E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBusiness Insider: ABD, Türkiye ve Yunanistan'a eşit davranmalı ---

Business Insider: ABD, Türkiye ve Yunanistan'a eşit davranmalı

Business Insider: ABD, Türkiye ve Yunanistan'a eşit davranmalı
06 Ağustos 2022 - 12:42 borsaningundemi.com

Business Insider, “ABD yapımı savaş uçakları için teklif savaşı NATO’nun en az arkadaşça üyeleri arasındaki gerilimi tırmandırabilir” başlığını kullandığı analizinde, ABD'nin Türkiye ve Yunanistan'a eşit davranması gerektiğine değindi.

ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından Business Insider, Türkiye-Yunanistan-ABD hattında yaşanan gelişmeleri mercek altına alarak kapsamlı bir analiz yayınladı.

“ABD yapımı savaş uçakları için teklif savaşı NATO’nun en az arkadaşça üyeleri arasındaki gerilimi tırmandırabilir” başlığının kullanıldığı analizde, “Atina ve Ankara’nın ABD ile farklı ilişkileri var ve iki ülke de farklı yanıt alabilir. İki ülke arasındaki gerilim halihazırda iki NATO müttefiki arasında kırılgan olan ilişkileri daha da bozabilir” denildi.

“BIDEN İKNA ETMELİ”

Türkiye ve Yunanistan’ın NATO’nun en kıymetli fakat en düşmanca müttefikleri olduğunun belirtildiği analizde, her iki ülkenin de Washington’dan savaş uçağı satın almak istediği hatırlatıldı. Yunanistan’ın 20 adet F-35 satın almak istediği belirtilirken, Türkiye’nin de kısa bir süre önce F-16 ve F-16 modernizasyon kiti satın almak istediğine dikkat çekildi.

Makalede, “Yunanistan’ın savaş uçağı satın alma talebi, Atina’nın Washington’la güvenlik ilişkilerinin giderek büyüdüğü bir dönemde geldi. Türkiye’nin talebi için ise bu satışı desteklediğini söyleyen ABD Başkanı Joe Biden’ın Kongre’yi bu satışın ABD’nin ulusal güvenliği için önemli olduğuna ikna etmek zorunda” denildi.

Türkiye ve Yunanistan’ın NATO için stratejik bir noktada olduğuna dikkat çekilirken, “İlişkileri NATO’nun geri kalanından farklı bir yönde gidiyor ve uzun yıllardır devam eden rekabetleri birinin yeni jet alıp diğerinin almaması durumunda daha da kötüleşebilir. Türkiye ve Yunanistan’ın zayıf bir ilişkisi var” denildi.

“HESAPLAR DEĞİŞEBİLİR”

Makalede, her iki ülke arasında çözülmemiş sorunlar olduğuna dikkat çekilirken, “Türkiye’nin diğer NATO üyeleri ve özellikle ABD’yle de ilişkileri kötüleşti. Ankara, F-35 programının parçasıydı fakat Rusya’dan S-400 satın alınmasıyla ABD tarafından bu programdan çıkarıldı” yorumuna yer verildi. Ankara’nın ABD’den olumlu yanıt alamaması durumunda alternatiflere yöneleceği de belirtilirken analizde dikkat çekici bir yorum da yapıldı.

Makalede, “ABD, uzun süredir Yunanistan ve Türkiye’yi destekleyerek düşmanlığı kontrol altına almaya çalıştı çünkü bu iki ülke Avrupa’nın güneydoğusu için önemli bir konumda. ABD’nin tarafsız bir arabuluculuk yapması için çağrılar devam ederken Atina ile gelişen ilişkilerin ve Ankara’yla gerilimin artması Washington’da hesaplamaların değişebileceğine işaret ediyor” yorumu yer aldı.

ABD'den Türkiye ve Yunanistan'a çağrı

Türkiye-ABD-Yunanistan arasında açıklama gerilimi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • serok agopyan06 Ağustos 2022 16:48

    bu göruşe kaılmıorum.abd yunanlı doslarımıza daha orpıllı bize ise daha kısılı haa kösek olacak şekilde davranmalıdır.çunku yunanlılar hrisıyan urkiye ise muslumandır.

  • anonim06 Ağustos 2022 20:34

    birader okumaya çalışırken türkçem bozuldu yemin ederim. o nasıl bir metin öyle?

  • E.g.06 Ağustos 2022 15:06

    BAŞLANGIÇTA F35 PARÇASI ÜRETİCİSİ OLAN F35 ÜLKEMİZE SATILMAYIP YUNANİSTANA F 35 SATILIP TESLİM EDİLDİĞİ TAKTİRDE ABD DEN HİÇBİR ŞEY SATIN ALINMAMALIDIR ÜLKEMİZDEKİ NATO ÜSTLERİNDE GÖREVLİ OLAN ABD ASKERLERİ KOVULMALIDIR DİPLOMATLARI SINIR DIŞI EDİLMELİDİR PELOSİ İSTENMEYEN KİŞİ İLAN EDİLMELİDİR ABD VATANDAŞLARINA VİZE UYGULANARAK KOLAYCA ÜLKEMİZE GİRMELERİ ENGELLENMELİDİR

  • Mehmet 07 Ağustos 2022 10:51

    Bu isleri biraz agir agir yapmak lazim guzel insan