E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiBulut tohumlama: Çin'in iklim kontrol etme teknolojisi---

Bulut tohumlama: Çin'in iklim kontrol etme teknolojisi

Bulut tohumlama: Çin'in iklim kontrol etme teknolojisi
18 Ağustos 2022 - 04:31 borsaningundemi.com

Çin'in, bölgedeki ülkelere danışmadan iklim kontrolü için güneş ışınlarını uzaya geri yansıtması ve bulut tohumlama gibi jeomühendislik faaliyetlerine girişmesi tartışmalara yol açıyor.

Çin, iklim kontrolü için "iklim manipülasyonu" olarak adlandırılan programlar yürütüyor. Merkezi hükümet, 2025 yılına kadar yapay yağmur ve yapay kar gibi iklim kontrolü uygulamalarının ülkenin yüzde 60'ını kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde kararlar aldıklarını duyurdu. 2025 planının açıklanmasının üzerinden bir ay geçmeden Ganlin-1 (Tatlı Yağmur-1) adlı insansız hava aracı bulut ekimi görevine başladı. Ülkenin resmi haber ajansı Şinhua, sosyal medya hesabından bu aracın videosunu da paylaştı.

Çin'in iklim kontrolü için yaptığı jeomühendislik çalışmalarının başında güneş ışınlarının uzaya yansıtılması ve bulut tohumlama gibi teknolojiler dikkat çekiyor. İklim kontrolü için geliştirilen bu tür teknolojilerin, bölgedeki ülkelere danışılmadan ve yeterli araştırmaların yapılmadan kullanılması Hindistan gibi komşu ülkelerde endişelere yol açıyor.

Korkutan yaklaşım

Bu teknolojilerin kullanılmasının Tibet platosunda ısı dengesini bozacağı ve muson yağmurları üzerinde büyük etkiler yaratabileceği beklntisi tartışmaların merkezinde yer alıyor. Henüz yeterli bilimsel araştırmanın yapılmamış olmasına rağmen Çinli mühendislerin Tibet platosunda il bazında büyük bulut ekimleri gerçekleştirme planı korkulara neden oluyor. 

Pekin Üniversitesi'nden John C. Moore, "Bu plan bir grup oto sanayi ustasının Elon Musk'ın uzay gemisini kopyalamaya çalışması gibi bir şey. Birlikte çalıştığım Çinli bilim insanlarının çoğu bu plandan endişe duyuyor" diyor. 

Hindistan'daki Manipal Yüksek Eğitim Akademisi'nden iklim uzmanı Dhanasree Jayaram, bu tür uygulamaları düzenlemek ve olası gerilimleri azaltmak için acilen küresel düzenleme veya anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. 

"Çin'in yapay adaları askerileştirmesi güvenliği tehdit ediyor"

2025 yılında GSYH'nin yüzde 5'i yapay zekadan sağlanacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran18 Ağustos 2022 11:56

    Yaradılışı kimse bozamaz!  Bozmaya kalkarsa kimsenin lehinde bir durum olmaz. En mükemmel teknolojiye sahip Amerika kuraklığın pençesinde kıvranıyor!  Göller ırmaklar gittikçe çekiliyor. Buradaki yalakalarının ve kendilerinin o çok övündüğü güvendiği tekno dolarları çaresiz kalıyor!  Aslında bir anlama da belalarını buluyorlar. Hep Dünya nın mazlum ülkeleri ile uğraşıp hayra bir adım atmayan bu alçaklar sonun başlangıcına gelmiş görünüyor. Elinde purosu trilyon dolarları ile övünen göbekli soytarıların elindekinin çok azı belki zerresi bile Afrika da yıllar süren açlık kuraklık hastalık gibi belal ve felaketleri umursamadan seyrettiler yıllarca sürdü bu!  Hatta buna sebep oldular körüklediler.  Azıcık ve kısıtlı imkanlar ile yine Türkiye yardım kuruluşları Afrika da 50 binden fazla kuyu açtı. BM ise mış gibi yapıp saçma sapan kurum ve kuruluşları ile orada ya ateizm ya da misyonerlik faaliyetleri yapıyor.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ18 Ağustos 2022 10:43

    Yüce ALLAH kutsal kitabımızda ne demiştir.Benim yarattıklarımla uğraşmanız ve değiştirmeniz sizlerin felaketi olacaktır.malesef o dönemleri yaşıyoruz.