E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mart ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarına göre, merkezi yönetim bütçe gelirleri 47,4 milyar lira, giderleri 91,2 milyar lira oldu. Böylece mart ayında bütçe 43,7 milyar lira açık verdi. 2020 yılı mart ayında faiz dışı bütçe giderleri 79,8 milyar TL ve faiz dışı açık ise 32,4 milyar lira olarak açıklandı.
'Bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 3'ün altında kalması hedefleniyor'
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "2020-2022 program döneminde bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3’ün altında kalması, faiz dışı dengenin GSYH’ye oranının ise dönem sonunda binde 3 olarak gerçekleşmesi hedeflenmektedir" ifadelerine yer verildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Merkezi yönetim bütçesi 2019 yılı Mart ayında 24 milyar 477 milyon TL açık vermiş iken 2020 yılı Mart ayında 43 milyar 719 milyon TL açık vermiştir.
2019 yılı Mart ayında 13 milyar 96 milyon TL faiz dışı açık verilmiş iken 2020 yılı Mart ayında 32 milyar 379 milyon TL faiz dışı açık verilmiştir.
Bütçe Giderleri
Merkezi yönetim bütçe giderleri Mart ayı itibarıyla 91 milyar 162 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Faiz harcamaları 11 milyar 340 milyon TL, faiz hariç harcamalar ise 79 milyar 822 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 1 trilyon 95 milyar 461 milyon TL ödenekten Mart ayında 91 milyar 162 milyon TL gider gerçekleştirilmiştir. Geçen yılın aynı ayında ise 78 milyar 846 milyon TL harcama yapılmıştır.
Mart ayı bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,6 oranında artmıştır. Giderlerin bütçe ödeneklerine göre gerçekleşme oranı ise 2019 yılında yüzde 8,2 iken 2020 yılında yüzde 8,3 olmuştur.
Faiz hariç bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 oranında artarak 79 milyar 822 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Faiz hariç giderlerin bütçe ödeneklerine göre gerçekleşme oranı ise 2019 yılında yüzde 8,0 iken 2020 yılında yüzde 8,3 olmuştur.
Bütçe Gelirleri
Merkezi yönetim bütçe gelirleri Mart ayı itibarıyla 47 milyar 443 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Vergi gelirleri 36 milyar 954 milyon TL, genel bütçe vergi dışı gelirleri ise 7 milyar 650 milyon TL olmuştur. 2019 yılı Mart ayında bütçe gelirleri 54 milyar 370 milyon TL iken 2020 yılının aynı ayında yüzde 12,7 oranında azalarak 47 milyar 443 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bütçe tahminine göre bütçe gelirlerinin Mart ayı gerçekleşme oranı 2019 yılında yüzde 6,2 iken 2020 yılında yüzde 5 olmuştur.
2020 yılı Mart ayı vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1 oranında azalarak 36 milyar 954 milyon TL olmuştur. Vergi gelirlerinin bütçe tahminine göre gerçekleşme oranı ise 2019 yılında yüzde 5,4 iken 2020 yılında yüzde 4,7 olmuştur."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bütün dünya ekonomileri zor durumdayken, işyerleri kapalı iken, devlet idare etmeye çalışıyor. Bizim akıllılar! devletinin yanında değil de karşısına geçmiş tökezlemesini bekliyor, siyasi menfaat için. Sanki Chp Hdp Fetö koalisyonu bütün bu zorlukların üstesinden gelecek ve çok başarılı olacakmış gibi. Siz şaka mısınız? Ne içiyorsunuz? Böyle düşmanlıktan zevk almayı nasıl başarıyorsunuz? Demek ki iktidar olmak için devleti batırmayı kabul eden virüslü zihniyet devam ediyormuş, bitmemiş...
Bütçe tutmasın diye yapılıyor sanki. Eğer bu doğru ise bütçe tutmuştur.
bunlar iyi günler. petrol fiyatları yarı yarıya düşünce vergi gelirleri de yarı yarıya düştü. otoyollar, köprüler hep boş olduğu için hazineden ödeniyor paralar. vergiler çoğunlukla 3 ay ötelendi.
Bakın burası çok önemli
İmf ye borç ödemiş ler miş! Meydanlarda Millete hep kol verip durmalar! İyi de imf ye 25 milyar dolar ödeniz de, başkalarından aldığınız 165 milyar dolar borç ta neyin nesi? Borcu daha fazla borçla öde birde böbürlen dur!
Kasayı tüketmişler. Kral çıplak, Ama bunu örtmek için bazı ülkelere tıbbi malzeme yardımı pozları. Ayrıca ülkendeki doktorlar ve tıp personeli bu kadar tıbbı malzeme eksikliğinden yakınırken!
Para basarak kapatacaklardır. Ama para bas bas nereye kadar. Ayrıca ihtiyac olan doviz kaynağı nadıl bulunacak? Sonuçta doviz bazlı kısa dönemli ödenmesi gereken büyük borç var, petrol alacaksın, doğal gaz akacaksın, teknik iş makineleri alacaksın, libya suriye operasyonları için silah desteği alacaksın....
Tanrıya şükür ki petrol fiyatları düşüyor tersi olsa düşünmek dahi istemiyorum bütçe açığı daha da yükselirdi. Şu an bütçe açığının artması geçen yıl Mart ayına göre çok aşırı yüksek bu da direkt enflasyona sebebiyet verir. Cari açığın 2. çeyrekte çok daha yüksek geleceğini düşünüyorum.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:22)