E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBuradan dolar alınır mı?---

Buradan dolar alınır mı?

Buradan dolar alınır mı?
15 Mayıs 2015 - 17:35 borsaningundemi.com

Son aylarda ‘dolar daha yükselir mi?’, ‘dolar hangi seviyelere kadar çıkabilir?’ gibi sorular yerini dolar daha fazla düşer mi sorusuna bıraktı

''Buradan Dolar Almalı mı?
 
Son aylarda hep alışık olduğumuz ‘dolar daha yükselir mi?’, ‘dolar hangi seviyelere kadar çıkabilir?’ gibi sorular bir kaç gündür yerini dolar daha ne kadar düşecek, dolar daha fazla düşer mi gibi sorulara bıraktı. Aylardır doları uçuran rüzgar son haftalarda artık karşıdan esiyor.
 
Dolar nereye kadar düşer veya daha fazla düşer mi gibi sorulara cevap vermeden önce daha temel bir soru ‘dolar neden düşüyor?' sorusuna cevap bulmaya çalışalım. Yaklaşık bir ay önce paylaştığımız raporda doların yükselişi arkasındaki en önemli nedenleri şöyle sıralamıştık;
 
·         ABD'den son aylarda gelen zayıf verilerin mevsimsel bir etkiye bağlı olduğu kanısı var. Yani ikinci çeyrekten itibaren tekrar hız kazanacak büyüme ve Fed son yıllarda hiç olmadığı kadar faiz artışlarına yakın. Bundan en çok Türkiye gibi cari açığı göreli yüksek gelişmekte olan ülkeler etkileniyor.
·         İçeride ise politik riskler giderek daha fazla gündeme oturmaya başladı. Haziran ayındaki seçimler sonrası şekillenecek yeni kabinede ekonomi yönetiminin kime teslim edileceği belirsizliği var. Bu belirsizlik lira üzerindeki baskıyı artırıyor.
·         Ayrıca seçimler sonrası başkanlık sistemi tartışmaları Türkiye'yi bekliyor. Fitch bir kaç hafta önce yaptığı açıklamada başkanlık sisteminin siyasi riski artırabileceğini belirtmişti.
·         Son zamanlarda ise kısa vadeli yeni bir risk eklendi. Petrol fiyatlarında yukarı yönlü bir hareketlenme var ve 55.00 direncinin kırılmasıyla toparlanma bir süre daha devam edebilir. Rusya için pozitif fakat bizim gibi petrol ihracatçısı bir ülke için negatif, dolayısıyla son günlerde lira üzerindeki baskıyı artırdı.
·         Çin'den sabaha karşı gelen veriler soğumanın devam ettiğine işaret ediyor. Son altı yılın en zayıf büyüme performansı var. Hükümet ve merkez bankası gevşeme hamleleriyle desteklemeye çalışacak fakat şimdiye kadar atılan adımlar sadece yavaşlamanın hızını azalttı. Fed de Euro Bölgesi'ndeki risklerden ziyade daha çok Çin'deki zayıflamaya dikkat çekmişti zaten. Global risk iştahının yanında gelişmekte olan ülke bloğu para birimleri için ekstra bir risk olarak dikkat çekiyor Çin.
 
İkinci çeyreğe ait ilk veriler çok umut vermiyor. Nisan ayı istihdam raporu vasat, perakende satışlar ise büyük hüsran. Yani ilk gelen veriler ABD ekonomisinin ikinci çeyreğe de yavaş bir başlangıç yaptığını gösteriyor fakat Eylül ayı favori olmakla birlikte bu sene içinde Fed'in dokuz yıl sonra ilk kez faiz artırması bekleniyor.
 
İçeride politik belirsizlikler devam ediyor. ‘Tek parti iktidarı mı yoksa koalisyon mu olacak?’, ‘seçim sonrası ekonomi yönetiminin duruşu ne olacak?’, ‘başkanlık sistemi gündemde kalacak mı?’ gibi önemli sorular henüz cevap bulmuş değil.
 
55.00 direncini kıran petrol 62.00 üzerine kadar tırmandı ve şu an 60.00 seviyelerinde. Tekrar 100 dolar seviyeleri öngörülmüyor fakat düşük fiyatlarla elde ettiğimiz avantaj azalıyor.
 
Çin'den zayıf veriler geliyor hala. Son olarak hafta sonu yeni faiz indirimleri geldi. Başbakan Li, ekonomin önemli bir baskıyla yüze yüze olduğunu ve büyümeyi sürdürebilmek için daha güçlü adımlar atılması gerektiğini söyledi bugün.
 
Yani birinci sıraya koyduğumuz faktörde zayıflama var, onun dışındakiler yerinde duruyor. Fakat masanın en sağlam ayağının gevşemesi bu yılki 2.33  - 2.74 rallisi sonrası dolardaki en büyük geri çekilmelerden birini getiriyor. Hangi seviyelerden tekrar yükseliş başlar sorusunun cevabını vermek zor fakat ne zaman tekrar yükselebilir sorusunun cevabını kestirebiliriz.
 
(i) Seçimlerden sonra yeni ekonomi yönetiminin güven kazanma süreci, (ii) Ağustos ve Eylül ayındaki kredi notu değerlendirmeleri, (iii) Fed faiz artışı beklentilerinde şu anki favori Eylül ayının daha da yaklaşması, (iv) toparlanan petrol fiyatlarının desteğiyle daha da artabilecek enflasyon ve cari açık gibi nedenler 7 Haziran sonrası bir kaç ayın aşırı dalgalı geçebileceğini düşündürüyor.
 
Teknik taraftan baktığımızda bu yılki yükselişin önemli bir fibo düzeltme seviyesi olarak 2.5650 bölgesi, hemen altında ise 2.55 - 2.54 bölgesi grafik desteği olarak göze çarpıyor. Ağustos ayından bu yana üzerinde kaldığı 100 günlük hareketli ortalama desteği ise 2.53 seviyelerinde. 2.56 - 2.53 bölgesinin kalın destek olarak değerlendirebiliriz ve şu anki hava bu seviyelerin test edilebileceği yönünde. Yani başlıkta sorduğumuz 'Buralardan Dolar Almalı mı?' sorusunun cevabı 'şimdi değil' olur.''

FOREX KOÇU
A1 CAPITAL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)