E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, faiz dışı bütçe giderleri 355,2 milyar TL ve faiz dışı açık ise 136,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
Açıklamada şöyle denildi:
Merkezi yönetim bütçesi 2022 yılı Şubat ayında 69 milyar 737 milyon TL fazla vermiş iken 2023 yılı Şubat ayında 170 milyar 560 milyon TL açık vermiştir.
2022 yılı Şubat ayında 113 milyar 406 milyon TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2023 yılı Şubat ayında 136 milyar 337 milyon TL faiz dışı açık verilmiştir.
Merkezi yönetim bütçe giderleri şubat ayı itibarıyla 389 milyar 388 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Faiz harcamaları 34 milyar 223 milyon TL, faiz hariç harcamalar ise 355 milyar 165 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
2023 yılında merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 4 trilyon 469 milyar 570 milyon TL ödenekten şubat ayında 389 milyar 388 milyon TL gider gerçekleştirilmiştir. Geçen yılın aynı ayında ise 200 milyar 818 milyon TL harcama yapılmıştır.
Şubat ayı bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 93,9 oranında artmıştır. Giderlerin bütçe ödeneklerine göre gerçekleşme oranı ise 2022 yılında yüzde 7,1 iken 2023 yılında yüzde 8,7 olmuştur.
Faiz hariç bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 126 oranında artarak 355 milyar 165 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Faiz hariç giderlerin bütçe ödeneklerine göre gerçekleşme oranı ise 2022 yılında yüzde 6,3 iken 2023 yılında yüzde 9,1 olmuştur.
Merkezi yönetim bütçe gelirleri şubat ayı itibarıyla 218 milyar 828 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gelirleri 179 milyar 620 milyon TL, genel bütçe vergi dışı gelirleri ise 27 milyar 65 milyon TL olmuştur.
2022 yılı Şubat ayında bütçe gelirleri 270 milyar 555 milyon TL iken 2023 yılının aynı ayında yüzde 19,1 oranında azalarak 218 milyar 828 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bütçe tahminine göre bütçe gelirlerinin şubat ayı gerçekleşme oranı 2022 yılında yüzde 10,6 iken 2023 yılında yüzde 5,7 olmuştur.
2023 yılı Şubat ayı vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre binde 4 oranında azalarak 179 milyar 620 milyon TL olmuştur. Vergi gelirlerinin bütçe tahminine göre gerçekleşme oranı ise 2022 yılında yüzde 8,2 iken 2023 yılında yüzde 5,6 olmuştur.
Tarım ürünlerinde üretici fiyatlarındaki artış sürdü
Türkiye'de konut alımında Ruslar önde
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
9 milyar dolar dıştan, 9 milyar dolar içten açık, hemde her ay. Bunu hangi ekonomi kaldırabilir ki
Tam olarak tatmin oldu mu bilmiyorum ama Cengiz bant kaydında söylediklerini gerçekleştirdi maalesef.
20 YILDIR BU ÜLKE BATTI DİYORSUNUZ AMA BİR TÜRLÜ BATMIYOR, NE İLGİNÇ DEĞİLMİ, BENCE SİZ BATTINIZ :D
Yüreği kara Ahmet, felaket bölgesine gidersen trol lükten vaz geçersin.
Yuh deve! Bunu nasıl başardınız. Devletin bütün kurumları amca, dayı, yeğen, gelin, baba, oğul, kız dolu.
Hazine dolarla aldigi 2milyar dolar borca %9 faiz oduyor. Tefecilerin kucagindalar
Be enkaz kalkması uzun yıllar alır....Gerçekten hiç bir ciddi adım yapılmamış. Abuk subuk günlük tüzükler kanunların etkılerı bunlar kartopu buyuyerek gelecek malesef gelecek.
Kasayı hortumluyorlar
Şişirilmiş ihalelerle devlet Borçları ve faizlerini sürekli vatandaşlara bindirenler kısa sürede çok büyük servetlere ulaşıp atı alıp üsküdarı isviçreyi italyayı geciyor. Yola devam
İmf ye olan borcu başka yerden daha büyükborcu daha yüksel faizle alarak kapattılar, vatandaşa imfy ye borçunu temizledik havadını attılar. Hatta imf bizden borç istiyor seneryosuyjs vatandaşa harika pozlar verdiler, ama iç ve dıl borç sürekli şişiyordu.. şindi gemi sürekli artırılan iiç ve dış borçla yürüyor ancak.
Vatandaşlar yıllık sadece borç faizinin ksç yüz öilyar olduğunu bir bilseler! Bırak sürekli şişen dış borcu, fazini de taşınamayacak dırumda
12x170= 2040, bu gidişke en az 2 trilyon yıl sonu açık olur daha eyt yapılacak depremzede konutları ve riskli konut taşınma esnaf mülteci kgf vs paraları yok. Birinci dünya savaşından sonra alman parası kiloyla ölçülüyordu.
Para basar kapatırlar. Yakında kağıtçılar çöpten para toplar. Ülkenin içine ettiler istifa eden yok.
topu diktik desene
Bence faizleri sıfır yapalım nas emri gibi.... Tl değeri düşsün, euro 20 olsun usd 20 olsun. Böylece en ucuzu üretip dünyaya ve avrupaya satalım. Böylece ülkemizin kasası dolar ve euro dolsun. Çin modeli yapalım. ne dersiniz? Böylece dünya şahlanışımızı 2053 vizyonumuzu titreyerek görsün. kasamız artı üzerine fazla bakıye versin. Maliye baknı olsam gözlerimden keşke ışık çıksa, hemen bu projeyı uygularım. Bütün engellemelere rahmen :D
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:55)