. Sermaye kuruluşlarının varlıkları 160 milyar lira. Finans sektörünün gelişimi muhteşem ama tek kanatla uçmaya çalışan bir kuş gibi. Bütün yük bankacılık sektörünün üzerine kalmış. Bunun biraz daha değişmesi, dengenin dağılması gerekiyor'' diye konuştu.
''Türkiye savaştan çıktı''
Türkiye'nin yüksek enflasyonla mücadelesini ''şavaşa'' benzeten Turhan şunları söyledi:
''Ülkemiz bir savaştan çıktı. Bu silahlı kuvvetlerin girdiği bir savaş değil ama iktisadi anlamda bir savaştaydık. Bu savaşın adı yüksek enflasyondu. 1980'li, 1990'lı yıllarda yüksek enflasyonla uğraştık. 2005'te paradan 6 sıfır sildik. Paradan sıfırları silme operasyonları genellikle savaşlardan sonra olur. Enflasyon savaş kadar tahribat yaptı. Devlet iç borçlanmanın vadesi 9 aydı. Yani bir yılda 9 ay içinde bütün iç borçlanma ödemelerinin vadesi geliyor, bir daha borçlanıyordu. Bu kesin bir şekilde geride kaldı.''
Turhan, Türkiye'de yerleşik yatırımcıların son 10 yıllık dönemde yatırımlarını ya mevduatta ya da devlet iç borçlanma senetlerinde tuttuğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
''Siz ihracatçılar olarak bu işi çok iyi biliyorsunuz. Son 10 yıllık dönemde Türk parası mı kazandı yabancı parası mı? Türk parası kazandı. Dolayısıyla yabancı paraya yatırım yapanlar kaybetti. Son 10 yılda reel faizler ne oldu, düştü. Şirketlerimizin değeri, gayrimenkullerin, evlerin, fabrikaların değeri ne oldu, arttı. Dolayısıyla yurt içinde yerleşik yatırımcılar hem yatırım yaptıkları araç hem yatırımı yaptıkları para cinsi bakımından zarar ettiler. Türkiye'nin gelişiminden yeteri kadar istifade edemediler. Yurt dışından gelenler ise istifade ettiler. İşte bu Türkiye'nin geleceğine inanmak, henüz daha o güveni hissedememekle ilgili bir durum.''
''Halka arz sayısı 40'a ulaşacak''
İMKB'deki şirketlerin piyasa değerinin 250 milyar dolar olduğunu belirten İbrahim Turhan, bu rakamın daha da artma potansiyelinin bulunduğunu söyledi.
Turhan, şirketlerin halka açılma noktasında yeterli kararlılığı göstermediğini, önümüzdeki dönem sermaye piyasalarının atağa kalktığı, işlem gören şirket sayısının iki üç katına çıktığı bir dönemin yaşanacağını vurguladı.
''Büyük bir patlamanın eşiğindeyiz. Erken yola çıkan büyük avantaj sağlayacak'' diyen Turhan, halka açık şirketlerin yüzde 60'ının da yabancı yatırımcıların elinde olduğunu anlattı.
Turhan, 2012 yılının ilk altı ayında 19 yeni şirketin halka arz edildiğini, yıl sonuna kadar rakamın 40'a ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.
''Borsa birleşmelerinde kararlıyız''
İMKB Başkanı Turhan, toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin merkezi İzmir'de bulunan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) İstanbul'a taşınıp taşınmayacağı yönündeki sorusuna karşılık Turhan, VOB'un endişesinde son derece haklı olduğunu, İzmir'in bu işten zarar görmeyeceğini aksine kazanç sağlayacağını vurguladı.
Turhan, Sermaye Piyasası Kurulu Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle sürecin herkesi tatmin edecek şekilde sonuçlanmasını istediğini kaydetti. Turhan, Türkiye'nin dünyanın 16 büyük ekonomisi arasına girdiğine dikkat çekerek, şöyle dedi:
''İlk 10'u hedefleyen bir ülke olarak 'borsa binası orada mı burada mı olsun' diye gereksiz tartışmalarla vakit kaybetmeye tahammülümüz yok. VOB ile biz süratle birleşmek istiyoruz. Bu birleşme iktisadi, ticari mantık içinde, tarafların el sıkışmasıyla, kimsenin hakkı yenmeden, İzmir bu işten en ufak zarar görmeden sağlanarak gerçekleşecek bir birleşme olacak. Norveç Borsası, Oslo'da değil New Jersey'de. Finans teknolojilerinin gelmiş olduğu nokta itibarıyla bizi sınırlayan tek şey ışığın hızıdır. İşlemdeki gecikme süresi 100 mikro saniyeye düşmüş. Karşı karşıya olduğumuz durum bu. Sermaye piyasalarındaki değişim 2004'de başladı. 2006'da büyük bir değişim yaşandı ama biz maalesef o dönemde çok başka şeyleri tartışıyorduk.''
EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise firmaların rekabetin çetin olduğu günümüz koşullarında finansal enstrümanların karmaşıklığı ya da riskin ölçülememesinin, yatırım kararlarını ertelemeye ya da vazgeçmeye neden olabildiğini söyledi. (AA)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • CAMIŞ13 Temmuz 2012 00:07

    ALOOOOO SİZDE İLK OTUZDAN DIŞARI ÇIKMAYIN MACERA ARAMAYIN

  • oh oh12 Temmuz 2012 22:35

    dalgamı geçiyon ya yeni arzların hangisi kazandırdı . heleki eurom,ataç,avod,utopya,ranlo,latek,mepet,metal,hepsi facia bu kuşların hangisi uçar arz yap senesi dolmadan param yok bedelli geçir millete at parayı kuşun cebe vay be parayı yoldanmı topluyoz adam 150.000 yatırdı düştü 30.000 tl noldu kuşlar yedi .

  • mert çelik12 Temmuz 2012 22:17

    her halde sayın başkan komisyon alıyor halka arzlardan bu kadar savunduğuna göre beş kuruş etmez şirketler in halka arzına onay veriyorlar örnek acsel 60 tan 3 günde 110 olmuş ve diğerleride aynı şekilde resmen dolandırıcılık oldu borsa hala halka arzı savunuyorlar(BENDE DÖNERCİ TEZGAHINI HALKA ARZ EDEYİM BARİ)NASIL OLSA HER BAŞVURANLARI ALIYORLAR BENDE 1 LİRADAN HİSSEYYİ 10 LİRAYA GÖTÜRÜR KÖŞEYİ DÖNERİM DEĞİLMİ YANİİ

  • tekin6712 Temmuz 2012 19:56

    O patlama oldu bile ceylan, ataç, ranlo, sılvr, brisa daha buna benzer bir sürü kağıt ky nin elinde patladı. Bunların gözünde patronlar müşteri ky yolunacak kaz.

  • 12 Temmuz 2012 18:48

    ben Böyle bi vurgun hayatımda görmedim.. adamlar halka arzdan 30 40 trilyon vurup gidiyolar.. ayıpp ayıpp

  • Broker 3412 Temmuz 2012 16:08

    Ben de halka arzlarda defter değerinin 3-4 katına hisse pazarlamaya çalışan şirketlerden ve KY'nin zarar gördüğünden falan bahsedeceğini düşünmüştüm. Sn. IMKB başkanı önce KY'ye vurgun yapılan halka arzlara bir denetim getirsin yeni halka arzlar bekleyeceğine. 2 TL etmeyecek kağıtları 7-10 TL'ye pazarlamaya çalışıyorlar. Bunun adı halka arz değil, "halka ırz".

  • kalem12 Temmuz 2012 15:49

    ARENA gibi bir şirket mahkeme kararına rağmen çağrı yapmıyor. Böyle şirketleri halka açmayın artık.

  • cenk12 Temmuz 2012 15:37

    olanlar meydanda borsaya tokada geliyorlar yatırımcıyı koruyorlarmı hakkını savunuyorlarmı kilerler meydanda

  • azizhanak12 Temmuz 2012 15:29

    bunlar bos laflar piyasayi goremiyorlar yukaridan Türkiye ye bakin insanlarin aliskanligi piyasa neyse ona gore kurallari uygulayin bir suru kurallar getiriyorsunuz ama insanlar kaciyor serbest piyasada boyle sacmaliklar olmaz olursa insanlar kacar asla tutamazsiniz yana bunlar hep bos konusur is yapar

  • arz12 Temmuz 2012 15:14

    arz olsun da ne olursa olsun. ahmeti mehmeti düşünen mi var.

  • can12 Temmuz 2012 14:56

    adamın tek dersi halka arz sayısı,hepsini toplasan 1 şirket etmez